Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

sobota 21. dubna 2012

Steamzine a další spolupráce




Nastal čas napsat lehce fňukací článek o tom, jak jsem na roztrhání a nestíhám se blogu věnovat tak, jak bych chtěla, čímž klesá kvalita článků.
Shodou okolností jsem totiž byla těsně poté, co Kuře vzniklo, požádána přáteli, abych se podílela na jednom novém internetovém projektu, který se právě úspěšně rozjíždí. Jelikož jsem se stále ještě pořádně nenaučila říkat „NE“, stala se ze mne externí redaktorka steampunkového časopisu Steamzine. Přiznávám se, že nelituji. Poznala jsem spoustu milých a šikovných lidí a díky členství v redakci se dostávám na různé zajímavé akce. Časově jsme na tom všichni bohužel podobně, ale doufáme, že se nám náš občasník podaří v nějaké čtivé podobě udržet i nadále.
Steampunk je styl inspirovaný 19.stol a knihami Julese Vernea a Herberta George Wellse. Odehrává se vlastně v takové alternativní historii. Poznáte ho už podle oblečení, které obsahuje prvky módy viktoriánské doby, ale dominuje na něm hnědá barva. Typické jsou kožené korzety nebo vesty, cylindry, u žen delší sukně někdy doplněné krinolínou či spodními kalhotami - pantaloonkami. Časté jsou také nátepníky hojně ozdobené různými kovovými komponenty, hodinky na řetízku a svářečské brýle s gumičkou, které se nosí spíš na hlavě než na očích. Takovým, dá se říct, symbolem steampunku je ozubené kolečko. Existuje i steampunková hudba. Velmi známá je hudební skupina Abney Park.
Steamzine si dává za úkol psát o všem, co se steampunku týče, tedy o stempunkovém oblečení, o steampunkové hudbě, recence na knihy a filmy dotýkající se steampunku (tedy spíše žánr sci-fi a fantasy), reportáže ze steampunkových akcí, apod.
V rámci spolupráce se Steamzine a také s tvůrkyní viktoriánské módy – Victorian Catherine jsem se 14.4.2012 zůčastnila festivalu SteamUp Vol III. Jedná o největší steampunkovou akci v naší zemi. Koná se jednou ročně a dosáhla už mezinárodního charakteru. Její hlavní organizátorkou je Lyrel z Alia Terra promo group. Letos byl velmi nabitý program. Hrála zde hudební skupina Magnetik, která má ve své tvorbě i stopy steampunku, byla k vidění módní přehlídka značky DraculaClothing, kouzelník, taneční představení Daridam Pertakoin a mnoho dalšího. Vrcholným číslem byl závěrečný striptýz burleskní umělkyně Lady Mousellycy. Po celou dobu fungovalo speciální tržiště se steampunkovými a viktoriánskými doplňky. Měli zde stánky umělci jako Skynet, Black Cat, Emerald Dream, Riwaa Nerona, Black Dahlia a další. Rozhovory se všemi prodejci by se měly co nevidět objevit právě na www.steamzine.cz
Já jsem zde prodávala výrobky značky Victorian Catherine. Jedná se o mladou začínající tvůrkyni viktoriánské módy. Na SteamUp byly k vidění pouze klobouky a doplňky, ale Catherine je známá hlavně tím, že šije neoviktoriánské modely, které sama nosí v běžném životě. Pokud někdy potkáte v Ostravě dívčinu v obrovských šatech s honzíkem, tak je to s největší pravděpodobností právě Victorian Catherine. Věnuje se viktoriánskému období už několik let naplno a to nejen, co se týče oděvu, ale ví toho mnoho i o etiketě, životním stylu a historických událostech, které byly tehdy aktuální. Rozhodně si myslím, že o ní na mém blogu nečtete naposledy. Stejně tak se postupně pokusím napsat něco více i o dalších českých tvůrcích neoviktoriánské módy. Možná se budete divit, ale není jich zrovna málo.
Dalším zajímavým projektem, který se mi před pár měsíci dostal do rukou, jsou články na téma Módní stahovací korzety a jejich účinky na lidský organismus. Poslední dobou jsou v různých subkulturách velmi populární pravé stahovací korzety inspirované korzety, které se dříve v historii nosily jako spodní prádlo, zejm. těmi z 19. stol. Jelikož se jedná o oblečení, které docela razantním způsobem zasahuje do těla, požádala mne začínající česká korzetiérka Ettelëa heri morna, abych na toto téma napsala pár článků na její blog. Celý text vznikal zhruba půl roku. Bylo velmi problematické shánět důvěryhodné informace a dopracovat se k nějakým rozumným závěrům. Nakonec se mi ale podařilo dotáhnout vše do finální podoby a články se nyní postupně objevují v rubrice Korzet a zdraví na http://ettelea-heri-morna.blog.cz/rubrika/korzet-a-zdravi. Nakolik se mi povedly nebo nepovedly, musíte posoudit vy sami.
Poslední můj text, na který vás chci upozornit, je povídka Náš pruhovaný chlapec, která se před lety objevila na stránkách První společnosti za práva koček. Příběh mi sice upravili tak, že v některých detailech přesně neodpovídá tomu, co jsem jim původně poslala, ale pointa zůstává zachována. Šlo o to upozornit, jakým způsobem dnes lidé jednají se zvířaty a jak nevděčná práce je provozovat útulek pro kočky. Příběh nakonec dopadl šťastně. Majitelé kočky se některý z dalších vrhů snažili rozdat a pověsili inzerát do jednoho supermarketu. Ten objevily provozovatelky kočičího útulku, majitele kočky poučily a zajistily její kastraci. Ne ve všech případech to ale dopadá takhle dobře a ne v každém městě je podobně aktivní organizace čistící ulice od toulavých a nemocných koček.

Žádné komentáře:

Okomentovat