Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

neděle 12. února 2017

Dva jednoduché tipy na zvýšení biologické hodnoty potravin

Slovo úvodem


Moderní člověk žije ve světě plném spěchu a stresu. Není zvyklý plánovat si, co bude jíst a kdy a u jaké činnosti bude odpočívat. Trpí řadou neduhů, které se dají označit civilizačními a ve chvíli, kdy má nějaký zdravotní problém, je zvyklý pomáhat si potravinovými doplňky a utrácením za tzv. superpotraviny. Přitom by někdy stačilo hledat moudrost v dobách minulých.
Naši předci sice neměli v domácnosti ledničku, ani možnost dovážet v zimě čerstvé ovoce a zeleninu z teplejších krajin, přesto si však uměli zajistit dostatek vitamínů a minerálů i v zimních měsících. 
Například zeleninu pěstovali sezónně i v chladnějším počasí. Věděli, že ještě z kraje podzimu se dají zasadit některé druhy rajčat, ředkvičky, dýně, ale třeba i špenát. Celou zimu může být na zahrádce kadeřávek, růžičková kapusta, zimní pórek nebo polníček. Kdo vlastní skleník má v tomto směru výhodu.
Až do novověku byla zelenina pěstována zejména pro své zelené části. Jedlo se i to, co běžně vyhazujeme, např. listy červené řepy se používaly podobně jako zelí; listy kopřiv, pampelišek nebo šťovíku se dusily jako špenát; různě se používala i nať z mrkve a petržele. Z kořene mrkve se naopak vařilo něco jako sladká povidla. Zato k bramborám se naši předci ještě začátkem 19.stol. stavěli s nedůvěrou. Místo nich raději používali kaloričtější jedlé kaštany.
Nebylo výjimečné mít za oknem truhlík s bylinkami. Hodí se do salátů i ke zpestření hlavních jídel. V zimě a začátkem jara je tradiční klíčit a pěstovat řeřichu. Dnes už není problém ve zdravé výživě koupit i semena, která nejsou chemicky ošetřena, takže se hodí pro tyto účely.
Další kapitolou je uchovávání potravin. Způsobů, jak zabránit kažení potravin bylo vymyšleno mnoho. Zmíním např. metody, které ničí škodlivé mikroorgasnimy v potravinách působením vyšších teplot (termosterilace, pasterace), jejichž více méně opakem je konzervace nízkými teplotami - zchlazování a mražení (dříve se používal jen „přírodní“ led a sníh). Další možností je odnímání vlhkosti, tedy sušení, odpařování, apod. K „chemickým“ úpravám patří nasolování nebo nakládání do různých nálevů z octa, alkoholu bylinek atd. U masa bývalo oblíbené vyuzování nad doutnajícím dřevem.
V následujících odstavcích bych se chtěla zabývat dvěma konkrétními způsoby, jak zvýšit biologickou hodnotu potravin. Oba v dnešní době prožívají renesanci, a to nejen mezi vegetariány a příznivci tzv. raw food, ale čímdál více i v řadách běžné české populace. Jedná se o kvašení zeleniny a nakličování luštěnin a semen.

Příprava pokrmu z naklíčené cizrny


Kvašení neboli fermentace


Fermentace je proces přeměny organických látek (nejčastěji sacharidů) působením mikroorganismů a jejich enzymů. Vznikají tak látky energeticky chudší. V potravinářství se nejčastěji používá kvašení alkoholové, octové nebo mléčné. Při kvašení se můžeme spoléhat buď na to, že potřebné kvasinky už jsou v dané potravině obsaženy nebo je tam dodáme uměle. Dále se dá kvašení klasifikovat na aerobní (za přítomnosti kyslíku) a anaerobní (bez přístupu kyslíku).
Při kvašení zeleniny se uplatňuje především kvašení mléčné. Kvašené zelenině se anglicky říká pickles. V Českých podmínkách se tímto pojmem označuje nejčastěji zelenina kvašená krátkodobě (max. 3-4 dny). Kvašení ale může trvat od několika hodin až několik týdnů a podle toho se rozlišuje zelenina krátkodobě nebo dlouhodobě kvašená. Krom zvýšení trvanlivosti potravin má tento způsob zpracování řadu dalších výhod.
Kvašením lze snížit obsah antinutričních látek ve stravě až o 50% a toxických látek až o 95%. Například luštěnina zvaná sója by se měla konzumovat pouze ve fermentované podobě, jinak obsahuje látky, které člověku spíše škodí. Během kvašení se vláknina v zelenině stává lépe stravitelnou a uvolňují se živiny na ni navázané (takže je lidský organismus může využít), dále vznikají látky, které se v syrové zelenině vůbec nevyskytují. K těm nejdůležitějším patří kyselina mléčná a probiotika. Kvašení dokáže uchovat a v některých případech dokonce zvýšit obsah vitamínů a minerálů v zelenině. Ke zdravým látkám s prokázaným protirakovinným účinkem patří izothiokyanáty.
Kvašenou zeleninu už není potřeba dále tepelně zpracovávat a vařit, neboť neobsahuje špatně stravitelné a energeticky náročně odbouratelné látky.
Jistou výhodou je také změna chuti zeleniny, což je však otázkou názoru. Všeobecně se doporučuje používat jako příloha k hlavním jídlům, dále do sendvičů a burgerů, nebo jako součást salátů nakyselo.
Kvašená zelenina je vhodná prakticky pro každého a literatura jí přičítá řadu pozitivních až zázračných účinků na lidský organismus. Údajně má zlepšovat trávení, posilovat imunitu, zvyšovat odolnost proti stresu, odstraňovat únavu, detoxikovat, apod. Bezesporu je ale zdravá, a pokud člověku zachutná, měl by ji rozhodně zařazovat do jídelníčku pravidelně.

Keramika Kosí hnízdo (Fler) - minikvašák 1 litr


Fermentovat můžeme celou řadu druhů zeleniny. Zmíním např. mrkev, cibuli, ředkve, ředkvičky, červenou řepu, zelí, okurky, cukety, růžičky květáku, kapustu.
Existují tři základní postupy, jak kvašenou zeleninu vyrobit. Nejznámější je rychlokvašená zelenina ve vlastní šťávě, kdy se nastrouhaná zelenina promíchá v míse se solí (1-2% soli na hmotnost zeleniny) a rukama se promačkává tak dlouho, až pustí šťávu, pak se po vrstvách důkladně natlačí do nádoby tak, aby mezi ní nebyl žádný vzduch. Uzavře se víčkem, které se zatíží a nechá se při pokojové teplotě 2-4 dny. Pokud tuto zeleninu necháme kvasit jen 2-4 hodiny, tak sice nevzniká kyselina mléčná, ale lehce se natráví vláknina a začnou se vytvářet probiotické látky. Tradičně se ale konzumuje spíše až od druhého dne. Co se nestihne zkonzumovat do 4. dne, je doporučováno rozplnit do uvavíratelných nádob a dát do lednice, čímž se kvašení zastaví. Doporučuje se spotřebovat do 14 dnů.
Zelenina kvašená v láku (tzv. rychlokvašky) je spojována zejména s okurkami nebo rajčaty. Zelenina se naskládá do nádoby. Přidá se kupříkladu kopr, celerová nať nebo křen a zalije se vychladlým lákem (např. litr vody svařený se lžící soli). Po uzavření a zatížení se nechá v teple zhruba týden.
Tvrdší zeleniny (mrkev, kedluben, daikon, černá ředkev, květák, …) se zpracovávají jako vodní pickles (zeleniny zalité horkou vodou se solí). Nakrájená zelenina se nacpe do nádoby, zasype mořskou solí a kořením (např. kopr, kmín, aj.). Zalije se vroucí vodou. Pak se zatížená nechá při pokojové teplotě 3-7 dní.
K výrobě kvašené zeleniny není potřeba žádných speciálních pomůcek. Stačí jakákoli nádoba. Místo víčka se dá použít třeba obyčejný talířek, který se zatíží čímkoli těžkým. Dále se prodávají různě velké soudky a nádoby na kvašení, nejčastěji z kameniny, keramiky nebo plastu. Většinou se uzavírají nějakým mechanismem, který má obsah nádoby utlačit (píst s gumičkou, závaží, apod.). Kvasit se také dá v obyčejných zavařovacích sklenicích, do kterých vložíme speciální stlačovací pružinu.
Vždy se musí počítat s tím, že z nádoby při kvašení přeteče nějaká tekutina a opatrnost je na místě i při otevírání kvašáku a sklenic.
Dobrým pomocníkem při přípravě zeleniny na kvašení je krom ostrého nože i oboustranná univerzální kuchyňská škrabka vhodná zejm. na krouhání zelí.

Nakličování luštěnin a semen


Některá neloupaná semena, luštěniny a ořechy lze upravovat nakličováním. Doporučuje se takto činit zejména začátkem jara, kdy ještě na pultech obchodů není dostatek čerstvé tuzemské zeleniny. Tato metoda je stará tisíce let. Mnohé starověké civilizace používaly takto naklíčená zrna k přežití těžkých zim.
Z fazolí lze nakličovat pouze adzuki a mungo. Ledvinovité fazole jsou po naklíčení nestravitelné. Krom této výjimky však platí, že se klíčením zlepšuje stravitelnost luštěnin a semen a obsahují pak navíc zdraví prospěšné látky, které v usušeném stavu nemají. Naklíčené luštěniny také méně nadýmají.
Při kontaktu zrna či luštěniny s vodou se aktivují enzymy a dochází ke štěpení organických látek, vzniká tak mnoho zdraví prospěšných produktů. Zvyšuje se obsah vitamínů, minerálů a enzymů. Ničí se toxické a škodlivé látky. Chlorofyl a nitrolsidy v klíčcích údajně mají protirakovinné účinky.
Naklíčené luštěniny a semena se nejčastěji používají bez tepelné úpravy, ale dá se z nich vařit úplně stejně jako z nenaklíčených.
Uplatní se jako příloha k hlavnímu jídlu, do salátů a polévek nebo třeba na obložené chleby.
K přípravě opět není potřeba žádných zvláštních vymožeností. Pouze pokud chcete být styloví, můžete si pořídit speciální keramickou misku na nakličování, která se skládá ze spodní misky (na vodu), horní misky s dírkami a víčka. Jinak se dá klíčit na sítku či na vatičce nebo třeba v propíchané PET láhvi.
Luštěniny nebo semena nejdříve na pár hodin namočíme (viz. tabulka níže). Pak se dají např. na sítko, pod které se umístí nádoba s vodou. Přikryjí se nebo dají na suché místo, kde je tma. Měli bychom je alespoň 3x za den propláchnout. Když klíček měří 1-2 cm, jsou připraveny ke konzumaci. Skladovat se dají v lednici, tím se klíčení zastaví.

Keramika Kosí hnízdo (Fler) - dvojpatrová nakličovací miska



Semínko/obilovina/ořech
Namáčecí doba
Klíčící doba
Adzuki
12 hodin
3-5 dnů
Alfalfa (vojtěška)
8 hodin
2-5 dnů
Mandle
8-12 hodin
12 hodin
Ječmen
6-8 hodin
2 dny
Para ořechy
nenamáčejte
neklíčí
Brokolice
8 hodin
3-6 dnů
Pohanka
6 hodin
2 dnů
Zelí
4-6 hodin
4-5 dnů
Kešu
2-2,5 hodiny
2 dny
Cizrna
12 hodin
12 hodin
Jetel bílý
4-6 hodin
4-5 dnů
Kukuřice
12 hodin
2-3 dny
Černé oko
12 hodin
3-6 dnů
Fenugreek (pískavice)
8 hodin
3-5 dnů
Len
8 hodin
neklíčí
Hrášek
12 hodin
2 dny
Konopí loupané
nenamáčejte
neklíčí
Kamut
12 hodin
2 dny
Čočka
8 hodin
12 hodin
Makadamské ořechy
nenamáčejte
neklíčí
Jáhly neloupané
8 hodin
2 dny
Mungo
1 den
2-3 dnů
Hořčice
8 hodin
2-5 dnů
Konopí neloupané
12 hodin
2-3 dny
Oves
8-12 hodin
2 dnů
Pekanové ořechy
4-6 hodin
neklíčí
Pinie
nenamáčejte
neklíčí
Pistácie
nenamáčejte
neklíčí
Dýně
8 hodin
1 den
Quinoa
2 hodiny
1 den
Ředkvička
8 hodin
2-4 dny
Jetel luční
8 hodin
2-5 dnů
Žito
8 hodin
3 dny
Sezam
8 hodin
1-2 dny
Špalda
7 hodin
2 dny
Slunečnice
2 hodiny
2-3 dny
Žitovec
12 hodin
2-3 dny
Vlašáky
4 hodiny
neklíčí
Řeřicha
nenamáčejte
4-5 dny
Divoká rýže
12 hodin
3-5 dnů


Další prameny:
Zemanová, H.: BioAbecedář Hanky Zemanové, Smart Press, 2010
Machala, K.: Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu, Anag, 2009

 

Recepty

 

Rychlokvašená zelenina – Pickles


1kg zeleniny: základní kombinace - 500 g nakrouhaného bílého zelí, 300 g strouhané mrkve a 200g koleček cibule
- poměry lze jakkoli měnit, stejně tak použitou zeleninu (ředkve, tuřín, kedlubny, petržel, červená řepa, dýně, aj.)

15-20g soli

Koření – není nutno přidávat (nastrouhaný čerstvý křen, kmín, kopr, zázvor, česnek, rozmarýn, jalovec, bobkový list, nové koření, aj.)

Na vršek naplněné sklenice můžeme dát kolečka feferonky nebo kousek chlebové kůrky




Recepty z Herbáře:


1) Cuketové pickles:

neoloupané cukety
2 šálky cukru
1 šálek jablečného octa
1 lžička semínek černé hořčice
1 lžička semínek černé hořčice
2 lžičky kurkumy
1 lžiččka kminu
Škrabkou na brambory nařežeme z cukety dlouhé tenké plátky, vložíme do velké mísy, prosolíme a necháme hodinu stát, aby z cukety pustila voda. Tu pak přelejeme do hrnce a přidáme všechny ostatní ingredience, zamícháme a necháme projít varem. Pak hned sundáme z plotýnky a necháme chladnout. Pokrájenou cuketu napěchujeme do sklenic a prolijeme nálevem.

2) Květákové pickles
1 květák
ocet (ideálně jablečný)
cukr
koření (pepř, kmín, koriandr, hořčičné semínko)
Květák nalámeme, dáme do sklenice a zalijeme ho lákem z octa, cukru a koření.

Pučálka

Pučálka jest tradiční staročeské postní jídlo. Dělávala se ze sušeného zeleného hrášku, který se na pár hodin namočil, a pak se dal klíčit. Klíčky se osmahly na tuku (máslo nebo sádlo) a dochucovaly se nasladko medem nebo naslano pepřem. 




Žádné komentáře:

Okomentovat