Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

neděle 27. května 2012

Krční korzet

 

10) Pár slov o krčních korzetech




Co je to krční korzet




V nabídce některých korzetiérů se můžete setkat s tzv. krčními korzety. Je to vlastně ozdoba krku, která má sice šněrování, ale neslouží ke stahování (tedy pokud nejste příznivci B.D.S.M.). Krční korzety se vyrábí ve dvou variantách. Buď jsou jen na parádu nebo se dělají funkční. V prvním případě se jedná o neškodný šperk, který je ušitý z krajky nebo jiného jemného materiálu. Jedinou výztuž zde tvoří několik tenkých kostic, které jen udržují výšku korzetu.

Funkční krční korzet se šije a podlepuje stejně jako klasický korzet stahovací. Mohou v něm dokonce být ocelové kostice. Dělá se buď nízký, který obsahuje pouze krk, nebo vysoký sahající až k bradě. V obou případech už dochází k omezení pohybů hlavy. Někdy se jedná o obludná monstra, která sahají až na ramena nebo mají různé popruhy přes hlavu a podobně. Existují dokonce i korzety ústní. Jsou to vysoké krční korzety překrývající ústa. Používají se v určitých subkulturách.



Čím krční korzet škodí




Spousta lidí si myslí, že jim vyztužený krční korzet pomůže se správným držením hlavy. To ovšem není pravda. Spíše platí opak. Pokud člověk tráví v tuhém krčním korzetu delší dobu, zákonitě si začne ulevovat opíráním brady o jeho horní okraj. Při častém nošení takového korzetu navíc může dojít k oslabení svalů krku. Vzniká tak předsunuté držení krku, které může časem vést až ke strukturálním změnám páteře s oploštěním až kyfotizací krční lordózy.




Analogie s krčními límci



Správnému držení hlavy neslouží ani krční límce, které se používají ve zdravotnictví. Jejich nadužívání způsobuje stejné problémy jako časté nošení vyztužených krčních korzetů. Někteří lékaři je proto velmi neradi předepisují. K indikacím těchto pomůcek patří problémy s krční páteří jako jsou například úrazy, degenerativní změny, pooperační stavy, onemocnění destruující kosti a měkké tkáně krku, bolesti krční páteře, ústřel krku apod.



Raději pouze ozdobný krční korzet




Z výše uvedených důvodů doporučuji volit pouze ozdobný krční korzet, který neomezuje pohyb hlavy. Pokud chcete funkční krční korzet, nenoste ho moc dlouho a moc často.

Použité prameny:
Barsa, P., Suchomel, P.: Krční ortézy a jejich význam v klinické praxi, Neurológia pre prax, 6/2005

Publikováno také na: http://ettelea-heri-morna.blog.cz 

Žádné komentáře:

Okomentovat