Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

neděle 27. května 2012

Životní styl nositele korzetu

 

7) Zásady při nošení korzetu




Při nošení korzetu není od věci dodržovat určité zásady a zdravý životní styl. Stahování přece jen není přirozené, a pokud člověk není opatrný, může si přivodit nějaké obtíže. V první řadě je potřeba nechat si korzet ušít na míru, vybrat střih, který je pro vás pohodlný a zvolit rozumné stažení. Dál už vše závisí na tom, jak se chováte ke svému tělu a jak nasloucháte jeho varovným signálům.

Oblékání korzetu




Stahovací korzet by se nikdy neměl nosit přímo na holé tělo. Jednak se nedá moc prát a ničil by se potem, jednak může nepěkně otlačit nebo sedrat kůži. U nízkých korzetů se ani moc nepředpokládá, že by se nosily přímo na kůži, pod korzety vysoké se někdy šije speciální spodní rourka, která není vidět. Podobný návlek si můžete vyrobit i sami ustřižením ze starého obtaženého trička. Oblečení pod korzetem by mělo být z látky, která dobře saje vlhkost. Nejlepší jsou přírodní materiály.

Korzet se stahuje postupně, očko po očku. Při jiném postupu se nejenže ničí, ale také hůře sedne. Pokud v něm chcete strávit delší dobu, doporučuje se dotahovat dvoufázově. Nejdříve korzet utáhněte méně, než si myslíte, že snesete a třeba za půl hodiny ho utáhněte víc.

Nový korzet by se měl takzvaně zajet. Je lepší chodit v něm nejdřív pár dnů jen doma. Tělo si na něj musí zvyknout a také korzet se tělu trochu přizpůsobí. Plastové kostice a výstužné plátno se teplem těla mírně natvarují podle vašich křivek. Korzet se tak stane pohodlnějším.

Konzumace jídla a nápojů




V korzetu se vyhýbejte jídlům, která by vám mohla působit potíže. Doporučuje se nejíst jídla, která nadýmají, jídla ostrá, jídla příliš kyselá nebo jídla tučná. Těm, kteří trpí na zácpu se doporučuje dostatečně pít a jíst potraviny bohaté na vlákninu. Pozor na perlivé nápoje a na větší množství alkoholu.

Korzet by bylo dobré před jídlem povolit a začít ho znova dotahovat, až vám trochu vytráví. V utaženém korzetu jezte pomalu a po malých soustech. Nepřejídejte se. Jinak můžete dostat škytavku nebo se pozvracet.

Dokonce jsem četla názor, že se při nošení korzetu může paradoxně velmi zlepšit zdravotní stav organismu, protože si člověk dává víc pozor na to, co jí a více se stará o své tělo. Stahování tedy není zdraví prospěšné, ale podporuje zdravý životní styl.
Jsou ale i lidé, u kterých je tomu naopak, a protože díky korzetu nemusí tolik hlídat svou postavu, spíše přibírají.

Pozor na dehydrataci v korzetu. Krevní tlak je dán také náplní cévního řečistě. Při dehydrataci klesá. Korzet ale zvyšuje odpor v cévách a tím i krevní tlak, čímž se problém se sníženým příjmem tekutin může dočasně kompenzovat. Spousta lidí omezuje v korzetu konzumaci nápojů, protože cesta na WC mnohdy není snadná a vyžaduje složité povolování šněrování. Někdo má také při stažení menší pocit žízně. Pokud v korzetu málo pijete, může se vám stát, že když potom korzet sundáte, rychle vám klesne tlak a zatmí se vám před očima nebo zkolabujete. Dospělý člověk by měl za den vypít 2-3 litry neslazených tekutin. Do pitného režimu se nepočítají nápoje s kofeinem, alkohol a mléko. V létě je potřeba pít více. Nezapomeňte, že korzet je docela neprodyšný oděv, můžete se v něm snadno přehřát.

Činnost v korzetu




V korzetu se vyhýbejte větší zátěži. Činnosti, při kterých se zadýcháváte i bez korzetu, budou při stažení velmi obtížné. Zadýchávat se ze začátku můžete i při svižnější chůzi nebo při stoupání do schodů. Pokud ale korzet nosíte pravidelně, měla by se vaše výdrž postupem času zlepšit. Začátečníkům se nedoporučuje pobývat v místnostech, kde je vydýchaný vzduch a v kuřáckých prostorech.

Často se diskutuje na téma korzet a tanec. Spousta lidí si ho totiž chce pořídit na plesy. Ti, kteří měli korzet v tanečních, velmi dobře poznali, které tance vznikaly v éře korzetů a které se tančily v oblastech, kde se korzety nenosily. Například latinskoamerické tance se v korzetu tančí dost obtížně, ale to je věc názoru.

Pravidelnost




Při pravidelném každodenním stahování postupně dochází k posunům měkkých tkání a při větším stažení i k formaci žeber. Při extrémním stažení se stlačují i vnitřní orgány. Jak moc velké a jak dlouho trvající následky na vás korzet zanechá, záleží hlavně na tom, jak často a pravidelně ho nosíte.

Uživatelé korzetů se dají rozdělit do tří skupin:

  1. Ti, kteří nosí korzet pro zpevnění zad a břicha
  2. Ti, kteří ho mají pro občasné vylepšení postavy
  3. Ti, kteří chtějí dospět k trvalejším změnám tvaru svého těla



Tyto skupiny se mezi sebou liší frekvencí nošení a velikostí stažení. Těžko říci, jestli je ze zdravotního hlediska horší, když se korzet nosí občas nebo když je to denně. Lidé, kteří ho obléknou příležitostně, mohou pociťovat pálení žáhy, bolesti svalů, pocity nedostatku vzduchu, aj. Zatímco ti, kteří ho nosí pravidelně, jsou na něj už zvyklí a tolik problémů nemívají.

Kdo si korzet pořídil kvůli modifikaci těla, bude se muset smířit s tím, že ke změnám bude docházet pomalu a bude to trvat několik měsíců, v některých případech i let, navíc to může být docela bolestivé. Při aktivním formování postavy je potřeba korzet nosit denně, a to více než 10% celkového času. Žebra jsou pružná a po odstranění vnějšího tlaku se vrací do své původní polohy. Aby zůstala změněna, je potřeba, aby v nich došlo k přestavbě kostní tkáně a to je dlouhodobý proces, který závisí také na věku. U mladých lidí to jde většinou rychleji než u starších. Aby došlo k remodelaci žeber, doporučuje se v korzetu trávit alespoň 4 hodiny denně několik měsíců. Po odložení korzetu se ale hrudník během cca roku opět rozšíří.



Při občasném stahování (tj. méně než 3x týdně nebo denně, ale méně než 10% celkové doby) prý k trvalejším následkům nedochází. Žebra se nemění a měkké tkáně se rychle vrací do původní podoby. Každopádně při nošení korzetu může dojít k oslabení některých svalů, které je pak potřeba pravidelně aktivovat cíleným cvičením, jinak může vzniknout vadné držení těla a bolesti zad.


Kdo stahováním formuje postavu, uvažuje občas o spaní v korzetu. Může to být celkem příjemné, i když zdravé to není a moc se to nedoporučuje. Dříve se šily speciální korzety na noc. Většinou byly nízké nebo to byly jen široké stahovací pásy. Noční korzet měl zpravidla menší stažení v pase než denní korzet. I dnes se doporučuje korzet povolit, pokud v něm chcete spát.



Obrázky: www.korzetorium.cz

V případech mnoholetého každodenního stahování, které mnohdy začínalo už v dětství, byl tvar nahého těla přesným opisem tvaru nošeného korzetu. Dokonce jsem četla, že mezi stlačenými orgány se mohlo postupem let vytvořit vazivo, které je i po odložení korzetu drželo ve stejné poloze, jakou jim vnutil korzet. Nicméně s takto extrémními případy se dnes již nesetkáme. I pas korzetové rekordmanky Cathie Jung se údajně po odložení korzetu zvětšuje na docela obvyklý rozměr. Ale i ona začala se stahováním v dospělém věku. Waist training během dětství a dospívání, může způsobit trvalé deformace, proto také většina korzetiérů odmítá šít extrémně stahovací korzet lidem mladším 18 let. Extrémní stahování, které začalo až v dospělosti, také není bez rizik, ale zde k trvalé deformaci orgánů docházet nemusí, spíše se v budoucnu mohou objevit různé zdravotní problémy např. v důsledku svalových dysbalancí nebo dlouhodobého zvýšování nitrobřišního tlaku.



Korzet v době zdravotních obtíží




Stahovat byste se neměli, pokud máte nějaké akutní potíže. Samozřejmě je to každého osobní rozhodnutí. Korzet se rozhodně doporučuje odložit při onemocněních žaludku a střev, při kolikách, při problémech se srdcem, při horečkách, při plicních onemocněních…Po břišních operacích s návratem ke stahování počkejte alespoň, než se pořádně zahojí jizvy. Klidně i půl roku a déle. Nic vám neuteče.

Užívání léků




Předpokládám, že korzety nosí hlavně mladí zdraví lidé, kteří dlouhodobě žádné léky neužívají. Rozumný člověk korzet asi automaticky odloží v období, kdy mu je zle, když bere třeba antibiotika nebo léky na bolest. U chronických onemocnění si každý musí zvážit sám, nakolik mu korzet škodí a jestli ho bude dál nosit.

Protože korzety bývají často spojovány se žilní trombózou, věnuji na tomto místě pár vět hormonální antikoncepci. Antikoncepce se u nás předepisuje tak nějak automaticky každému, kdo si o ni řekne. Nebere se ohled na to, zda je to kuřák nebo nekuřák, kolik je mu let nebo zda má nějaké další rizikové faktory. Každému, kdo antikoncepci užívá, ať už nosí korzet nebo ne, bych doporučila nechat se vyšetřit na trombofilní mutace. K tomuto vyšetření stačí malý odběr krve a pojišťovna to zcela hradí. Například Leidenská mutace sama o sobě zvyšuje riziko trombózy čtyřikrát. V kombinaci s dalšími rizikovými faktory jako je kouření, antikoncepce, obezita, imobilizace po úrazu, srdeční vada ad. může zvedat riziko rozvoje trombózy až v řádu desetinásobků rizika nepostižených jedinců.

Trombofilní mutace dneska nejsou zas až tak raritní, jak si většina veřejnosti myslí. Často je mají i ti, v jejichž rodinách se trombóza nevyskytla. Bohužel toto v poslední době sleduji i v okruhu svých přátel a známých.

Kouření




O kouření se zmiňuji spíše ze zvyku. O jeho škodlivosti dnes každý ví a je jeho svobodná volba, jestli bude kouřit nebo ne. Kouření už dneska není in. Bojuje se za nekuřácké restaurace, nekuřácké nemocnice i za nekuřácké firmy. Dokonce už jich pár u nás máme. Závislost na tabáku je plnohodnotná diagnóza, kterou najdete pod označením F17. Léčí se ve speciálních centrech, která jsou snad ve všech končinách naší malé země. Dokonce existují léky, které se váží v mozku na acetylcholin-nikotinové receptory α4β2 (Vareniklin, Champix). Při téhle léčbě můžete normálně kouřit, ale cigareta vás tolik neuspokojí a přestanete ji potřebovat.

Kouření je už samo o sobě dost rizikové a v kombinaci s dalšími faktory se mohou tato rizika ještě několikanásobně zvýšit.

 

Těhotenství, kojení, menstruace




Stahování během menstruace nemusí být zrovna příjemné, ale jinak by nemělo dělat žádné větší potíže. Snad jen v případě extrémního stahování v kombinaci se sníženým příjmem potravy, může dojít k poruchám menstruačního cyklu. Pokud máte menstruační bolesti, tak si korzet raději neberte nebo aspoň neutahujte moc silně.

Nošení korzetu během těhotenství se nedoporučuje. Ve viktoriánské době bývaly ženy pevně stažené až do poloviny těhotenství nebo i déle. Podle tehdejších zvyklostí těhotenství tajily, protože s bříškem by se nemohly ukázat na veřejnosti. Druhým důvodem bylo to, že měly z nošení korzetu tak ochablé svalstvo, že jej nemohly jen tak odložit, takže v pokročilém těhotenství musely přejít na speciální těhotenský korzet, který dával prostor břichu a podporu zádům.

Při nošení korzetu v těhotenství může dojít k poškození plodu nebo dokonce k potratu. V minulosti některé ženy utahovaly korzet hodně těsně schválně, aby potratily a často se jim to i dařilo.

Dnes už se najde jen málo žen, které korzet v těhotenství nemohou odložit kvůli bolestem zad a ochablému svalstvu. Tyto ženy korzety na začátku těhotenství nosí s velmi malým stažením jen pro podporu zad. V pokročilém těhotenství korzet nahradí speciálním moderním těhotenským pásem. Uvadí se, že při rozšíření předních dílů korzetu, aby poskytovaly dostatek místa břichu, by teoreticky k poškození plodu dojít nemělo, protože je před mírným tlakem chráněn plodovou vodou, ale myslím si, že se tomu nedá věřit a stahování by se během těhotenství nemuselo vyplatit.

Korzet by se měl odložit hned na začátku těhotenství!!! Pokud ho chcete i přes možná nebezpečí nosit v prvním trimestru, tak volte korzet bez předních korzetových háků a noste ho jen s malým stažením jako oporu zad. Rozhodně se nevěnujte aktivnímu waist trainingu a extrémnímu stahování.

Ke korzetu se můžete vrátit nejdříve po skončení šestinedělí, pokud nemáte žádné potíže. Jizva po císařském řezu by se měla nechat dokonale zhojit. Takže pokud jste rodily císařem, budete muset s návratem ke korzetu počkat ještě déle.
Během kojení raději nenoste vysoký korzet. Po porodu začíná celý korzetový trénink znovu od mírného stažení.


----



Všeobecně platí, že by se korzet neměl nosit stále a celodenně. Měl by se střídat s jiným spodním prádlem. Jeho nošení by se mělo doplňovat pravidelným posilováním břišního a zádového svalstva a svalů pánevního dna. Pokud se rozhodnete pro modifikaci těla, postupujte pomalu. Raději zůstávejte delší dobu u menšího stažení. Pokud máte v korzetu nějaké problémy, může to krom jiného znamenat, že jste přecenili své stažení. V tomto případě není žádnou ostudou vrátit se zpět ke stažení menšímu.

Použité prameny:
Townsend, G., Levy, F., Crandall, G.: The Relation of Food to Health and Premature Death, Witt Publishing Copany, 1897
Dickinson, R.: Toleration of the corset: Prescribing where one cannot proscribe, Episcopal Hospital, Brooklyn, New York., 1910
Springer, J.: Domácí lékařka, Drážďanské nakladatelství M. O. Groha, 1923
Beaumont, A.: Corseting the Human Body and Medical Advice, Staylace, 2001


Publikováno také na: http://ettelea-heri-morna.blog.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat