Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

neděle 27. května 2012

Módní stahovací korzety a jejich působení na lidský organismus

 

1) Slovo úvodem

 

 

Proč tyto články?

Když mě Ettelëa požádala o napsání pár článků na téma "korzet a zdraví", dlouze jsem přemýšlela, jakým způsobem bych se takového úkolu zhostila, abych jí neodradila zákazníky a zároveň nenaštvala početnou skupinu lidí, kteří korzety aktivně nosí a věnují se stahování na vyšší úrovni než já. Dokonce jsem měla v úmyslu tento text nakonec nenapsat a přenechat podobné snahy jiným. Ale potom se mi to naleželo v hlavě, a protože se v různých českých článcích o korzetech často dočítám výroky, které mě celkem zaráží, rozhodla jsem se, že by byla škoda ochudit vás o pár informací z trochu jiného úhlu pohledu. Tedy z pohledu člověka, který korzety nešije, ani neprodává, nevěnuje se aktivnímu formování postavy, ale přesto občas nějaký korzet oblékne a někam si v něm vyjde. Z pohledu člověka, který korzety nepropaguje, ani nezavrhuje.
Dala jsem si předsevzetí, že v těchto článcích nebudu prezentovat jen svůj vlastní postoj ke korzetům, ale budu se snažit upozornit i na názory jiných a nezatajit vám nic z toho, na co jsem při hledání informací k tématu narazila, tedy sepsat všechna pro a proti, aby si každý mohl udělat názor vlastní.

 

Fakta, aneb kde sehnat informace

 

Chce-li člověk napsat kvalitní text na téma korzety a zdraví, naráží zas a znova na jeden a ten samý problém, a to nedostatek věrohodných zdrojů informací. Historie formování postavy je téměř tak stará jako lidstvo samo, a přesto názory na jeho škodlivost či prospěšnost stále nejsou jednotné. Korzety vždy měly řadu příznivců i odpůrců a obě tyto skupiny argumentovaly nejen prokázanými fakty, ale i svými názory a výmysly, a tak se nejen v literatuře z minulých století, ale i dnes můžeme dočíst spoustu fám a domněnek.
Zdravotníků, kteří se v 21.století snaží šířit osvětu mezi lidmi nosícími korzety, je jen málo. Patří k nim například Dr. Ann Beaumont, která krom článku Corseting the Human Body (r.2001) sepsala i spoustu odpovědí na otázky lidí, kteří korzety aktivně nosí při různých zdravotních problémech. Nošení korzetů jim nerozmlouvá, ale snaží se jim poradit, jaké zásady dodržovat, aby si ještě více nepošramotili zdraví.
Jinak se v médiích můžeme sem tam setkat s opatrnou poznámkou nějakého lékaře či fyzioterapeuta, že korzety sice zcela neškodné nejsou, ale při občasném obléknutí snad trvalé následky na zdraví nezanechají.
Zato prodejci korzetů (často konfekčních) v tom mají jasno. Stahovací oblečení je přece fajn. Vytváří pěknou postavu, prospívá zádům a dnes už nikomu neublíží. Jak si tím mohou být tak jistí?
V lékařské literatuře z přelomu 19. a 20. století se o korzetech dočteme ledacos. Tehdy toto oblečení bylo považováno za opravdu špatné a bojovalo se proti němu na více frontách. Nejen lékaři, ale i příznivci některých myšlenkových proudů byli silně proti stahování. Feministky například tvrdily, že korzet je vlastně symbol jakési pasti, v níž je žena spoutána a trpí kvůli mužským zájmům.
"Moda jest tak všemocnou tyrankou a její vláda jest tak neobmezenou, že uvrhla v pouta nejen tělo, nýbrž i ducha svých vyznavaček.
Zrovna zahanbující jest pro myslící ženy úplná nekritičnost, úplné zřeknutí se osobního svérázu a vkusu, s jakým setkáváme se u převážné většiny světa. Zdá se, jakoby ženský rozum úplně selhal v oboru šatu a nalezl uspokojení jen v sebeobětování. Ježto modu všude dělají muží, vítězí i zde vůle mužova nad vůlí ženy", napsala Dr. Jenny Springerová ve své knize Domácí lékařka (r. 1923).
V této době už se vědělo poměrně dost o působení stahování na lidské tělo. Představy o změnách tvaru a uspořádání orgánů nebyly daleko od pravdy, přestože tehdy ještě neexistovala zobrazovací vyšetření, jaká známe v současnosti.

 

Jak je tomu dnes?

 

Dnes se bohužel nedá vycházet z pojednání ze starých lékařských knih, a to z několika důvodů:
  • Žijeme v naprosto jiných podmínkách než lidé v minulých stoletích. U některých chorob, které se běžně s korzety spojovaly, opravdu nemůžeme říci, do jaké míry skutečně souvisely se stahováním a do jaké míry za ně mohl tehdejší životní styl, hygiena a stav výživy. Napovědět nám může pouze to, že některé údajně typické korzetové neduhy už tehdy byly stejně časté (ne-li častější) u mužů jako u žen. A stahování holdovaly především ženy.
  • V dobách minulých byl korzet tak běžnou součástí šatníku, že se nosil denně. Vyjít ven bez spodního prádla v podobě korzetu bylo dokonce považováno za neslušnost, takže ženy trávily sešněrované skoro celý den. Dnes se korzety nosí spíše příležitostně a ani ti, kdo je nosí téměř denně v nich nejsou příliš dlouho v kuse.
  • S korzety se začínalo v docela nízkém věku. Často už v útlém mládí. Dnes většina dívek pořizuje první opravdový korzet až po 17. roce věku nebo spíše později.
  • Také se dnes už nestahuje tak těsně jako bylo dříve běžné. Aktivnímu formování postavy se věnuje už jen pár odvážlivců. Většinou se setkáme se stažením pasu do -10 cm, často spíše méně. V minulých stoletích nebylo výjimečné stažení o -20 cm a více.
  • Korzetům se v 19. století často připisovaly choroby, o kterých už víme, že mají důvod naprosto jiný než stahování. Například některé infekce, psychiatrické diagnózy, anémie...
  • V neposlední řadě je nutno zdůraznit to, že se dnešní korzetová móda vyrábí z trochu jiných materiálů než ta historická. Dříve se korzety zpevňovaly například velrybími kosticemi, rákosem, kovem nebo dřevem. V 21. století jsou velmi rozšířené kostice plastové a tzv. spirálová ocel. Dnešní korzety nemusí být ani střihově věrnými kopiemi těch historických. Bývají inspirovány hlavně jejich celkovým vzhledem, ale jejich střih může být upraven tak, aby byl pro dnešní nositele pohodlný.

 

Analogie

 

O klasických korzetech se teď moc odborných článků nepíše, ale existují zdravotní pomůcky, které se ke korzetům dají trochu přirovnat. Jsou to různé stahovací pásy a ortézy, které se krátkodobě používají při některých zdravotních obtížích. O problémech, které přináší jejich nadužívání, toho víme více než dost. Stažení u nich sice není tak velké jako u módních korzetů, ale na pohybový aparát působí velmi podobně jako ony. Z toho budu také částečně vycházet při psaní některých dalších kapitol.

 

Průzkum a poděkování

 

Abych úplně nevařila z vody a příliš si nevymýšlela, udělala jsem si před psaním těchto článků krátký průzkum v podobně anonymního dotazníku, který mi, doufám že pravdivě, vyplnili lidé, kteří korzety nosí. Ptala jsem se jich na to, zda mají při nošení korzetů nějaké potíže a v jakých situacích. Výsledky byly docela zajímavé a děkuji za ně všem, kteří se zúčastnili.
Na tomto místě bych chtěla také poděkovat několika zkušeným korzetiérům, se kterými jsem tyto články konzultovala. Děkuji, za váš čas, který jste strávili čtením sáhodlouhých textů, za vaše konstruktivní připomínky a rady.

 

Struktura článků

 

Rozhodla jsem se, že první část článků věnuji obecným informacím o korzetech a pokusím se zformulovat pár rad, podle čeho si korzet vybírat a jaké zásady dodržovat, aby se člověk pokud možno vyhnul potížím. Další části budou jakýmsi systematickým přehledem různých neduhů, které jsou nebo někdy byly s korzety spojovány. Ty se budu snažit nějakým způsobem okomentovat a objasnit, do jaké míry by mohly mít s korzety nějakou spojitost nebo ne.

Použité prameny:
Springer, J.: Domácí lékařka, Drážďanské nakladatelství M. O. Groha, 1923
Beaumont, A.: Corseting the Human Body and Medical Advice, Staylace, 2001
Konzultace: Sundaymorning

Publikováno také na: http://ettelea-heri-morna.blog.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat