Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

neděle 27. května 2012

Mechanika stahování těla korzetem

 

2) Mechanika stahování těla korzetem

 

Co je to korzet

 

Slovo korzet vzniklo ze starofrancouzského cors, což je vlastně zdrobnělina slova corpus (= tělo). Celý překlad by tedy zněl "tělíčko" nebo "malé tělo".
Jedná se vlastně o důmyslné zařízení, jehož účelem je zmenšit poměry mezi obvody pasu, boků a poprsí a vytvořit tak jakýsi vylepšený tvar těla. Přirozený ženský obrys má přibližně 70% poměr pasu k bokům a 75% poměr pasu k poprsí. Například průměrné míry by byly 93-68-95. Vylepšený tvar by byl takový, který udržuje poměry nižší než 60%, takže výsledné míry v korzetu by byly 97-58-99.
U mužů bylo za ideální poměr mezi pasem a boky považováno 90%. Pánské korzety mají trochu jiný střih než dámské. Mají zvýraznit mužský tvar postavy, tedy spíše ploché bříško a široké V zad. Výjimkou jsou korzety na crossdressing, tedy korzety dámského střihu určené pro pány. Ty dokáží i na mužském těle vymodelovat dramaticky výrazné křivky. Samozřejmě to nějakou dobu trvá.

 

Stažení

 

Tvarování těla se dosahuje střihem korzetu a stažením. Právě údaj o stažení je pro každého, kdo si pořizuje korzet, velmi důležitý. Uvádí se několika způsoby, a to v centimetrech nebo v palcích. Můžeme udávat buď, o kolik cm (palců) korzet stahuje nebo jaký je výsledný obvod pasu staženého korzetem. Ten se neměří přes korzet, ale protože víme, o kolik korzet stáhne pas, když je zcela dotažen a jaký byl obvod pasu před stažením, můžeme ho vypočítat.
Když je korzet ušitý na stažení -10 cm, znamená to tedy, že pas zeštíhlí o deset centimetrů. Takže je-li původní pas 68 cm, výsledný pas v korzetu bude 58 cm. Korzet samozřejmě nestahuje jen pas, ale všechno, co je v něm zavzato, v pase ale redukuje o nejvíce centimetrů. Při stažení -10 cm v pase, už přes boky a přes prsa ubírá třeba jen 2 - 3 cm. To samozřejmě závisí na střihu a na výchozí postavě zákazníka. U některých střihů může být například požadavek, aby korzet příliš netlačil na žaludek, na močový měchýř nebo na žebra. Pánevní kosti u dospělých samozřejmě stáhnout nejdou. U štíhlých osob proto bude stažení ve spodní části korzetu opravdu jen symbolické.
Zde se nabízí otázka, zda by nestačilo stáhnout pouze pas a to ostatní nechat volné. Existuje zařízení, kterému se říká korzetový pás. Sahá jen pár centimetrů nad pas a pár centimetrů pod pas. Doporučuje se jen pro velmi malé stažení u štíhlých žen s trénovanými břišními svaly. Při velkém stažení se totiž orgány v dutině břišní tlačí směrem dolů a dochází k určitému rozšíření spodní části břicha. Pokud břicho není sevřeno, vytváří se nepřirozené napětí v břišní stěně.
Klasické korzety, ať už nízké nebo vysoké, svírají podbřišek a spodní část hrudníku. K roztahování břišní stěny tu proto nedochází. Komprese hrudní kosti a spodních žeber má také svůj význam. Ten, kdo chce aktivně formovat postavu, se musí smířit s tím, že bude muset časem přistoupit k deformaci žeber. Korzet, který by hodně stahoval pas a přitom moc neohýbal žebra, by mohl vytvářet ostrý úhel v pasové linii, a to by bylo ze zdravotního hlediska velmi rizikové. Jakékoli ostré přechody na korzetu jsou špatně. Strmější křivky ani nevypadají moc hezky.
Spodní žebra se při stahování tlačí směrem k sobě s mezní možností, kdy by se fyzicky dotkly. To je nicméně extrém, který je zřídkakdy očekáván. Zúžení spodní části hrudníku snižuje jeho celkový obvod a také vnitřní objem. To je časem kompenzováno rozšířením horní části hrudníku.
Neoblečený korzet není tvrdý, ale nejde v žádném směru natáhnout. Při obléknutí využívá odporu těla k tomu, aby ho zpevnil. Pokud je ušit tak, že vykazuje hladké a plynulé křivky, tlak, kterým na tělo působí se rozloží více méně rovnoměrně po celé ploše. Kdyby ale někde vytvářel záhyby nebo ostré úhly, vznikaly by v těchto místech vysoké lokální tlaky, které by mohly působit závažné zdravotní problémy.
Měření tlaků v různých místech pod korzetem nicméně ukázalo, že tlak většinou není všude úplně stejný. Není však největší v místě pasové linie, jak by se očekávalo, ale většinou je vyšší v úrovni podbřišku. V některých případech (zpravidla u štíhlých osob) je tlak v pasové linii a v místě podbřišku stejný. Tlak na spodní žebra dosahuje stále ještě poměrně vysokých hodnot. (Vleže je rozložení tlaků trochu jiné vlivem gravitace.)
Tlak, který je snášen bez problému téměř vždy, je do 30 mmHg. Za nejvyšší tolerovatelný tlak je považováno 50 mmHg. Postupným a pravidelným tréninkem se ale tělo může adaptovat i na vyšší tlaky.
(Pro představu: Běžně prodejné vysoké stahovací kalhotky působí tlakem kolem 20-25 mmHg.)


Tlaky a jim velmi přibližně odpovídající stažení
Tlak
Stažení
30 mmHg
Do 5 cm
50 mmHg
Do 8 cm
Nad 65 mmHg
Nad 10 cm

 

Rozdělení stažení podle toho, co se v těle děje:

 

Mírné: Stahováním se posouvá pouze podkožní tuk. Je zde málo pravděpodobné, že by docházelo k nějakému poškození vnitřních orgánů. Přesto může být u nesedícího korzetu i takto malé stažení velmi nepříjemné. Pokud je korzet špatně ušitý, může působit otlaky nebo dokonce lokální poruchy krevního oběhu či uskřinout některé povrchové nervy.
Ortopedické: Korzet už částečně přebírá funkci některých svalů. Při častějším stahování mohou ochabnout zádové a břišní svaly, a proto se časté nošení korzetu musí doplňovat jejich pravidelným posilováním.
Extrémní stažení je takové, kde dochází k ohýbání žeber. Působí posuny vnitřních orgánů. Korzet tlačí bránici směrem nahoru a orgány v břišní dutině směrem dolů.
Záměrně u tohoto rozdělení stažení neuvádím konkrétní čísla, ta mohou být u každého jiná. Např. štíhlá osoba může stažením o 5 cm v pase už působit na žebra, zatímco baculka se ani při 10 cm ještě nemusí k žebrům vůbec dostat.
Množství podkožního tuku je také jedním z faktorů, který ovlivňuje, jak velké stažení bude tolerováno.

 

Jaké stažení si zvolit?

 

Při volbě velikosti stažení by bylo dobré zamyslet se nad dvěma otázkami:
1) Má korzet sloužit k aktivnímu formování postavy?
2) Jak často bude korzet nošen?

Pokud máte v plánu korzet obléci jednou za čas k nějaké příležitosti, bylo by zbytečné nechat si ho ušít s velkým stažením. Na druhou stranu, ani při úmyslu aktivně formovat postavu, se nedoporučuje sáhnout hned po extrémním stažení. Redukovat se musí postupně od malého k většímu a většímu stažení, jinak člověk riskuje vážné zdravotní obtíže. Navíc většinou není snadné hned napoprvé stáhnout pas o hodně centimetrů. Extrémně stahovací korzet pro začátečníka často znamená vyhozené peníze. Pro člověka, který není na stahování zvyklý, je extrémní stahování nepohodlné a může mu způsobit hodně nepříjemností. Je tedy velmi pravděpodobné, že začátečník by takový korzet nejenže nedotáhl, ale velmi brzy odložil a nenosil.


Obecné rozdělení stažení podle korzetiérů
Živůtkové
Do 5 cm
Začátečnické
5-8 cm
Pokročilé
8-10 cm
Extrémní
Nad 10 cm

Těm, kteří chtějí jen lehké natvarování bez deformace žeber, se doporučuje tzv. stažení živůtkové, tj. cca do - 5 cm. Lidem, kteří se stahovat chtějí, většina korzetiérů ušije první korzet na začátečnické stažení - 8 cm. Ženám s plnější postavou a žebry posazenými vysoko od pánevní kosti se může už první korzet ušít na - 10 cm. Za extrémní se považuje stažení větší než -10 nebo -12 cm. Tady už se názory různí.

Jsou i korzetiéři, kteří se těmito doporučeními vůbec neřídí a přistupují k problematice stažení u každého zákazníka velmi individuálně.

Jaké začátečnické stažení bude pro zákazníka nejvhodnější posuzují podle jeho výchozí postavy.
Při tom je zajímají tyto údaje:

1. Výchozí obvod pasu (pod/nad 80 cm u žen; pod/nad 94 cm u mužů)
2. Vzdálenost mezi hřebenem kosti kyčelní a spodními žebry, pokud jdou vyhmatat (menší/větší než 6 cm)
3. Poměr mezi obvodem pasu a obvodem boků (u žen větší/menší než 70%, u mužů větší/menší než 90%)
4. Poměr mezi obvodem pasu a obvodem spodních žeber měřeným pod prsy (větší/ menší než 1)
(Pozn. ad 2: Pokud je vzdálenost žeber od pánve menší než 2 cm, může to znamenat, že došlo k poklesu tělesné výšky o více než 3 cm vlivem kompresivních zlomenin obratlových těl. To se stává při osteoporóze. Zejména u žen ve věku nad 50 let je toto podezřelé a místo pořizování korzetu bych jim doporučila raději navštívit lékaře. Také pozor u lidí, kteří dlouhodobě berou perorálně kortikoidy.)


Dále je při rýsování střihu nutné dodržet dvě základní pravidla:
  1. Korzet musí mít obvod pasu vždy menší než obvod boků a obvod pod prsy (jinak by neseděl správně a cestoval by na těle nahoru nebo dolů)
  2. Oblečený korzet nesmí v pasové linii tvořit úhel menší než 90 stupňů (to u většiny běžných postav nehrozí)

Z výše uvedeného vyplývá, že pro vysokou ženu, která má trochu nadváhu a nevýrazný pas, nemusí být stažení - 10 cm ještě extrémní, zatímco pro malou hubenou ženu s viditelně odsazeným pasem a širokými boky může být extrémem i stažení menší. Je proto velmi zavádějící považovat obecně určitou hodnotu za stažení extrémní, i když to ve většině případů může odpovídat pravdě. Proto berte všechny výše uvedené údaje pouze jako orientační. Každý máme trochu jinou postavu a sneseme jiné stažení. Lidé s dlouhým úzkým hrudníkem většinou stahování snáší hůře, než kvadraticky stavěné osoby se širokým trupem. A obecně se dá říci, že stahování lépe snáší ženy, než muži. I u štíhlých žen totiž většinou tvoří tuk kolem 25% tělesné hmotnosti, u mužů jen cca 15%.
U některých typů postav se může stát, že pokud chceme dodržet pravidla rýsování střihu, musíme u začátečníka sáhnout po stažení větším, než by bylo pro začátek dobré, potom se musí začít stahovat pomalu a s citem a déle si na korzet zvykat.
K posouzení, jaké stažení je pro začátečníka vhodné tedy korzetiérovi nestačí jen jeden či dva údaje, ale měl by komplexně posoudit postavu a možnosti daného zákazníka.

 

Úvahy o výchozí postavě zákazníka

 

 

Výchozí postava - typy




Pro přiblížení situace, zkusím popsat jak to zhruba vypadá u několika základních postav. Pojmenovala jsem je, možná ne zrovna šťastně, úplně stejně jako klasické typy postav, které známe z módních časopisů. Jenže v korzeterii se při posuzování postavy pracuje s obvodem pod prsy místo šíře ramen a velikosti prsou. A místo obvodu sedu (největší naměřitelný obvod přes zadek) se pracuje s obvodem boků (obvod ve výši spodního okraje korzetu). Proto se tyto typy korzetových postav nemusí nutně shodovat s obecnou klasifikací postav.




Základní typologie postav (Dle šíře ramen a obvodu sedu)
Zdroj: http://www.fashionzana.com/news/a4-zakladni-typy-postav/




 

Korzetové postavy - obrázky a hypotézy



Máme tyto poznatky:
  1. Ze třech údajů (OPP, OP a OB) musí být na korzetu OP nejmenší.
  2. Oblečený korzet by neměl vytvářet příliš prudký ohyb v pase.
  3. Pánevní kost nejde stáhnout (podkožní tuk v oblasti boků ale stáhnout jde)
  4. Žebra a pas stáhnout jdou
  5. Svislá vzdálenost mezi OPP a OP je menší nebo stejná jako svislá vzdálenost mezi OP a OB
  6. V korzetu se stlačený podbřišek posouvá směrem dolů.
  7. Ze správně ušitého korzetu by neměly přetékat faldíky kůže.

Vysvětlivky k obrázkům:
Černá = původní postava
Zelená = mírné stažení, při kterém už je OP menší než OPP a OB
Červená = větší stažení, při kterém se ohýbají žebra
Žlutá = pomocné linky



Typ postavy
Obrázek
(V každém řádku jsou vždy dvě různě vysoké postavy se stejnými obvody a stažením) - Omlouvám se za mizerné a nesymetrické obrázky. Snad pro představu budou stačit. Postavy jsou pro názornost přehnané.
Popis
Přesýpací hodiny


Obvod boků (OB) a obvod pod prsy (OPP) jsou větší než obvod pasu (OP). Pas bude výrazný i při symbolickém stažení.

Obrácený trojúhelník
Boky jsou užší než pas a pas je užší než žebra. Je potřeba stáhnout pas tak, aby byl užší než boky. Vytvoření dojmu širokých boků nebude u tohoto typu postavy jednoduché. Lze si vypomoct optickým klamem - tedy prodloužením spodního okraje korzetu přes boky.

Hruška
Boky jsou širší než pas a pas je širší než žebra. Abychom dosáhli toho, že korzet bude mít nejmenší obvod v oblasti pasu, musíme pas stáhnout o dost více než žebra.
Obdelník (Rovná postava)
Všechny tři obvody jsou téměř stejné. Pas je potřeba hodně zúžit, aby vynikl.

Jablko
Největší z uvedených mír je obvod pasu. Pas se někdy musí stáhnout i více, než by bylo pro začátečníka vhodné. Vhledem k tomu, že tento typ postavy mají většinou osoby s nadváhou, nemusí jim být takové stažení vůbec nepříjemné.


Výsledky:
  • Při stejných obvodech se u postav s menší vzdáleností mezi žebry a pánevní kostí, dostáváme k ohýbání žeber při menším stažení než u vyšších postav.
  • Postavy s OP větším než OPP přistupují k ohýbání žeber při větším stažení než postavy, které mají OP menší než OPP.
  • Postavy s OP větším než OB přistupují k ohýbání žeber při větším stažení než postavy, které mají OP menší než OB.
  • Postavy s větší vrstvou podkožního tuku si mohou dovolit větší stažení než postavy hubené.
  • Při posuzování postavy je nutno zhodnotit všechna kritéria (OP/OPP, OP/OB, výška [resp. vzdálenost mezi spodními žebry a pánevní kostí], hmotnost [resp. obvod pasu], pohlaví)




Zkušený korzetiér většinou k určení vhodné míry stažení pro daného zákazníka používá odhad. Zajímá ho také věk zákazníka a na jaké stažení byl ušit jeho poslední korzet. Lidem pod 18 let se nešijí korzety, které by ohýbaly žebra. Nový korzet se nešije výrazně více stahovací než byl ten předešlý. Nedoporučuji větší krok než o 5 cm. (U extrémního stažení už se potom postupuje ještě pomaleji. Extrémním stažením se rozumí takové stažení, při kterém dochází k ohýbání žeber.)



Základním poselstvím tohoto článku tedy je, že nemá smysl předhánět se v počtu dotažených centimetrů. To, co je pro jednoho skoro nic, muže být pro jiného už dávno extrémem.

Použité prameny:
  • Luchavová, M., Raška, I.: Novinky a možnosti prevence a léčby osteoporózy v ambulanci praktického lékaře, Medicína pro praxi, 12/2010
  • Dickinson, R.: Toleration of the corset: Prescribing where one cannot proscribe, Episcopal Hospital, Brooklyn, New York., 1910
  • Desmond, M.: Nahá žena, Alman, 2006
  • Mandžuková, J.: Ženám pro štěstí, úspěch, zdraví, pohodu, krásu, Start, 2003
  • Beaumont, A.: Corseting the Human Body and Medical Advice, Staylace, 2001Goodwin, E.: Corsets: An Analysis, 1913
  • Konzultace: Sundaymorning, Ettelëa heri morna

Publikováno také na: http://ettelea-heri-morna.blog.cz/ 

2 komentáře:

  1. Naprosto skvěle zpracováno, budu dále odkazovat na mých budoucích stránkách :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jů, chystají se stránky? To je skvělá zpráva. Viděla jsem Vaše výrobky na FB a strašně se mi líbí. Musím říct, že tahle kapitola mi přinesla hodně starostí a trápení a pořád s ní nejsem úplně spokojená. Děkuji za chválu.

      Vymazat