Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

neděle 27. května 2012

Nemoci spojované s korzety

 

8) Nemoci a obtíže spojované s korzety - část druhá




Pohybový aparát




Deformace skeletu



Vývoj kostí během růstu probíhá na podkladě osifikace (kostnatění). Tento proces je ukončen zhruba kolem 18. roku věku, a pak už se uplatňuje jen při hojení zlomenin kostí. Po celý život v kostech neustále probíhá remodelace. Jedná se o přestavbu struktury kostní tkáně, kdy se odbourávají staré opotřebované složky kosti a tvoří se složky nové. Tento proces mimo jiné zajišťuje adaptaci na měnící se mechanickou zátěž kosti. Pokud se se stahováním začne v dětském věku, může dojít k deformacím pánve a hrudníku. Tyto deformace jsou více méně trvalé. Úhel mezi žebry je trvale zmenšen a tolerance korzetu je velmi špatná. Začne-li se se stahováním až v dospělosti, situace je jiná. K deformaci žeber sice dochází, ale je z velké části vratná. Po odložení korzetu se žebra opět rozšíří.



Pozn.: Osifikace kostí



Kostnatění obratlů začíná vznikem primárních osifikačních center už v embryonálním období (kolem 9. týdne) a je dovršena kolem 25. roku.



Žebra začínají osifikovat mezi 6. a 8. týdnem nitroděložního života z hlavního osifikačního jádra v blízkosti angulus costae. Odtud se osifikace šíří jednak dorzálně k hlavičce, a jednak ventrálně k přednímu konci, kde se v určité vzdálenosti od sterna zastaví, takže zde zůstává zachována chrupavka. Sekundární osifikační centra se postupně objevují mezi 8. a 16. rokem života na caput costae a na tuberculum costae a s ostatní kostí splývají kolem 20. roku života.



Sternum (kost prsní). V chrupavčitém základu corpus sterni se v 5. - 6. fetálním měsíci tvoří kraniokaudálně 4 až 5 jader, první dvě nepárová, další většinou párová. Processus xiphoideus začíná osifikovat jako poslední. Osifikační jádro v něm vzniká ve 3. roce života. Po 16. roku začínají jednotlivá centra synostoticky srůstat. Nejdřív splynou párová jádra navzájem, pak začnou postupně splývat v kraniokaudálním směru. Manubrium s corpus sterni zpravidla nesrůstá vůbec. Jednotné corpus sterni vzniká v době puberty nebo těsně po ní.



Chrupavčité okraje kyčelní kosti osifikují samostatně, začínají se objevovat ve 13. - 15. roce, s kyčelní kostí splývají v 16. - 19. roce.



Zlomeniny žeber



Při postupné adaptaci na korzet, jsou zlomeniny žeber u zdravých lidí velmi nepravděpodobné. Teoreticky by k nim mohlo dojít při nepřiměřeně velkém stažení a při násilném stahování korzetu, například škubáním za šněrovadlo.

Ke zlomeninám žeber by také mohlo dojít u osob s osteoporózou nebo jinými onemocněními kostní tkáně.



Svalové dysbalance



Def.: Stav, kdy jsou svaly působící proti sobě ve vzájemné nerovnováze.

Příčina: Nerovnoměrné zatěžování svalových skupin.

Rizikové faktory: sedavé zaměstnání, nedostatek pohybu, přetěžování některých svalů např. při sportovní aktivitě, stav po úrazu, imobilizace

Výskyt: Více než 9/10 naší populace má určité oslabení nebo zkrácení různých svalů nebo svalových skupin a s nimi spojené zdravotní problémy.

Možná souvislost s korzety: Korzet se jednoznačně podílí na vzniku svalových dysbalancí. Svaly břicha a zad ochabují, pomocné dýchací svaly se přetěžují. Nošení korzetu je nutno doplnit pravidelným cvičením cíleným na tyto svalové skupiny.



Srdce a cévy




Palpitace (Bušení srdce)



Def.: Zvýšené uvědomování si srdečního rytmu.

Zvýšení srdeční činnosti může být u zdravých lidí způsobeno fyzickou námahou, psychickou zátěží nebo pitím nápojů s kofeinem. Za jiných situací bývá nepříjemné vnímání srdeční činnosti projevem onemocnění srdce, ale také například anémie nebo hyperthyreózy a jiných chorob. I normální srdeční činnost člověk občas nepříjemně pociťuje např. v poloze na levém boku.

V korzetu můžete svou srdeční činnost cítit častěji než normálně, a to zvláště, pokud jste štíhlí. Korzet většinou obepíná místo, kde bývá u štíhlých osob hmatný úder srdečního hrotu, tedy cca 1-2 cm2 velká oblast v zhruba pátém mezižebří v úrovni svislé přímky procházející středem klíční kosti. To může být po zátěži, fyzické nebo psychické, nepříjemně vnímáno.

Pokud bušení srdce v korzetu cítíte, i když jste v klidu, není zřejmě něco v pořádku. Buď jste zvolili pro začátek moc velké stažení nebo jste korzet dotáhli příliš rychle. Je zde také možnost, že nemáte srdce zcela zdravé. Pozor také, pokud je srdeční činnost nepravidelná nebo občas vynechá. To může být známkou srdečního onemocnění.



Hypertenze (vysoký krevní tlak)



Def.: Hodnota krevního tlaku vyšší než 140/90 naměřená opakovaně během tří návštěv lékaře.



Příčina: Primární hypertenze - příčina není zcela objasněna, sekundární hypertenze - onemocnění ledvin, hormonální choroby (hyperaldosteronismus, Cushingův syndrom, feochromocytom, thyreotoxikóza, akromegalie, ad.), těhotenství (gestační hypertenze), onemocnění srdce (koarktace aorty), neurogenní příčiny (syndrom spánkové apnoe…), akutní stresová hypertenze



Rizikové faktory: obezita, vysoký příjem soli, užívání některých léků, dlouhodobý stres, nadměrný příjem alkoholu, genetické faktory, kouření, nedostatek pohybu, věk, některé potraviny (lékořice), zadržování vody v organismu



Výskyt: V české republice 15-20% dospělé populace trpí hypertenzí



Možná souvislost s korzetem: Korzet zvyšuje nitrobřišní tlak a díky tomu se zvyšuje periferní cévní rezistence. Po obléknutí korzetu může dojít ke zvýšení krevního tlaku, ale tento stav by se měl během cca 20 minut upravit. Dále nitrobřišní tlak může snižovat prokrvení ledvin a při hodnotách nad 15 mmHg snižovat i tvorbu moči. Ledviny na to mohou zareagovat vyplavením hormonu reninu a aktivovat tak osu renin-angiotenzin-aldosteron. Tím se také zvyšuje krevní tlak. Osoby, které už mají nějaké problémy s krevním tlakem, by měly být s nošením korzetu opatrné.



Synkopa (Mdloba)



Def.: Přechodná a krátkodobá ztráta vědomí a posturálního tonu s následnou spontánní úpravou.

Příčina: Přechodné snížení prokrvení mozku

Rizikové faktory: dlouhé stání, nedostatek tekutin, menstruace, pobyt v nevětrané místnosti, horko, hlad, nevyspání, rychlé vstávání ze sedu nebo z lehu

Výskyt: Alespoň jednou za život zažije synkopu téměř každý. Opakovaná synkopa se vyskytuje u cca 3% dospělých.

Možná souvislost s korzety: Synkop je několik druhů. Některé opakované synkopy mohou být příznakem srdečního onemocnění, zvláště pokud se vyskytují po zátěži. Synkopa se ale může vyskytnout i u jinak zcela zdravých lidí třeba jako reakce na nepříjemné emoce, při pohledu na něco ošklivého nebo při bolesti. Mdloby způsobené těsným stahováním, jsou přičítány působení korzetu na dýchací systém a na krevní oběh a také trochu mentalitě lidí v éře korzetové módy.



Varixy dolních končetin (Křečové žíly)



Def.: Městkovitě rozšířené žíly dolních končetin

Příčiny: Dlouhodobé přetěžování žíly nadměrným množstvím krve, poškození žilních chlopní

Rizikové faktory: vrozená méněcennost žilní stěny, ženské pohlaví, věk, těhotenství, hormonální vlivy, mechanický útlak pánevních žil, antikoncepce, dlouhé stání, nadváha, kouření

Výskyt: 50 % žen a 40 % mužů ve věku nad 65 let

Možná souvislost s korzety: Korzet může tyto problémy zhoršovat, obzvláště pokud korzetový trénink probíhá nepřiměřeně rychle bez dostatečné adaptace orgánů na vnější tlak.



Hluboká žilní trombóza



Def: Onemocnění hlubokého žilního systému, které je způsobeno úplným nebo částečným uzávěrem žíly krevní sraženinou.

Příčiny: Poškození cévní stěny, zpomalení průtoku krve cévou, zvýšená srážlivost krve

Rizikové faktory: Poranění žíly např. po operaci, po úrazu, kouření, antikoncepce, trombofilní mutace, imobilizace, věk, maligní nádor, varixy, těhotenství, hormonální vlivy, ženské pohlaví, nadváha

Výskyt: Třetí nejrozšířenější kardiovaskulární onemocnění. Až 160/100 000 obyvatel.

Možná souvislost s korzetem: U zdravého mladého člověka, který se normálně hýbe a nemá další rizikové faktory, není výskyt trombózy příliš pravděpodobný.



Anémie (Chudokrevnost)



Může mít řadu příčin, ale s korzety nikterak nesouvisí. Ve starých lékařských knihách se často dávala za vinu korzetům, ale pravou příčinou byl spíš stav výživy tehdejší populace. Např. Dr. Jenny Springerová píše: "Srdce a plíce, zvláště široká dolní část jejich, rovněž se stlačí, takže nemají dostatečného místa pro své úkoly a ve své výkonnosti značně jsou omezeny. Poměry tlakové v obojích ústrojích, které mají přece pro oběh krevní takovou důležitost, utrpí značné změny, jichž následky jeví se pak v naprosto nedostatečném zásobování krví.

Jako důležité následky dostavují se velmi brzo bušení srdce, stísněnost a blednička, kdežto stísněné plíce, jimž omezuje se dýchání, skýtají vhodné podmínky pro usídlení se a vývoj tuberkulosních bacilů."



Pozn.: Blednička (chloróza) - bledé zbarvení kůže při chudokrevnosti

Dýchací systém




Tuberkulóza (souchotiny, úbytě, ftíza)



Jedná se o infekční onemocnění. S korzety nesouvisí. V 19. století byla TBC dokonce častější u mužů než u žen. Jedním ze způsobů léčby paradoxně bylo omezení pohybu dolní části hrudníku za pomocí stažení bandáží.

Urogenitál




Inkontinence moči



Def.: Mimovolní únik moči.

Příčiny: Ochabnutí svalů pánevního dna, náhlé stahy svaloviny močového měchýře

Rizikové faktory: věk, ženské pohlaví, opakované porody, hormonální vlivy, nadměrná fyzická zátěž, zvedání těžkých břemen, obezita, chronický kašel, chronická zácpa, cukrovka, onemocnění centrálního nervového systému, onemocnění plic, zvyšování nitrobřišního tlaku

Výskyt: V ČR zhruba 700 tis. lidí. Ve věku 15-64 let je postiženo únikem moči přibližně 15-30 % žen.

Možná souvislost s korzety: Pánevní dno a bránice jsou součástí hlubokého stabilizačního systému a funkčně spolu souvisí. Korzet významně ovlivňuje činnost bránice, díky tomu může dojít i k rozvoji dysfunkce pánevního dna. Dále tu také působí zvýšený nitrobřišní tlak.



Brightova choroba (glomerulonefritida, nekróza ledvin)



Def:: Onemocnění ledvin vyznačující se výskytem bílkoviny v moči doprovázeným současným zvyšováním krevního tlaku a vznikem otoků.

Příčina: Ukládání IgA-obsahujících imunitních komplexů do glomerulů

Dneska tuto chorobu najdete pod názvem IgA nefropatie. S mechanickým působením korzetů nemá nic společného. Jedná s vlastně o určitou poruchu imunitního systému.

Možnost, že by došlo k nějakému poškození ledvin vlivem stahování je velmi nepravděpodobná. Ledviny jsou před přímým mechanickým působením korzetu velmi dobře chráněny okolními anatomickými strukturami. Jsou ale vystaveny působení zvýšeného nitrobřišního tlaku. Může se tím snížit jejich prokrvení a glomerulární filtrace. Po sundání korzetu by se ale činnost ledvin měla rychle vrátit do normálního stavu.



Bloudivá ledvina (nefroptóza, ren mobilis, ren migrans)



Def.: Abnormální pohyblivost ledvin. Pokles ledviny.

Příčina: Porucha závěsného a podpůrného aparátu ledvin

Rizikové faktory: ženské pohlaví, vyhublost, špatný stav výživy, opakovaná těhotenství, rozpuštění tukového polštáře ledviny, např. při extrémní redukční dietě

Dříve se tento problém dával do souvislosti s korzetovou módou. Ke konci 19. stol. se naopak k léčbě bludné ledviny používal korzet s rovným předním profilem.



Potrat, neplodnost, deformace plodu



Dnešní korzetová móda není tak přísná a nezačíná v tak nízkém věku, jako to bylo běžné v minulých stoletích. Myslím si tedy, že na plodnost dnes významný vliv nemá. Horší je praktikování korzetového tréninku v době těhotenství. Opravdu může dojít k poškození plodu až k potratu. Proto doporučuji korzet na začátku těhotenství odložit.


Descensus uteri et vaginae, prolapsus uteri et vagina (Sestup a výhřez dělohy a pochvy)

Def.: Descensus je sestup dělohy a pochvy. Snížení fyziologické polohy obou orgánů, ale bez vystoupení skrz ústí pochvy.. Větší pokles se označuje jako prolaps dělohy (výhřez). Příznaky bývají problémy s udržením moči (inkontinence), potíže s vyprazdňováním stolice, tubé bolesti v podbřišku a problémy při chůzi.

Příčina: Oslabení svalů a jiných tkání, které drží dělohu na jejím normálním místě. U mladých žen je to často v důsledku poporodního poranění, u starších žen je to díky snížení pevnosti a pružnosti pánevního dna a díky úbytku estrogenů.

Rizikové faktory: vyšší věk, menopauza, obezita, několik porodů, poporodní poranění, vrozená slabost vaziva, oslabené svaly břišní stěny, vyšší fyzická zátěž, zaměstnání, kde se hodně stojí, vrozená abnormální poloha dělohy, zvýšený nitrobřišní tlak, chronická zácpa, chirurgické výkony v malé pánvi

Výskyt: Podle odhadů podstoupí do věku 80 let korektivní zákrok z důvodu prolapsu pánevních orgánů nebo inkontinence moči 11 % žen.

Možná souvislost s korzety: Korzet zvyšuje nitrobřišní tlak, působí oslabení svalů břišní stěny i svalů pánevního dna. Může být rizikovým faktorem tohoto onemocnění.



Kůže a imunitní systém




Svědění kůže, alergie



Pokud trpíte alergií či ekzémy, může vám korzet působit potíže. Spousta lidí má alergii na nikl. Ten bývá často obsažen v kovových součástkách korzetu, jako jsou třeba korzetové háky. Dají se ale sehnat i speciální háky pro alergiky. Dále je potřeba obléci si pod korzet něco z přírodního materiálu a používat nedráždivou kosmetiku.

Psychické choroby


Hysterie a různé psychiatrické diagnózy s korzety nesouvisí. Dnes se často korzety spojují s onemocněním mentální anorexií. To ale nemá žádné racionální opodstatnění. Mentální anorexie je psychická porucha, kdy člověk vnímá své tělo zkresleně. Vidí sám sebe jako tlustého, i když už je vyhublý na kost. Takovému člověku korzet nijak nepomůže. Bude se cítit tlustý i při stahování, i když radikálně zhubne. Spojitost mentální anorexie s korzety nepotvrdil ani můj dotazník pro dnešní nositele korzetů. Většina respondentů měla normální hmotnost nebo dokonce nadváhu.

Použité prameny:
  • Townsend, G., Levy, F., Crandall, G.: The Relation of Food to Health and Premature Death, Witt Publishing Copany, 1897
  • Dickinson, R.: Toleration of the corset: Prescribing where one cannot proscribe, Episcopal Hospital, Brooklyn, New York., 1910
  • Čech, Z.: Svaly hlubokého stabilizačního systému bederní páteře, aneb "vypouklá břicha" u kulturistů, Bodybuilding, 10/2003
  • Vobořil, J.: Viscerosomatické a somatoviscerální vztahy z pohledu oboru rehabilitace aneb blíží se soumrak farmakoterapie u funkčních poruch zažívacího traktu?, Lékařské listy, 4/2009
  • Trojan, S.: Lékařská fyziologie, Grada, 1999
  • Klener, P.: Propedeutika ve vnitřním lékařství, Galen, 2006
  • Vacek, Z.: Embryologie, Grada, 2006
  • Češka, R.: Interna, Triton, 2010
  • Springer, J.: Domácí lékařka, Drážďanské nakladatelství M. O. Groha, 1923
  • Beaumont, A.: Corseting the Human Body and Medical Advice, Staylace, 2001
  • Zwinger, A.: Porodnictví, Galen, 2004
  • Hrodek, O., Vavřinec, J.: Pediatrie, Galen, 2002
  • Volnohradský, R., Fűgner, D.: Syndrom břišního přetlaku, Abdominální kompartment syndrom, Urologie pro praxi, 1/2006
  • Řiháček, I., Souček, M., Fráňa, P.: Sekundární hypertenze v ambulantní praxi, Medicína pro praxi, 1/2006
Publikováno také na: http://ettelea-heri-morna.blog.cz 

Žádné komentáře:

Okomentovat