Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

sobota 23. června 2012

Rybí cop a točené copy


Rybí cop

Rybí cop je zvláštní typ copu, který se plete pouze ze dvou pramenů a vypadá velmi složitě. Není ale těžké si ho uplést. Nevýhodou je, že jeho pletení trvá docela dlouho a potom z toho bolí ruce. Z hlavních dvou pramenů se vždy oddělují ze stran prameny slabší, které se uprostřed překříží a opět se spojí s prameny hlavními. Čím slabší prameny oddělujete, tím déle pletení trvá a tím je vzor copu zajímavější. Na tento cop je potřeba mít dobře rozčesané vlasy, jinak se během pletení budou dole hodně sukovat. Pokud ho chcete mít pěkně precizně upletený a rovnoměrně utažený, tak se s ním docela nadřete. Poprvé jsem ho z vlasů po pás pletla asi deset minut a měla toho ke konci plné zuby. Je to účes, na který je potřeba udělat si čas. Ze začátku pletení pramínky oddělujte spíš ze stran a mírně svrchu. Pokud je budete oddělovat spíš zespodu, může se vám cop nahoře nepěkně boulit. Prameny utahujte spíše směrem dolů než do stran. Zvláště, pletete-li rybí copy dva, je lepší nechat je u hlavy trochu volnější. Pramínky dělejte stále přibližně stejně silné.






Postup:

  1. Rozdělte vlasy na dvě stejné části.



  1. Z vnější části pravého pramene vezměte slabý pramen a překřižte ho k vnitřní části levého pramene.



  1. Prameny si přendejte do pravé ruky a z vnější části levého pramene, oddělte slabší pramen a ten překřižte vpravo k vnitřní straně pravého pramene.




  1. Prameny si zase přendejte do druhé ruky a dále pokračujte stejným způsobem.



Točený cop

Tento cop je docela silný a vlasy v něm vypadají objemně. Z čím více pramenů se dělá, tím je tlustší a tím více zkracuje. Ukážu vám varianty ze dvou a ze tří pramenů. Dělá se snadněji, pokud máte někoho, kdo vám pomůže a smotané prameny vám podrží. Princip spočívá v tom, že nejdříve jednotlivé prameny stočíte do ruliček všechny ve stejném směru, a pak je v opačném směru stočíte všechny dohromady. Je lepší když vlasy stáhnete do gumičky a cop děláte z culíku. Děláte-li ho z rozpuštěných vlasů, nemusí to u hlavy vypadat vždy dobře.
Nejvíce se chybuje v tom, že nestočíte všechny prameny stejným směrem nebo že je dohromady stáčíte ve stejném směru, jako jste je motali jednotlivě a cop se vám potom rozpadne. Prameny také nesmotávejte tak pevně, aby se kroutily, pak bude pokroucený i cop. Snažte se jednotlivé prameny i celý smotanec kroutit po celé délce tak nějak rovnoměrně. Když nejsou všechny prameny stejně tlusté, nemusí to být chyba. U točeného copu ze dvou pramenů nemusí vůbec vypadat špatně, pokud je jeden pramen výrazně tenčí než ten druhý.

Točený cop ze dvou pramenů





Postup:

  1. Vlasy rozdělte na dvě části.

  1. Vezměte pravý pramen a stočte ho po celé délce směrem doprava. Pak ho dejte někomu podržet nebo si ho držte sami. (Ze začátku jsem to dělala tak, že jsem smotaný pramen přichytila na chvíli k hlavě sponkou)


  1. Levý pramen také stočte po celé jeho délce směrem doprava.


  1. Pravý pramen překřižte přes levý tak, že si vymění místa. Pak znovu pramen, který je vpravo, překřižte doleva. Jednoduše řečeno: Oba prameny smotejte dohromady směrem doleva a zagumičkujte.



Točený cop ze tří pramenů





Postup:

  1. Sepněte vlasy do culíku.

  1. Culík rozdělte na tři podobně silné prameny.

  1. Pravý pramen stočte po celé délce směrem doprava a dejte někomu držet nebo sami nějak podržte.



  1. Prostřední pramen stočte směrem doprava a také držte, aby se nerozmotal.

  1. Poslední pramen také stočte směrem doprava.

  1. Vezměte pravý pramen a překřižte ho doleva přes ostatní dva prameny.

  1. Vyměňte si ruce a opět vezměte pramen, který je vpravo a překřižte ho doleva přes zbývající dva prameny.



  1. Pokračujte stejně až dolů a nakonec cop sepněte do gumičky.



Existuje i jiný postup na točení copu a ten může být pro někoho jednodušší. Nesmotáte hned všechny prameny po celé délce, ale děláte to průběžně. Takže na pravém prameni uděláte jednu až dvě otočky doprava a překřížíte ho přes prameny vlevo a znovu pramen, který je nyní vpravo, otočíte zedvakrát doprava a překřížíte přes ostatní prameny doleva.

Variace na točený cop. Jeden z pramenů je zapleten jako cop ze tří pramenů. Zkrátka cop z copů:)



Francouzský točený cop ze dvou pramenů

V podstatě se jedná o točený cop připletený k hlavě. Rozdíl je jen v tom, že se nezačíná točit z celého objemu vlasů, ale oddělíme nejdříve menší dva prameny na temeni hlavy a k nim budeme postupně přidávat zbylé vlasy. Prameny se také hned nestáčejí po celé délce.


Takže vezmeme dva prameny na temeni hlavy a uděláme na každém jednu nebo dvě otočky doprava. Potom překřížíme pravý pramen přes levý tak, že si prameny vymění místa a vyměníme si i ruce. Ke každému pramenu přidáme trochu vlasů ze strany a na každém prameni uděláme opět jednu nebo dvě otočky doprava a opět překřížíme pravý pramen přes levý. Pokračujeme dál a postupně přibíráme další vlasy. Až jsou všechny vlasy zvraty v copu, tak oba prameny stočíme směrem doprava a poté je smotáme oba dohromady směrem doleva a stáhneme gumičkou.



5 komentářů:

  1. Jsou to krásné typy copů.:D

    OdpovědětVymazat
  2. hrozně hezký mám nový nápady :D

    OdpovědětVymazat
  3. Mě se moc nelíbili.Zkusila bych jinou stránku.MOc mě to neoslnilo. :-(

    OdpovědětVymazat
  4. jupí díky za ten návod na točený cop, hledala jsem ho :-)

    OdpovědětVymazat