Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

sobota 3. března 2012

Barvení vlasů hennou – praktická zkušenost




Vím, že hodně lidí má obavu z používání přírodních barev na vlasy. Jednak se bojí výsledku a jednak se šíří různé zprávy mezi kadeřnicemi i v médiích, že henna je škodlivá a ničí vlasy. Není to tak docela pravda. Ne všechno, co se prodává pod názvem Henna, je skutečně přírodní. Mnohdy se k henně přidávají různé, ne zrovna zdraví prospěšné látky, které opravdu mohou vlasy ničit a působit i větší škody než jen lokálně. Jako jeden příklad za všechny uvedu barvu Venita Henna Color, která k nám byla dovážena z Polska a obsahovala některé látky ve vyšších koncentracích, než je u nás povoleno. Proto byla spojována s vyšším rizikem rakoviny močového měchýře. S tímto rizikem ale souvisí i používání u nás povolených barev na vlasy. Ohroženi jsou zejména kadeřníci, kteří s chemií pracují denně. V Los Angeles byla v roce 2001 publikována studie, která ukázala, že ženy, které si barví vlasy chemií alespoň jednou měsíčně, mají riziko rakoviny močového měchýře zvýšené 2,1 krát. Pokud tak činí déle než 15 let, zvyšuje se toto riziko 3,3 krát.

Příprava na barvení hennou Lush


Když se bavím o henně, mám na mysli opravdu čistou přírodní hennu, popř. hennu smíchanou s dalšími bylinkami, které mají barvicí a regenerační účinky. Henna sama o sobě vlasy nějak viditelně nepoškozuje. Spíše se říká, že vlas obalí a chrání před povětrnostními vlivy. Jediný škodlivý účinek, o kterém vím, je, že na ni časem může vzniknout alergie. K poškození vlasu může dojít, pokud se henna kombinuje s chemickou barvou. Tady člověk opravdu nikdy neví, co z toho bude. Chemická barva otevírá vlasové vlákno, takže henna, která je jinak po hennovaní jen na povrchu vlasu, se v tomto případě dostane dovnitř. Proto ani přebarvení henny chemickou barvou nemusí dopadnout dobře.
Udává se, že mezi barvením hennou a chemickou barvou je potřeba udržet odstup alespoň tři měsíce. Já nedoporučuji kombinovat hennu s chemií vůbec. Hlavně ne světlé barvy a odbarvování. Výsledek může být zelený.
Henna neobarví celou kštici na stejný celistvý odstín. Vypadá proto přirozeně. Pokud máte na vlasech melír nebo prameny vyšisované od sluníčka, henna to ještě zvýrazní. Hennou nepřekryjete odrosty po chemické barvě, ani s ní nejde vlasy zesvětlit. Světlé vlasy po ní ale netmavnou tak jako po odbarvování a po chemických barvách, takže odrost bude odpovídat vaší přírodní barvě.
Henna nabarvuje každému trochu jinak, ale vždy trochu dorezava, a to i u tmavých a černých odstínů. Po prvním hennování nemusí být výsledek nějak moc viditelný. Každá další vrstva ale chytne lépe, než ta předešlá.

Henna z DM drogerie

Mé první pokusy s hennou


Mám vyzkoušeny dva druhy henny. Před pár lety jsem používala běžně dostupnou levnou hennu, která se dnes hojně prodává například v DM drogerii. U henny asi platí to samé jako u chemické barvy. Aby za něco stála, musíte do ní investovat víc peněz. Henna z Dm mi ze začátku nenabarvovala vůbec, později chytal jakýkoli odstín do mrkvově oranžové. Tehdy jsem ještě nevěděla, že do henny by se měl správně přidávat nějaký kvalitní za studena lisovaný olej, protože trochu vysušuje a že výsledný odstín se dá ovlivnit například přidáním silného čaje, kávy, kakaa, citrónu a různého koření. Vliv má i teplota nanášené směsi, doba působení a to, zda vlasy zabalíte nebo jestli hennu necháte působit na vzduchu. Lépe chytají kvalitnější henny. Chválené jsou značky jako Logona, Urtekram, Henné Color Paris nebo právě Lush, o které budou následující řádky.




Hennu Lush používám jen několik měsíců. Momentálně mám za sebou prvních pět vrstev. Kryje bezvadně a daří se mi docílit docela pěkné kaštanové barvy, která není hned vyryzlá. Henna Lush je slisována do pevné tabulky, která mi připomíná čokoládu. Před barvením je potřeba ji nastrouhat nebo aspoň nadrtit na co nejmenší kousíčky. Je to hotová směs bylinek, olejíků a silic, do které už není potřeba nic dalšího přidávat. Vyrábí se ve čtyřech odstínech, které mezi sebou můžete i míchat. Co na ní oceňuji, je příjemná vůně hřebíčku a silic. Jinak henna sama o sobě moc vábně nevoní. Taky se mi líbí filosofie značky Lush, dělat kosmetiku co nejvíce ekologickou a používat minimum obalů. Nevím, nakolik je zdraví neškodná, ale podle složení na obalu by měla být čistě přírodní.

Přírodní barva mých vlasů



Po henně Lush - foceno s bleskem


Časem bych chtěla přidat podrobnější článek o henně a jejích vlastnostech a historii, i o dalších možnostech přírodního barvení vlasů (indigo, amla, cassia…).  Nyní z časových důvodů připojuji jen reportáž z mého posledního barvení.


Henna Lush

 

Barvení hennou LUSH

 

Příprava na barvení hennou

Co budete potřebovat:


Henna Lush (Les cacas – v překladu „hovínka“)
Nádoba odolná proti vyšším teplotám
Lžička nebo něco na míchání henny
Gumové nebo igelitové rukavice
Strouhátko
Igelit nebo potravinářská fólie na zabalení vlasů
Tmavší starý ručník
Vroucí voda
Přísady, které chceme do henny přidat

Před dobarvením odrostu


Postup:

Několik mytí vlasů před plánovaným hennováním doporučuji používat vlasovou kosmetiku bez silikonů a bez ropných produktů (paraffinum liquidum – minerální olej, vazelína). Tyto látky totiž mohou tvořit na povrchu vlasu obal nepropustný pro vodu, díky kterému by henna na vlasy hůře chytala a také by k vlasu nemusely dobře pronikat výživné látky ze zábalu. Ideální je přírodní kosmetika. Hodně se doporučuje například lávová zem, která vlas na barvení velmi dobře a šetrně připraví. Ale i některé známé značky jako Elséve nebo Fructis vyrábí některé kosmetické řady bez silikonů.

Čerstvě nastrouhaná henna LUSH


V návodu k henně značky Lush se sice píše, že se má dávat na suché vlasy, ale já ji aplikuji na mokré. Mám pocit, že se mi takto lépe nanáší, snadněji se dostává až ke kůži hlavy a mám menší spotřebu. Vlasy většinou umyji lávovou zemí nebo nějakým bezsilikonovým šamponem a zabalím do ručníku.
V mezičase jdu nastrouhat hennu. Na husté vlasy v délce po pás bohatě stačí dvě kostičky henny Lush  (kostička odpovídá zhruba 54 g). S barvením jsem začínala na téměř přírodních vlasech této délky. První dvě až tři barvení jsem raději dávala celé dvě kostky. Teď už spíše jen dobarvuji odrosty, takže používám cca kostku a půl a spotřeba postupně klesá, protože barva  s každým dalším barvením chytá lépe a pomaleji se vymývá. 

Příprava henny


Míchám hnědou hennu (caca brun) s zářivě červenou hennou (caca rouge). Ze začátku jsem používala poměr 1:1. Později jsem se rozhodla jít spíše dočervena. Hnědého odstínu se přírodní cestou dosahuje velmi obtížně. Indigo či amla se velmi rychle vymývají, takže brzy zůstane jen zrzavý nádech henny. Zato na červené odstíny je henna velmi dobrá. Sice i červená je v tomto případě taková zrzavější, ale drží skvěle. Řekla bych, že i lépe než chemická červená barva, se kterou mám na svých světlých vlasech tu zkušenost, že byla po čtyřech umytích opravdu nehezky vyryzlá. Caca brun dnes už tvoří jen přibližně třetinu mé barvící směsi. Takže výsledná červená je taková tmavší a nepřitahuje nechtěné pohledy.

Hotová barvicí směs


Tentokrát jsem se rozhodla udělat zábal takový výživnější. Zamíchala jsem do směsi henny kousek kvasnic, vymačkala tam skoro celý citron a přidala větší lžičku kokosového oleje a lžíci kávy. Citron a olej jsem přidala až po zalití barvy vroucí vodou, aby se neničily účinné látky z nich. Vodu jsem v konvici vařila s troškou jedlé sody, aby nebyla příliš tvrdá. Nevím, zda to pomůže, ale četla jsem, že je to lepší. Směs by měla být hustá asi tak jako puding. Když ji uděláte řidší, bude se sice lépe nanášet, ale když vlasy potom zabalíte a necháte hennu působit za tepla, tak vám za chvíli začne stékat na čelo a na krk. V henně od Lush sice už nějaké oleje jsou, ale mám poslední dobou pocit, že mi vlasy spíše vysušuje, proto dávám ještě olej navíc. Citrón by měl rozjasnit červenou barvu a je to takový přírodní kondicionér. Káva může trochu ztmavit, ale dala jsem ji tam hlavně proto, že podporuje vlasový růst a prokrvení vlasové pokožky.
Henna by se měla na vlasy dávat co možná nejteplejší, ale zároveň ne tak horká, aby se člověk popálil. V návodu k henně Lush píšou, že by se měla po zalití horkou vodou ještě povařit na vodní lázni. Nedělám to. Přijde mi to zbytečné a barva zatím vždycky dobře chytila i bez toho.

Henna na vlasech


Nezkušeným bych doporučila v této chvíli udělat test na prameni vlasů, jak bude henna nabarvovat. Když budete s výsledkem spokojeni, můžete za hodinku či za dvě hennu klidně ohřát a pokračovat v barvení. Někdo dokonce doporučuje hennu nechat hodinu stát před každým barvením. Lépe potom barví a nemusí se na vlasech nechávat moc dlouho.
Barvím v gumových rukavicích v předklonu nad vanou. Nejdřív nanáším barvu pouze ke kořínkům. Nepoužívám žádný štětec ani jiné pomůcky, dělám to jen prsty. Začínám vzadu za krkem a propracovávám se k čelu. Snažím se barvu vmasírovat do všech pěšinek, zakrýt dobře „kotlety“ a místa, která jsou hodně na očích, jako kořínky vlasů nad čelem a na krku a pěšinky tam, kde je nejčastěji nosím. Když mám nanesenou barvu u kořínků a zkontrolováno v zrcadle, že je všude, tak zbytek (toho už moc není) rozetřu do délek. Lidé, kteří mají na hlavě hodně vrstev henny, už často délky ani nebarví a dávají na ně třeba olejový zábal.
Vlasy potom smotám na temeni hlavy a zabalím do igelitu a do ručníku. Na henně Lush se píše, že pokud chcete dosáhnout spíše červeného odstínu, máte vlasy zabalit, pokud chcete spíše hnědou, máte hennu nechat působit na vzduchu. Nebalit hennu jsem zkusila jen jednou a mělo to dost nevýhodu v tom, že jsem nemohla dělat moc činností. Nakonec jsem tři hodiny seděla u televize našponovaná jak tyčka a jelikož to byla zrovna první vrstva, nemohu zhodnotit, zda to opravdu takto funguje.
Hennu nechávám působit 3 hodiny. Jsou lidé, kteří s hennou v noci spí, ale mně to přijde zbytečně dlouho. Za tři hodiny barva chytne velmi pěkně. V návodu dokonce psali, že stačí i hodina. Tři hodiny považuji za takové optimální. Nemám ráda, když po dlouhých zábalech sleduji, kolik mi vypadlo vlasů. Navíc u některých lidí může henna trochu podráždit vlasovou pokožku, a potom pěkně svědí hlava.

Černý melír henna nepřekryje


Oplachování henny je poněkud náročnější. Většinou používám šampon se sulfáty (šampuk) nebo nějaký chemický šampon. Přírodní šampony, jako třeba Alverde, na to nestačily a měla jsem pak mastné vlasy. Při této délce a kvalitě vlasů se mi nikdy nepodaří vymýt hennu úplně, takže druhý den zbylá zrníčka z vlasů prostě vyčešu.
Barvím vždycky, když mám další den volno, kdyby se barva náhodou nepodařila, abych to stihla napravit. Zatím nikdy k ničemu takovému nedošlo. Barva působí ještě několik hodin po opláchnutí, takže opravdový výsledek většinou vidím až druhého dne.
Říká se, že barvení se může opakovat libovolně často bez škodlivých následků. Jsem k tomu mírně skeptická. O henně je přece jen známo, že může alergizovat, takže volím intervaly co možná nejdelší možné. Ze začátku jsem barvila po třech týdnech, což je asi takové optimální, aby si člověk uchoval reprezentativní vzhled. Dnes většinou dobarvuji odrost po 4-6 týdnech. Barva se už tolik nevymývá. Henna mi nedělá ani příliš viditelné odrosty. Alespoň to tedy není ostrý přechod jako u chemické barvy, takže mi takovéto intervaly barvení stačí.

Konečky na sluníčku


Na hennou barvené vlasy by se neměly používat agresivní šampony s obsahem soli, apod. Osobně střídám přírodní kosmetiku s chemickou. Mám i lávovou zem. Ta je výborná.
Musím potvrdit, že henna v rozumném množství má na vlasy opravdu blahodárný účinek. Vlasy jsou rozhodně zdravější, mají větší objem a krásně se lesknou. Horší je to s rozčesáváním. To se dá zlepšit používáním různých kondicionérů a hlavně olejů. Henna holt trochu vysušuje. Lidé, kterým se hodně mastí vlasy, to ocení, protože se tím prodlouží interval mytí vlasů. Já jsem si v tomto směru libovala s hennou na krátkých vlasech. U těch dlouhých to může být trochu i nevýhoda, protože vlasy se mastí hlavně u hlavy a ke konečkům už se domastit nestihnou. Ty pak mohou být přesušené a lámavé. 

Výsledek barvení na sluníčku


Ještě poznámečka k následnému mytí vany, apod. Nemusíte se ničeho bát. Henna vám rozhodně neucpe odpad, vana jde umýt tekutým práškem. Amla může udělat fialové fleky. Jdou ale odstranit savem. Struhadlo umyjte a klidně dál používejte při vaření. Ze světlého oblečení hennu pravděpodobně nevyperete. Pere se sice lépe než chemická barva, ale vybledlý flek po ní většinou zůstane. Na rozdíl od chemické barvy na vlasy, henna nezanechává skvrny na kůži, takže se nemusíte bát, že budete mít obarvené uši, čelo a kůži v pěšince. Alespoň tedy na mou kůži nechytá.

Výsledek barvení ve stínu


Tak to bylo letem světem barvení hennou :)





16 komentářů:

  1. Tak to byl vyčerpávající článek. Na sluníčku máš hennu opravdu nádhernou. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Krása, jaký to je odstín henny od Lush? Caca Brun?

    OdpovědětVymazat
  3. Dekuji za bezva navod a zkusenosti, ktere si clovek v pribalove letaku neprecte,jeste jednou diiik. Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač. Nedávno jsem se dočetla, že henna Lush díky velkému obsahu dalších látek krom henny (oleje, silice...) vlasy tak trochu přepečovává, a proto se nehodí na dlouhodobé používání. Je pravda, že mi vlasy poslední dobou mastila. Toto se dá potlačit mícháním henny Lush s nějakou jinou čistou hennou (Lambda, DM, Logona). Začala jsem proto míchat s tmavě hnědou hennou Khadí, která obsahuje i indigo. Výsledek je lepší a z tmavší barvy mám radost. Asi časem úplně přejdu na hennu Khadí.

      Vymazat
  4. Dobrý den, několik let jsem se barvila hennou a šlo mi vždy o co nejčervenější odstín. Dařilo se. Žila jsem v Praze a měla vytipované obchody, kde měli tu mou. Bohužel jsem se odstěhovala a tím zkončilo barvení hennou, ale ráda vzpomínám na to, jak moje vlasy pořád někdo obdivoval. Trochu mi vadilo, kolik času to barvení potřebovalo, ale výsledek stál za to.
    Pěkně jsem se u vašeho vyčerpávajícího článku nostalgicky zasnila a připomněla si kopřivovou vůni této kouzelné barvy a za to vám děkuji a přeji vám krásný život s hennou.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den,Váš článek mi moc pomohl,je moc pěkně napsaný:))Máte moc pěkné vlasy. Ctěla bych si obarvit vlasy hnědou hennou,mám tmavě hnědé vlasy.Myslíte,že mi to chytne trochu do červena..??Ráda bych zůstala u té hnědé...uvažovala jsem nad značkou Khadí,máte s ní zkušenosti?Jaký odstín byste mi doporučila?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám zkušenost s hennou Khadí odstíny tmavě hnědá a červená - henna + jantropa. Tmavě hnědá mi chytala opravdu hnědě bez nádechu do červena, ale indigo se velmi rychle vymývá. Pak byly vlasy spíš narezlé. Proto jsem se vrátila k červeným odstínům, které vydrží dlouho.

      Vymazat
  6. Chtěla bych se zeptat, kde se dá Henna Lush sehnat? Potřebovala bych jí v hnědé barvě. ;)

    OdpovědětVymazat
  7. U nás na www.lush.cz
    Buď se dá zakoupit v kamenném obchodě v Praze v Palladiu nebo objednat přes Internet. Nejlevnější možnost ale je objednávat přímo z Anglie.

    OdpovědětVymazat
  8. Henna je krásná a sama bych se s ní ráda jednou barvila. Bohužel mám studený tón pleti i vlasů, takže by mi ten zrzavý podtón dost rozházel barevnost...:-( Takže mám smůlu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze studených přírodních barev jsem zkoušela Amlu a indigo. Bohužel se hodně rychle vymývají.

      Vymazat
  9. Dobrý den, zkoušela jste prosím někdy od www.voono.cz/?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezkoušela. Momentálně barvím značkou Cosmetica bio, která má také hodně odstínů.

      Vymazat
  10. Super tipy:) Já bych teda chtěla spíš jiný odstín barvy, ale také asi přírodní kosmetiku. Používáte některá nějaké produkty na barvení/barvené vlasy odtud? Docela by mě zajímaly nějaké vaše zkušenosti a tipy na co si dát pozor při používání přírodní kosmetiky na barvení :) Děkuji :)

    OdpovědětVymazat