Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

pátek 20. dubna 2012

Štěňata Bel Faaro vrh „D“



Včera, tedy 19. dubna 2012, došlo v České Třebové k jedné radostné události. V chovatelské stanici německých pinčů Bel Faaro se narodila očekávaná štěňátka ze spojení Elis z Pyšelky a Don Cherry Harmony Star. Vybírat můžete ze sedmi psů a dvou fen červené barvy. Momentálně jsou k zamluvení

O chovatelské stanici Bel Faaro

Chovatelská stanice Bel Faaro funguje od roku 2009 a její majitelkou je paní Ludmila Betlachová. Je to zkušená chovatelka, která se chovatelství německých pinčů věnovala už dříve pod hlavičkami jiných chovatelských stanic.
Zakladatelkou chovu je červená fena Fabienne Black Bohemia, nar. 2001. Fabienne byla velmi dobrá a krásná fena a získávala tituly i na mezinárodních výstavách. Měla třikrát štěňata. Její první vrh paní Betlachová odchovala pod záštitou chovatelské stanice Black Bohemia, další dva vrhy ve stanici Gloria Leones.
Z prvního vrhu pochází vynikající červený pes Rocco Bel Black Bohemia (nar. 2004), kterého si paní Betlachová nechala. Z dalšího vrhu si ponechala černou fenu Ave Bel Gloria Leones (nar. 2007). V roce 2009 vznikla chovatelská stanice Bel Faaro, kde první dva vrhy patřily právě Ave Bel.
A proč právě tento název? Jedná se o akronym složený z počátečních písmen jména chovatelky a jmen psů v této stanici. Tedy BEtlachová Ludmila FAbienne Ave ROcco.

Vrh "C"

Později do této stanice přibyla ještě červená fena Elis z Pyšelky (nar.2009), která se v roce 2011 stala maminkou vrhu C a letos vrhu D. Zajímavostí je, že otcem obou těchto vrhů je červený pes Don Cherry Harmony Star. Toto spojení se loni totiž ukázalo být velmi zdařilým, a proto se jej paní Betlachová rozhodla zopakovat.
Fabienne zemeřela 26.6.2011 po té, co ji někdo otrávil. Otráveni byli ve stejné době i Rocco a Ave, ale protože jsou mladší, dokázal se jejich organismus s jedem vypořádat a otravu bez trvalých následků přežili. Co k tomu dodat? Lidé jsou prostě zlí a závistiví a vadí jim psi. Nebo možná někdo závidí, že se někomu v kynologii daří. Psi z této chovatelské stanice pravidelně získávají tituly na českých i mezinárodních výstavách i v soutěžích agility.

Proč štěně z této stanice?

Štěně z této stanice mohu doporučit z vlastní zkušenosti. Hodně mě zde oslovil rozumný a citlivý přístup k chovu. Paní Betlachová při výběrů ženichů dává význam nejen počtu vyhraných výstav a vlastnostem exteriérovým, ale i povaze a temperamentu psa. Snaží se aby štěňata z jejího chovu měla dobrou a vyrovnanou povahu, a pokud zrovna nenachází psa, který by po všech stránkách odpovídal jejím představám, tak od krytí upouští nebo hledá v zahraničí.


Dále se mi hodně líbí, že se v této stanici klade velký důraz na správnou socializaci štěňat. Mají ohrádku stále udržovanou v čistotě, jsou zvyklá na ostatní psy a na četné návštěvy různých lidí i dětí. Učí se, že se jich člověk může dotýkat a chovat je. Když už mají jména, tak se paní chovatelka snaží trénovat s nimi základy přivolání.
K novým majitelům štěňata odchází ve věku osmi týdnů. Paní Betlachová se snaží všem poradit, aby si vybrali štěně, které se s k nim bude co nejvíce hodit. Lidem s malými dětmi doporučuje spíš štěňata která se projevují jako taková klidnější. Větší divočáky dává zkušeným kynologům, kteří si s nimi poradí.
V neposlední řadě se mi velmi líbí férový přístup paní Betlachové. Není to člověk, který by měl chov, proto aby vydělal. Pokud by měli psi z jejího chovu nějaké vady či nedostatky, je ochotná se k tomu postavit čelem a problém spravedlivě vyřešit. I štěně s vadou vyřazující z chovu, má podle ní právo na život a může za symbolickou cenu udělat někomu radost.

O plemeni německý pinč

Německý pinč je středně velký krátkosrstý pes, který se u nás chová ve dvou barvách, a to v černé s pálením a v červené. Fenky dosahují velikosti 45-47 cm, váhy 13-15 kg, psi 47-50cm, váhy 15-17 kg. Jedná se o plemeno poměrně staré. První zmínky pochází už ze 17. stol. Přesto nikdy nebylo nějak výrazně populární. Dříve se používalo ve dvorech k chytání krys a k hlídání. Málokdo ví, že právě z tohoto plemene byli vyšlechtěni knírači a dobrmani.

Carice Bel Faaro a Mourek
Němečtí pinčové mají velmi temperamentní povahu. Jsou docela svéhlaví a potřebují hlavně ze začátku pevnou ruku a důsledný výcvik. Německého pinče bych rozhodně nedoporučila člověku, který nikdy předtím žádného psa neměl. Je to pes který potřebuje správnou socializaci, tedy setkávat se už odmalička s jinými psy, s dalšími zvířaty v domácnosti, ale i s lidmi a malými dětmi. Pokud se toto zanedbá, stává se z něj přehnaně bázlivý nebo naopak agresivní pes, který si nevěří. Další kapitolou je správný výcvik. Pro tohoto psa je velmi vhodné navštěvovat výcvikové kurzy v kynologickém klubu. Při výcviku doma na zahradě rozhodně nespolupracuje tak dobře jako v přítomnosti ostatních psů na cvičáku.

Barbie pod Čimickým hájem
Ale pozor, německý pinč se nehodí na obrany a stopování, nebaví ho aportovat a nebude z něj ani dobrý záchranář nebo canisterapeut. Naopak je vynikající ve psích sportech jako je například agility. Někteří pinčové i rádi plavou a jezdí na vodu, ale není jich moc.
Pinč je vhodný i do bytu. Dům se zahradou je pro něj výhodou, ale stejně ho pravidelně musíte brát na dlouhé procházky do přírody a do kynologického klubu, aby se trochu „vypáchal“, jinak bude dělat binec doma. Je to pes, který vyloženě potřebuje pohyb, zážitky, společnost a pravidelnou aktivitu. Kdo chce německého pinče, musí být ochoten obětovat mu velkou část svého volného času. Ale pro toho, kdo má rád psy, to stojí za to! Německý pinč má velmi přátelskou povahu. Má hodně rád svého pána, jeho rodinu a přátele. Je to dobrý a oddaný společník.
Literatury přímo o pinčích je k sehnání docela málo. U nás jen monografie Pinčové od paní Dvořákové, pak se dají objednat nějaké knihy ze zahraničí. Dobrá je například anglicky psaná kniha German pinscher od britské chovatelky Glorie Cuthbert, kde je vysvětlena i genetika plemene. Pak ještě znám americkou knihu od Dee Gannona, která je hodně o výcviku. Obě knihy se dají za rozumnou cenu objednat přes Bookdepository nebo trochu dráž přes Amazon. Pak je hodně literatury v němčině.


Carice Bel Faaro


O vrhu D

Štěňátka Bel Faaro vrhu D se narodila 19.4.2012 ráno. Všechna jsou červená. Jsou tam dvě fenky a sedm psů. Váží v rozmezí 2610 - 3002 g. Můžete si je prohlédnout na stránkách chovatelské stanice: http://bel-faaro.webnode.cz/
Za nějakých deset dnů už začnou otevírat oči a objevovat svět. Zhruba za měsíc bude možno přijet se na ně podívat osobně. U chovatele absolvují i první veterinární péči. Ve druhém a čtvrtém týdnu budou odčervena, v šesti týdnech poprvé naočkována a tetována. V osmi týdnech začnou odcházet ke svým novým majitelům.
Při předávání štěněte novému majiteli se pečlivě kontroluje stav štěněte. Chovatel spolu s kupujícím kontroluje, zda má štěně všechny zuby, zda nemá kýlu, jak vypadá srst, oči, uši, ocas… kontroluje se i pohlaví a číslo tetování. Nakonec se vše zapíše do kupní smlouvy, kterou obě strany podepíší. Plemeno už se v dnešní době nekupíruje, což výrazně poznamenalo jeho současný vhled a spoustu lidí od něj odradilo. Je to otázkou vkusu. Že se nekupírují uši je ale rozhodně výhodou, protože to pro psa bylo jen trápení, znamenalo to spoustu práce s masírováním uší, výdaj navíc a ne vždy zdařený výsledek.
Paní Betlachová je natolik důsledná, že s novými páníčky probere, jak se o štěně starat a dá jim vytisknuté povídání se základními informacemi a doporučením, kdy štěně nechat přeočkovat a odčervit. Každému štěňátku dává s sebou také malý dáreček. Většinou je to nějaká hračka, kousek deky s pachem maminky a vzorek kvalitního krmiva, kterým štěňata přikrmovala. Dále ke štěněti dostanete mezinárodní pas, kam se zaznamenávají očkování, a poštou vám potom přijde průkaz původu.


Paní Betlachové můžete kdykoliv zavolat a obrátit se na ni s dotazy ohledně výcviku, krmení, výstav, ad. Neodbude vás a neporadí vám špatně. Momentálně je ve funkci oblastní poradkyně chovu pro Klub pinčů České republiky.
Máte-li německého pinče s průkazem původu, doporučuji stát se členem některého z klubů pinčů. V České republice je máme dva: Klub pinčů České republiky a Českomoravský klub chovatelů hladkosrstých pinčů. Mám dobré zkušenosti s prvním z jmenovaných. Členství v klubu vás rozhodně k ničemu nezavazuje. Nemusíte zakládat chov, ani jezdit na výstavy. Členství má ale řadu výhod. Jednak vám chodí domů časopis s informacemi, co se zrovna ve světě pinčů děje, jednak se můžete přes klub domáhat nápravy, pokud vás někdo z chovatelů ošidil a prodal vám za plnou cenu štěně s vadou. To se v klubu hodně hlídá. Nesmí docházet k příbuzenským křížením a před krytím se dělají vyšetření kyčlí, očí a genetické testy. Výstavy nejsou nutností, ale doporučuji zajet se podívat aspoň na výstavu klubovou. Na podzim se koná v Brně a na jaře v Praze. Je to víceméně společenská událost, kde se setkáte s dalšími majiteli stejného plemene, vyměníte si zkušenosti a kontakty a získáte nové přátele.
Jedinou nevýhodou je, že to všechno stojí nemalé peníze. Materiálně založeným lidem to pravidelně vysvětluji takovým přirovnáním: „Kdo má jako koníčka focení, pořídí si drahý fotoaparát, kdo jezdí často na hory, zainvestuje do značkových lyží, kdo rád poznává exotické kraje, zaplatí si zahraniční dovolenou. My, co se věnujeme kynologii, investujeme do psa, o kterém si myslíme, že pro nás bude vhodný." Jediný rozdíl je v tom, že pes se na rozdíl od lyží a fotoaparátu nedá odložit do skříně. Je to živý tvor a člověk musí počítat, že s ním nějakých 15 let stráví.  

Žádné komentáře:

Okomentovat