Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

sobota 23. června 2012

Klasický cop ze tří pramenů a jeho francouzské varianty


Cop ze tří pramenů

Klasický cop ze tří pramenů u nás zná snad každý a umí ho plést i hodně mužů. Je snadný, rychlý a dá se uplést i z docela krátkých vlasů (třeba jen po ramena). Aby to nebyla zas až taková nuda a nošení dříví do lesa, seznámím vás i s francouzskou variantou tohoto copu, a to hned se třemi. Ono se totiž s tímto copem dají vyčarovat velice pěkné účesy, když máte trochu fantazie a šikovné ruce, nebo popřípadě někoho, kdo vás učeše.



Postup je jednoduchý a příliš se v něm nechybuje. Stačí vlasy rozdělit na tři stejné prameny, a pak krajní prameny střídavě překřižovat přes pramen prostřední. Je jen na vás, jak moc cop chcete utažený. Spletete-li ho volněji, je tlustší a vypadá to potom, že máte vlasy hustší než ve skutečnosti. Tento cop bývá základem různých dalších účesů, zejména drdolů nebo různých polorozpuštěných účesů (copánek z horních vlasů, copánek křížený přes temeno hlavy). Nebo se často používá ke zvlnění vlasů, zejména pokud se jich zaplete více (většinou na noc).

Postup:


  1. Rozdělte vlasy na tři stejně tlusté prameny.



  1. Pravý pramen překřižte přes prostřední tak, že si vymění místa.


  1. Levý pramen překřižte přes prostřední (dříve pravý).


  1. Pravý pramen opět překřižte přes prostřední a pokračujte dále stejným způsobem. Prameny si podle potřeby přechytávejte z pravé ruky do levé.


Francouzský cop

Bavíme-li se o francouzském copu, má převážná většina lidí na mysli francouzský cop ze tří pramenů. Já se ale domnívám, že francouzským způsobem jdou zaplést snad všechny známé copy, chce to jen trochu zručnosti. Sama mám na sobě vyzkoušen francouzský cop ze čtyř pramenů.
Francouzský cop je vlastně takový cop, který se neplete hned od začátku z celého objemu vlasů, ale je postupně obohacován o další prameny vlasů, které se do něj přibírají ze stran a spojují se s původními prameny, ze kterých jsme cop začali plést. Cop se tímto způsobem připlétá ke kůži hlavy (ne vždy po celé své délce) nebo k rozpuštěným vlasům.

Klasický francouzský cop ze tří pramenů (dračí cop)

Většinou se plete od temene hlavy směrem dozadu. Jako každý francouzský cop se může ale různě zatáčet a stát se tak základem mnohých zajímavých účesů. Vzpomínám si, jak mi ho kdysi sestřenka upletla ve tvaru spirály.
Pleteme vlastně klasický cop ze tří pramenů, ale nezačínáme ho plést ze všech vlasů, ale jen z tenčího pramene odděleného na temeni hlavy. Do copu postupně přibíráme další vlasy ze stran, takže původní tři prameny postupně tloustnou a cop je tak připlétán ke kůži hlavy. Prameny překřižujeme shora.


Plastický francouzský cop ze tří pramenů – technika zvnitřku ven (Dutch braid, Reverse braid, Inside out)

Plete se naprosto stejně jako klasický francouzský cop. Rozdíl je pouze v tom, že prameny se nekříží přes sebe, ale pod sebou. Cop potom po celé délce vyčnívá ven.



Francouzský cop přibíraný pouze z jedné strany

Někdy se může stát, že při tvorbě nějakého účesu nemáme na jedné straně dostatek vlasů, které bychom mohli do francouzského copu přibírat, například pokud chceme uplést romantický cop těsně nad čelem. Potom tedy přidáváme co copu vlasy pouze z jedné strany.

Francouzský cop, do kterého jsou  vlasy přidávány pouze zleva. Technika zvnitřku ven - tedy prameny kříženy spodem.

Žádné komentáře:

Okomentovat