Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

neděle 27. května 2012

Konfekční korzet nebo šitý na zakázku?

 

4) Konfekce nebo zakázkové šití?




Podle čeho korzet vybírat




Většina lidí, kteří si chtějí pořídit svůj první korzet, řeší otázku, zda si jej nechají ušít na míru nebo si raději koupí už hotový v některém z e-shopů s konfekcí. Musím upozornit na to, že tato otázka je velmi důležitá i z hlediska zdravotního.

Těm, kteří se stále ještě přiklání spíše ke konfekci, se jejich úmysl pokusím v následujících odstavcích rozmluvit.

Pokud si chcete pořídit korzet ze zdravotního hlediska co nejméně škodící, měly by vás zajímat především tyto čtyři údaje o korzetu:



  1. Střih korzetu
  2. Rozměry korzetu
  3. Stažení
  4. Materiál



Nechci na tomto místě kritizovat prodejce a hanit výrobce konfekčního textilu, ale stahovací korzet je natolik specifickým oděvem, že by měl být vždy ušit na míru, a to i když nemá sloužit k aktivnímu formování postavy. V některých e-shopech už existuje možnost, nechat si konfekční korzet upravit na své míry, což je jisté pozitivum. (Ale většinou tam požadují změřit jen obvod boků, obvod pasu, obvod prsou a výšku postavy, což je zoufale málo k tomu, aby korzet správně plnil svou funkci)



Nejlevnější konfekce




Některá konfekce je možná levnější než zakázkové šití, ale je to hlavně z toho důvodu, že se šije sériově v určitých "universálních" velikostech, a to často dost fušersky. Šetří se u ní, na čem se dá. Jak na lidské práci, tak na materiálu. Opravdu kvalitních konfekčních korzetů je jen málo a jejich cena bude podobná, ne-li vyšší než u zakázkového šití. Nejlevnější konfekční korzety jsou jen napodobeniny opravdových korzetů a nedá se jimi aktivně formovat postava. Šijí se z materiálu, který není moc pevný. Většinou je to směs polyesteru a spandexu (elastan). (V zakázkovém šití se používají spíše málo pružné látky s vyšší gramáží.) Konfekční korzety často nemají ani pořádnou podšívku, ani nebývají podlepené. Látka nevydrží velký tah a navíc se může všelijak krčit. Do levné konfekce se používají tenké plastové kostice, které se velmi snadno zprohýbají nebo zlomí. Korzetové háky jsou velmi slabé nebo jsou tam místo nich jen prádlové háčky. Asi největší vadou těchto korzetů je to, že nemají průchodky zajištěny ze stran kosticemi, ale jen volně nabité v látce, takže není problém je vytrhnout. Bohužel prodejci je často prezentují jako pravé stahovací korzety a spousta lidí jim na to skočí.

 

Správná velikost korzetu




Uvědomte si, že pro ušití nízkého korzetu je potřeba naměřit alespoň 5 údajů, pro vysoký korzet minimálně deset. Některé z nich je potřeba měřit vestoje i vsedě, aby se pak v korzetu dalo posadit. Pro jiné je důležité, v jaké fázi dechového cyklu je berete a jak těsně, aby se v korzetu dalo například zpívat nebo aby vám z korzetu nepřetékaly faldíky kůže. V neposlední řadě je důležitý i váš postoj při měření. Pokud míry odeberete shrbení, v korzetu se potom nepůjde narovnat a naopak, když se změříte vzpřímení, korzet vám pak nedovolí hrbit se. Kombinace údajů je tak variabilní, že bude těžké najít dvě osoby, u kterých se budou všechny míry shodovat.

Berou se nejen míry obvodové a vodorovné, ale i různé svislice. A každá chyba při měření se na výsledném výrobku nějak negativně projeví. Korzet neodpovídající mírám svého nositele může způsobovat například bolesti zad, ale i spoustu dalších nepříjemností. U vysokých korzetů by se nemělo zapomínat změřit vzdálenost mezi hroty ňader. Je velmi důležitá, proto aby korzet dokázal dobře nahradit podprsenku. U korzetů ušitých bez znalosti tohoto údaje se může stát, že nebudou dobře sedět přes prsa a budou je tlačit směrem od sebe. Tuto míru je důležité brát v dobře padnoucí nevycpané podprsence.

Sehnat konfekční korzet, který by přesně odpovídal vašim mírám, bude nesmírně těžké. Velikost konfekce se často označuje jen písmenky (S, M, L, XL, …) nebo čísly (34, 36, 38, 40…). Někteří prodejci dokonce udávají jen na jaký obvod pasu se daný korzet hodí. Vtipné jsou tzv. universální velikosti S-L nebo 60-70 cm obvod pasu. Takovéto údaje opravdu nejsou dostačující. Pokud je prodejce konfekce solidní, měl by vám na přání změřit, jaké jsou skutečné rozměry vámi vybraného korzetu. To se bohužel moc často neděje a na stránkách e-shopů většinou najdete jen tabulky s orientačními údaji. U tak těsného oblečení, jako je korzet, je ale důležitý každý centimetr. Navíc se většinou uvádí jen obvodové míry a na výšku korzetu se zapomíná.



Střih konfekce




Konfekční korzety, které prošly mýma rukama, měly poměr mezi obvodem pasu a obvodem boků o něco větší než 80%. Takové proporce má většina dámských postav i bez korzetu. Z toho plyne, že takovýto korzet vám postavu příliš nevytvaruje, spíše nechá váš pas ještě zaniknout. Ale samozřejmě každý nemusí toužit po výrazném odsazení pasu.

Bereme-li v úvahu klasický dvanáctidílný korzet, můžeme mezi korzety konfekčními a korzety zakázkovými objevit dost markantní rozdíly ve tvarování jednotlivých dílů látky. U levných čínských napodobenin korzetů má většina dílů téměř obdélníkový tvar, třeba jen jeden dílek ze šesti je vykrojený. Tvarovat pas jen dvěma dílky je ale nedostačující. Takový střih moc neodpovídá křivkám těla, a proto můžete v konfekčním korzetu pociťovat jistý diskomfort. U korzetu šitého na míru je naopak většina dílů tvarovaná tak, že jsou nejužší v oblasti pasu a dole a/nebo nahoře bývají více či méně rozšířené. Samozřejmě i na zakázkovém korzetu můžete objevit téměř rovnoběžné dílky, ale nebudou zde tvořit většinu.

Díky rourovitému střihu vysoké konfekční korzety většinou nevytváří zrovna lichotivý tvar poprsí. Spíše ho splácnou, protože nemají moc tvarované košíčky. Tenké plastové kostice nejsou vhodné pro větší prsa, protože je bez podprsenky neudrží. Levné korzety ale většinou nemají podsádku pod šněrováním a podprsenka by pod nimi byla vidět.



Důvody ke koupi konfekce




Většina lidí sahá po konfekci z několika zásadních důvodů:

  1. Myslí si, že konfekce je levnější než zakázkové šití
  2. Chtějí nejdříve vyzkoušet, jestli by korzet využili, než zainvestují do zakázkového šití
  3. Nechtějí čekat na ušití korzetu
  4. Myslí si, že korzet šitý na míru je pro jejich potřeby zbytečný
  5. Nemají ve svém okolí nikoho, kdo korzety šije
  6. Nechce se jim korzet navrhovat a vymýšlet, jak by měl vypadat



Výše jsem psala spíš o levných čínských korzetech. Existuje i kvalitnější konfekce, ale málokdy z takového materiálu a tak dobře ušitá, aby vydržela intenzivní napínání při klasickém formování postavy.

Myslím si, že nejlepší investicí, je korzet ušitý na míru. A doufám, že každý, kdo někdy pohřbil spoustu peněz koupí konfekčního korzetu nejisté velikosti a nejistého střihu, mi v tom dá za pravdu.

Pokud nemáte ve své blízkosti žádného korzetiéra, ničemu to nevadí. K ušití korzetu není většinou potřeba osobního setkání s tím, kdo šije. Pokud se zvládnete sami změřit podle korzetiérových instrukcí a popsat mu na dálku, jak by měl váš korzet vypadat, dá se všechno vyřešit pomocí e-mailu nebo telefonicky a výsledný výrobek vám potom přijde poštou. A pokud se vám nechce vymýšlet a popisovat, jaký korzet chcete, stačí vygooglit nějaký obrázek a poprosit korzetiéra, aby vám ušil korzet v podobném stylu.

Materiálně založeným osobám, které si stále stojí za tím, že zakázkové šití je drahé, bych chtěla vzkázat, aby se nad sebou zamyslely. Pokud má korzetiér šití korzetů jako svou jedinou živnost, ze které odvádí daně, platí vybavení a provoz prostorů, kde korzety šije a ještě musí něco jíst a nějak přežít, musí si za korzety nasadit odpovídající ceny. Kvalitní látky a korzetové součástky také nejsou zadarmo. U nás se špatně shání a často se musí objednávat ze zahraničí. Nutno se také zmínit o tom, že tvorba korzetů není zrovna jednoduchá záležitost. Spoustu času zabere už jen rýsování střihu. Na řezání a začišťování kostic a korzetových háků nestačí běžné krejčovské vybavení a jsou zde určité požadavky na bezpečnost práce, aby nedošlo k pracovnímu úrazu.

Dokud si Češi nebudou schopní tohle všechno uvědomit a nebudou ochotní za kvalitní práci zaplatit adekvátní částky, nebude se u nás řemeslu dařit. Už teď se potýkáme s nedostatkem vyučených řemeslníků různého druhu a bude hůř.

Z toho všeho plyne, že zakázkově ušitý korzet nemůže stát pouhých tisíc korun. Samozřejmě je spousta korzetiérů, kteří vám ušijí velmi dobrý korzet i za tuto cenu, ale jsou to ti, kteří mají korzeterii pouze jako koníčka.



Důvody, proč konfekci raději nebrat




Tento článek opravdu nemá být reklamou na zakázkové šití, abych Etelëe přilákala zákazníky, ale dobře míněnou radou.

Bohužel mé rozhořčení nad konfekčními korzety většina z vás pochopí, až si něco takového sami pořídíte. Je to asi zkušenost, kterou si většina lidí toužících po korzetu musí projít, než dostane rozum.



Shrnutí důvodů, proč konfekční stahovací korzety nejsou zrovna ideální:

  1. Konfekce v ČR je dosti předražená a korzet šitý na zakázku jde někdy sehnat velmi levně.
  2. U konfekce je vždy problém se správnou velikostí.
  3. Zakázkově šitý korzet bývá mnohem kvalitněji ušitý než konfekce a většinou vydrží déle i extrémní stahování.
  4. Protože konfekce často nesedí tak, jak by měla, nemusí na postavě vypadat zrovna dobře. Často někde odstává nebo se zařezává. Může také vytvářet shrbený postoj.
  5. Špatná velikost a střih u konfekce může způsobovat vážné zdravotní obtíže.
  6. Korzety šité na míru jsou i při větším stažení mnohem pohodlnější než korzety konfekční.



Poslední bod bych asi vyzvedla nejvýše. Nositelé konfekčních korzetů si často už při mírném natvarování stěžují, že se cítí nepohodlně, špatně se jim dýchá, nemohou jíst nebo že je tlačí kostice. Zatímco lidé, kteří mají korzet ušitý na své míry, si většinou na nic nestěžují ani při větším stažení. Pohodlnost zakázkově šitých korzetů je s konfekcí prostě nesrovnatelná.



Pozor




Moje předchozí slova mohla vyznít tak, že korzet šitý na míru je vždy menší zlo než konfekce. Bohužel ani toto nemusí být pravda. Je spousta korzetiérů začátečníků, kteří se korzetiérskému řemeslu teprve učí a zkouší šít své první korzety pro sebe a pro svých pár kamarádů. Na tom samozřejmě není nic špatného. Bez prvních méně zdařilých pokusů se nikdo šít nenaučí. Jenže na těchto korzetech se často naseká spousta chyb, které se potom mohou promítnout do zdravotního stavu jejich nositelů. Proto si myslím, že každý by se měl k šití korzetů stavět zodpovědně a stále se dále vzdělávat. Určitě stojí za to obrátit se s dotazy na někoho, kdo už má korzetů našito hodně a má více zkušeností. Samozřejmě jsou korzetiéři, kteří si svá výrobní tajemství pečlivě střeží, ale jsou i takoví, kteří rádi poradí nebo vás aspoň nasměrují k různým pramenům, kde potřebné informace vyčtete. Pro začátečníky, ať už korzetiéry nebo jen pouhé nositele korzetů, je velmi přínosné navštěvovat různá internetová diskusní fóra o korzetech.

Porovnání střihů

Příklad konfekce
Příklad korzetu na zakázku


Pozor: Nejedná se o žádný universální běžně použitelný střih. Je to pouze pro názornost přehnaný příklad, jak by střihy mohly vypadat. Korzetiér rýsuje pro každého zákazníka střih individuálně podle jeho postavy a potřeb. Nemá žádný předchystaný střih, který by používal zas a znovu.

Použité prameny:

HannahB Fashion, Sundaymorning, Ettelëa heri morna, Monique´s corsetry, Riwaa Nerona
http://www.corsetheaven.org/


Publikováno také na: http://ettelea-heri-morna.blog.cz/ 

2 komentáře:

  1. Holky, já si nemyslím, že všechny konfekce jsou špatné. Já si koupila konfekční korzet s ocel. kosticemi - spirálové a dělaný ze 4 vrtev látky. A důvod ? Cena za 2 tis. když jsem poptávala paní v KH chtěla za podobný cca. 3,5tis. A vše je OK. Můžete se podívat: http://www.korzety.cz/dlouhy-cerny-satenovy-korzet.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za cenu okolo 2 tis. už se dá pořídit i korzet na míru. Paní z KH je jedna z nejdražších v ČR, protože se šitím živí. Je ale spousta mladých korzetiérek, které mají šití pouze jako koníčka a přivýdělek a ty šijí za pár korun. Na spoustu z nich mám odkaz v boční liště svého blogu. Paní Bartlová z Kutné Hory je ale podle mne jedna z nejlepších v ČR, taky je jedna z prvních, kdo se tím u nás začal v moderní době zabývat. Pak jsou hodně dobří Sunday Morning (teď ale moc nešijí) a Hanka Buráňová (HannahB Corsetry) a Zuzana Kraemerová ze Sartoru. Mně můj první korzet šitý na míru vyšel okolo 1600 - byl pod prsa a s háky.

      Vymazat