Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

čtvrtek 2. března 2017

Kult porcelánově bílé pleti - Domácí prostředky k vybělení pokožky

8. článek - Běžně dostupné prostředky s potenciálem zesvětlit pokožku

Lidová moudrost nabízí celou řadu domácích receptů, jak snadno, rychle a přírodní cestou vybělit pigmentové skvrny. Zejména v rostlinné říši najdeme pomocníky k rozjasnění, vyčištění a hydrataci pokožky. Mnohdy se o nich hovoří pouze v superlativech a jsou jim připisovány takřka zázračné účinky. Kde je ale pravda? Jsou empirické postupy prověřené pouze zkušeností našich předků skutečně tak užitečné, jak se o nich praví nebo mohou i uškodit? Ingredience pro domácí výrobu kosmetiky se často běžně nachází v našich kuchyních, a přesto o jejich účincích víme tak málo.
Předchozí díl této série článků pojednával o profesionálních metodách zesvětlování pigmentových skvrn. Ačkoli jsem k němu nacházela nepřeberné množství informací, nebylo tak náročné složit je do přehledného textu, protože se jednalo o jednoduché chemické látky s jasně definovaným účinkem. A to i přestože spousta depigmentačních  látek používaných v lékařství není uváděna Státním ústavem pro kontrolu léčiv ani Českým lékopisem a některé se dají sehnat jen jako labochemikálie. S rostlinami a živočišnými produkty je to poněkud jiné, protože je v nich většinou obsaženo hned několik aktivních látek, které se mohou ve svých účincích různě ovlivňovat, což je někdy výhoda a mnohdy také nevýhoda. 
Možná, že jste se tři roky těšili na článek, ze kterého budete nakonec jen zklamaní, ale babské rady k zesvětlení pokožky skutečně nebudou předmětem následujícího textu. Těch je koneckonců plný internet. Málokdy však u nich najdete nějaké racionální odůvodnění a mě odjakživa tak nějak zajímá, jak věci fungují, takže tento článek je unikátní v tom, že se jedná o jakýsi přehled rostlin a prostředků běžně používaných v domácí bělící kosmetice s pokusem vysvětlit, jakým mechanismem zesvětlení pokožky působí. Home made kosmetika je pak kombinací několika ingrediencí z následujícího výčtu. Najdete zde i několik souhrných tabulek s doplňujícími informacemi.

Chtěla bych upozornit, že veškeré domácí pokusy o vybělení pleti jsou na vlastní nebezpečí. Pokud by se do toho někdo přece jen chtěl pustit, měl by si uvědomit, že na prvním místě je znalost. - Znalost a také určitá opatrnost. A k získání potřebných vědomostí rozhodně nestačí přečíst si několik článků na internetu. Chce to daleko podrobnější studium.
Největším úskalím domácích receptů je správné dávkování jednotlivých složek a také povědomí o tom, při jakých stavech se používat nemají. Platí to zejména u rostlin. Spousta lidí se domnívá, že to, co je přírodní, je naprosto neškodné a zdraví pouze prospěšné. Není tomu tak! I rostliny mohou mít řadu různě závažných nežádoucích účinků. Dokonce nejsou vzácné ani případy selhání jater či ledvin nebo poškození srdce po užití léčivých bylinek.
Tento článek se sice zabývá pouze zevním užitím remedií, ale musíme počítat s tím, že i látky aplikované na kůži, se mohou vstřebávat a dostávat se do krevního oběhu. Spousta bylin by se proto neměla používat během těhotenství a kojení a při různých onemocněních. Také by se neměly dávat na kůži poraněnou či jinak poškozenou nebo postiženou chorobnými projevy.
Informace o orientačním doporučeném dávkování usušených částí rostlin - tedy drog - jsou zajisté obsaženy v různých herbářích a knihách o léčivých rostlinách a bylinářství, a to včetně kontraindikací. Jednotlivé prameny se však mezi sebou mohou ve svých sděleních diametrálně lišit. Většinou se nejedná o odborné informace prověřené studiemi či statistikami, ale pouze o empírii.
Je zřejmé, že nanášení domácí kosmetiky na kůži může vést i k lokálním nežádoucím reakcím, jako je zčervenání, svědění a podráždění kůže. U peelingů je to i mechanické poškození jako poškrábání a stržení pokožky. Zejména peelingy se solí a koncentrovanou citrónovou šťávou mohou pokožku vyloženě sežehnout, což některé recepty přímo doporučují. Před tím je však nutno varovat, poněvadž jako následek nešetrného zacházení s pokožkou mohou vzniknout jizvy nebo naopak okrsky hyperpigmentace. Kůže totiž na poškození a záněty mnohy reaguje zvýšením tvorby pigmentu melaninu, který v pokožce hraje důležitou ochrannou roli. Jiným případem je situace, kdy dojde k poškození pigmentových buněk a melanin se z nich “vylije” - rovněž vznikají nepěkné pigmentové skvrny. Z toho plyne, že zesvětlující efekt na kůži mají nejen látky, které tlumí tvorbu kožního barviva nebo zvyšují olupování pigmentovaných povrchových buněk pokožky, ale také látky s protizánětlivým účinkem a antioxidanty, které chrání buňky před poškozením.
Po bělení kůže může docházet k různým abnormálním reakcím na slunce. Nejenže umělé snížení pigmentace vede k tomu, že je pokožka náchylnější ke spálení sluncem, ale také různé látky aplikované na kůži mohou fotosenzitizovat a vyvolávat tzv. fotodermatidy. Po ozáření sluncem se aktivují a předají energii okolí. Tvoří se pak kupříkladu volné kyslíkové radikály, které poškozují pokožkové buňky. Kůže tedy na slunci zčervená a pálí, v těžších případech vznikají otoky a puchýře. K takovým látkám, původně rostlinného původu, zvyšujícím citlivost kůže k ultrafialovému záření, patří kupříkladu psoraleny (furanokumariny), které najdeme kupř. v celeru, petrželi, bergamotu, v bolševníku, morušovnících ad. Dále methylkumariny (chrpa) nebo třeba kyselina paraminobenzoová (PABA) - z celozrných obilovin. Naftodianthrony se vyskytují v čeledi třezalkovitých. Polyacetyleny a deriváty thiofenu v čeledích hvězdnicovitých a miříkovitých (mrkvovitých). Domácí zesvětlující prostředky se díky těmto rizikům aplikují spíše večer a na noc, když už se člověk nechystá jít nikam ven. Před opuštěním domu by se měly z pokožky pečlivě smýt a odstranit.
Dalším nežádoucím účinkem kosmetiky bývá tzv. kontaktní alergická dermatitida. Při opakované aplikaci určité látky na kůži, vzniká k této látce (alergenu) přecitlivělost, která se projeví lokální zánětlivou reakcí při každém dalším kontaktu s tímto činitelem. Doba mezi prvním použitím alergizujícího přípravku a vznikem alergie se jmenuje senzibilizační perioda a může být v různě dlouhá v závislosti na struktuře použité látky. Někdy se alergie projeví už při druhém setkání s alergenem, jindy je potřeba kontaktů daleko více. Není výjimkou, že u jedince vznikne náhle alergie na něco, co dlouhá léta opakovaně bez problémů používal. Celkové alergické reakce při zevním použití nejsou tak časté jako u užití vnitřního, ale stát se to může.
Mezi rostliny, které jsou známé tím, že častěji způsobují vyrážky patří třeba konopí, pivoňka, prvosenka, pryskyřník, pryšec, sasanka, škumpa, tulipán, vlaštovičník, zerav a mnohé další.

Nejčastější rizika zesvětlování pleti domácími recepty
Nežádoucí účinek
Příčina
Poškození integrity kůže
Mechanické nebo chemické působení bělících prostředků na kůži.
Kontaktní iritační dermatitida
Přímé poškození kůže exogenními látkami chemické nebo fyzikální povahy. Může vzniknout už při prvním kontaktu s danou látkou. Nehraje zde roli imunitní reakce.
Kontaktní alergická dermatitida
(kontaktní alergický ekzém)
K jejímu vzniku je nutný opakovaný kontakt pokožky s alergeny. K vývinu kontaktní přecitlivělosti je zapotřebí určitého času, tzv. čas senzibilizace. Hraje zde zásadní roli imunitní reakce.
Fototoxická dermatitda
Kombinace tří faktorů: 1) Přítomnost fotodynamické látky. 2) Vystavení ultrafialovému záření. 3) Nedostatek kožního pigmentu.
Vznik hyperpigmentací
Poškození buněk obsahujících melanin.
Zvýšená produkce melaninu jako reakce na zánět.

Schopnost kůže reagovat na různé vnější a vnitřní vlivy se nazývá reaktivita kůže a je ovlivněna řadou faktorů jako je věk, dědičnost, látková výměna, stav nervové soustavy, hormonální vlivy, atp.
Očividně nemá moc smysl používat bělící kosmetiku, když člověk nežije celkově zdravým životním stylem s pestrou racionální stravou, dostatkem nealkoholických a nekofeinových tekutin, přiměřeným pohybem, nekuřáctvím, atd. Na jedinci, který není celkově fit, bude neopálená kůže působit spíše chorobným dojmem než vypadat krásně. Nezdravý životní styl také mění reaktivitu pokožky a dává větší šanci vzniku nežádoucích reakcí na kosmetiku.
Další neméně důležitou okolností domácího bělení pigmentových skvrn je také časový faktor, tedy doba působení a frekvence používání daného přípravku. Proti většině domácích receptů nelze nic namítat a zajisté jsou některé pro pokožku velmi prospěšné, jenže doporučení stran délky ponechání na kůži jsou často přehnaná až škodlivá. Určitě každý rozumí, že je rozdíl, aplikovat si jednou za 14 dnů na 20 minut pleťovou masku anebo v ní každou sobotu chodit od rána do pozdních večerních hodin. Všeho moc škodí.

Přehled přírodních a běžně dostupných prostředků k zesvětlení pokožky


Při procházení internetových návodů na domácí bělení pleti jsem narazila na nepřeberné množství prostředků, které se k tomuto účelu dají použít. Zde jmenuji pouze ty, které se nejčastěji zmiňují a zejména ty, u kterých se mi podařilo aspoň částečně objasnit mechanismus zesvětlujícího účinku.
Doporučuji spíše pátrat po komerčně vyráběné kosmetice obsahující tyto látky, než se zabývat laickými postupy. Výsledky lidových receptů jsou vždy nejisté. Depigmentační přípravky z lékáren, drogerií a bioshopů jsou vždy dermatologicky testovány. Ty spadající mezi tzv. přírodní kosmetiku mají navíc různé certifikáty kvality. Už to samo o sobě slibuje lepší bezpečnost a větší naději dosáhnout vytouženého výsledku. Samozřejmě člověk nesmí mít nereálná očekávání a musí vždy počítat s tím, že se vše nemusí vždy podařit.
Rozumím tomu, že domácí kosmetika má jistou přidanou hodnotu v tom, že je vyráběna vlastnoručně, s určitým přesvědčením a nadšením. Uživatel zná její přesné složení a většinou i původ konkrétních přísad. Nemá pochyb, že odpovídá jeho ideám stoprocentně přírodního složení, použití lokálních surovin, netestování na zvířatech, požadavku veganské skladby, atp. Její používání však bývá velkým dobrodružstvím, plným nečekaných příhod. Každopádně zkušenost je potřebná k tomu, aby se člověk něco naučil a DIY pokusy někdy končí vznikem vlastní značky přírodní kosmetiky s příznivými efekty na pleť i psychiku zákazníků. Za tím vším ale stojí značná pokora a řada pokusů a omylů.

Běžně dostupné prostředky s potenciálem k zesvětlení pleti
Rostliny
Byliny
Aloe vera (list), argánie trnitá (plody), heřmánek (květ), chmel (list), jitrocel (květ), měsíček (květ), klikva (list), kokořík (list), kontryhel (list), kopřiva (list), kosatec florentský (oddenek), křídladka kopinatá (kořen), kurkuma (kořen), len (semeno), lnice květel (květ, list), máta (list), medvědice lékařská (list), netřesk (list), pelargonie vonná (květ, gerániový olej), popenec (list), prvosenka jarní (kořen, oddenek, list), pupečník asijský (list), růže (květ), řebříček (nať), řeřicha (nať), světlice barvířská (semena), svízel (list), šťovík (list, nať), zázvor (kořen), zelený čaj (list), ženšen (list, kořen)
Luštěniny
cizrna (semeno), sója (semeno), hrách (semeno)
Zelenina
brambory (hlíza), cibule, dýně (plod), křen selský (kořen), libeček (list, kořen), mrkev (semena), okurka (plod), petržel (nať), rajče (plod), reveň kadeřavá (list), zelí (list, pouze kvašené)
Ovoce
ananas, avokádo, banán, borůvky (list, plod), brusnice (list, plod), citrusové plody (slupka, dužina), hruška (plod), chlebovník různolistý (ovoce žakie), jablko, jahody (plod, list), kiwi, papája (plod),  rybíz (slupky), vinná réva (slupky)
Dřeviny
blahovičník (list, eukalyptový olej), bříza (kůra), buk (plod), cedr (dřevo), dub (kůra), emblica (plod), gingko (listy), jírovec kalifornský (plod), kadidlovník (pryskyřice), kajeput střídavolistý (listy, tea tree oil), kávovník (zrno), lékořice (kořen), moruše (list, kořen, plod), olivovník (plod), santalovník (dřevo), vilín (list), vrba (kůra), škumpa (list), zerav (list)
Ořechy
arašídy, mandle, kokos
Obiloviny
ječmen (zrno), kukuřice (zrno), pšenice (zrno), rýže (zrno, slupky), žito (zrno),
Živočišné produkty
mléčné výrobky, syrovátka, med, vaječný bílek
Chemické sloučeniny, minerály
Peroxid vodíku (H2O2), sůl (NaCl), alkohol  (C2H5OH),  cukr, jedlá soda (NaHCO3), aktivní uhlí, šungit, jíl

Rostliny s rozjasňujícím efektem na pleť


Při svém pátrání jsem našla přes 80 rostlin se zesvětlujícími účinky na pleť. Ve snaze jejich výčet trochu zpřehlednit, jsem je rozdělila do několika kategorií. Nejedná se o klasifikaci botanickou, ale takovou spíše “kuchyňskou”. Jednotlivé skupiny se mezi sebou prolínají.
Rostliny se dají používat v několika podobách, a to čerstvé nebo usušené části rostlin (drogy), rostlinné a esenciální oleje nebo extrakty z rostlin. Dále různé výluhy ve vodě, mléce či alkoholu, apod. Není potřeba pěstovat si vlastní rostliny na zahradě nebo je chodit sbírat do přírody. Dají se koupit v lékárnách a apatykách, popř. v obchodech s potravinami. Jako nejefektivnější se jeví extrakty a éterické oleje, kde je účinná látka v koncentrovanější podobě, poněvadž se nezřídkadky získávají z většího množství dané rostliny, např. lisováním nebo destilací.
Není snadné najít číselné údaje o složení rostlin. Většina pramenů uvádí jen, které látky rostlina obsahuje, ale nemluví o tom, v jakém množství. Složení rostlin je tak trochu problematickou záležitostí. Může se totiž i v rámci jednoho rostlinného druhu dost výrazně lišit. Záleží na tom, kde, kdy a na jaké půdě rostliny vyrostly. Odlišné zastoupení účinných látek mohou mít i různé sklizně stejné rostliny ze stejné lokality. Nikdy tedy není jistota, že zrovna v rostlině, kterou jsme si pořídili, bude skutečně daná látka v potřebném množství.
Spousta látek používaných v lékařství a kosmetice, byla dříve izolována z rostlin. Dnes už se  kolikrát syntetizují uměle, a to někdy i s drobnými úpravami chemické struktury, díky kterým jsou pak účinnější, stabilnější, bezpečnější, apod.
Rostliny mají komplexnější složení než farmaceutické výrobky. Není v nich několik málo izolovaných látek, ale celá směsice působků, které se navzájem různě ovlivňují. Někomu může přímé použití rostliny působit zdravotní potíže, zatímco kosmetika obsahující jen konkrétní rostlinnou účinnou látku, může být bez problému.
Rostliny se často používají spolu s dalšími ingrediencemi, které usnadňují pronikaní látek do kůže, např. s mléčnými výrobky.

Obiloviny


Ke kosmetickému zesvětlení kůže se používají poměrně často různé obiloviny. Jejich účinek má daleko logičtější opodstatnění než je pouhý mechanický peeling pomocí hrubé mouky či krup. Mnohé obiloviny obsahují i různé aktivní látky s depigmentačním účinkem.
V minulém článku jsem se zmiňovala o kyselině azelaiové, která je produkována kvasinkou Pityrosporum ovale žijící v zrnech obilovin. Dále jsem psala o kyselině kojové, která se získává ze sladové rýže. Obiloviny jsou rovněž bohaté na antioxidanty jako je vitamín E, kyselina ferulová a niacinamid. Myslím si tedy, že není pouhou náhodou, že první pudry se vyráběly právě z obilovin, zejm. rýžové mouky a kukuřičného škrobu.

Vitamín E, kyselina ferulová, niacinamid

Vitamín E (alfa- tocopherol) v lidském těle působí jako lipofilní antioxidant, a to i při zevním užití. Krom toho, že vychytává v kůži volné radikály, zasahuje také do lipidů v membránách melanocytů a zvyšuje nitrobuněčný gluthation. Bylo zjištěno, že dokáže inhibovat tyrozinázovou aktivitu.
alfa- tocopherol ferulát je příbuzná sloučenina, ve které je tocopherol esterovou vazbou vázán na ferulové kyseliny.
Samotná kyselina ferulová je mnohem silnější antioxidant než vitamín E. Je taktéž rostlinného původu (např.kukuřičné nebo rýžové otruby, řepná nať, brutnákový nebo kokosový olej). Zajišťuje rychlou regeneraci alfa-tocopherolu. Proto se v kosmetických krémech často používá kombinace vitamínu E, vitamínu C a kyseliny ferulové, které se v účincích doplňují. Zdá se, že i ferulová kyselina má inhibiční účinek na tyrozinázu.
Kyselina ferulová se dá volně koupit pro použití do domácí kosmetiky jako bílý prášek, který je rozpustný v propylenglykolu, alkoholu a mírně také v teplé vodě. Doporučená koncentrace je 0,5-1%. Má také antimikrobiální účinky.
Niacinamid (vitamín B3) dokáže blokovat přenos melaninu z melanocytu do keratinocytů. Najdeme ho v rýži, pšenici, kukuřici, ale například i v bramborách nebo v pivovarských kvasnicích.

Luštěniny


Nejznámější luštěninou s depigmentačními účinky je sója, která obsahuje hned několik látek snižujících tvorbu melaninu. Jsou to isoflavonoidy daidzein a genistein, které jsou známy jako fytoestrogeny. V těle podléhají jisté biotransormaci na 6,7,4'-trihydroxyisoflavon, který má cca 3x vyšší anti-tyrozinázový účinek než kyselina kojová.
Sójové bílkoviny -  Bowman Birk inhibitor (BBI) a sójový inhibitor trypsinu (STI) - tlumí tzv. proteasou-activovaný receptor-2 (PAR-2) v keratinocytech. Tím dochází ke snížení pohlcování melaninu keratinocyty. Nutno podotknout, že tyto účinky má spíše nefermentovaná sója a nepasterované sójové mléko.
Cizrnová mouka se často přidává do peelingů, ale i sama o sobě má jistý bělící účinek. Podporuje totiž exfoliaci. V praxi se ale používá spíš naopak k léčbě hypopigmentací. Obsahuje aminokyseliny, které regenerují melanocyt a podporují tvorbu melaninu.
Extrakty z hrášku zpomalují dozrávání melanosomu.

Ořechy


Ořechy jsou dobrým zdrojem antioxidantů. Při bělení kůže se nejvíce používají mandle, které obsahují zejména vitamín E. Uplatní se buď pomleté jako mechanický peeling nebo ve formě mandlového oleje. Arašídy obsahují antioxidant resveratrol. Kokosový olej obsahuje vitamín E, vitamín C, vitamín A a kyselinu ferulovou. Snadno se vstřebává do pokožky, a proto je výhodné kombinovat ho s jinými zesvětlujícími látkami, které se díky tomu dostanou hlouběji než samy o sobě.

Zelenina


Zelenina obsahuje spoustu antioxidantů, které mají na pleť ochranný a zesvětlující efekt a zajisté v ní najdeme i kyseliny, které podporují olupování zrohovatěných vrstev pokožky. U nás je v tomto směru oblíbená zelená polní okurka (vitamín E), rajčata (lycopen), brambory (vitamín C, niacinamid), petržel (vitamíny A, B, C, E), libeček (vitamíny A, C).
V amerických návodech na zesvětlování pigmentových skrvn často narazíte i na dýni, která podporuje exfoliaci a obsahuje betakaroten a vitamíny A a C.
Cibule obsahuje látku quercetin, která je poměrně účinným inhibitorem melanogeneze (inhibice tyrozinázy a endotelinu).

Ovoce


O ovocných kyselinách a jejich účincích na pleť už bylo dosti podrobně pojednáno v mém předchozím článku. Rozvolňují povrchové vrstvy pokožky a urychlují jejich odlučování, a s nimi odstraňují i vzniklý melanin. Pokožka se po jejich užití rychleji obnovuje. Ovoce také obsahuje řadu antioxidantů, jmenujme například vitamín C v citrusech, epicatechin v hroznech, resveratrol ve slupce rybízu a grapefruitu. Řada z těchto látek do jisté míry působí i jako inhibitor tyrozinázy. Snad ve všech druzích hrušek je obsažen beta-arbutin, účinný inhibitor melanogeneze, o kterém bude ještě pojednáno výše. Citrusy obsahují ve své slupce hesperidin - taktéž inhibitor tyrozinázy.
U nás se nejčastěji používá papáya, jahody, citrón a avokádo (vitamín E).
O citrusech bude ještě podrobněji pojednáno dále u esenciálních olejů. Citronová šťáva by se měla před zevní aplikací ředit, protože kůži silně dráždí a může i vysušovat. Většinou se přidává po kapkách do nějakého vehikula (mléko, med, kokosový olej, běžně používaný krém, apod.). Přidání k rozmačkanému zralému avokádu je výhodné. Potencuje se tím bělící efekt a avokádo potom na vzduchu tak rychle netmavne. Je vhodné zejména pro suchou pleť, protože obsahuje množství výživných látek.
Když si ale čtu, jaké látky avokádo obsahuje, přijde mi škoda používat ho zevně a doporučuji ho raději jíst.

Přírodní látky snižující pigmentaci kůže
Účinná látka
Rostlinný zdroj
Mechanismus účinku
Aloesin
Aloe vera
inhibice tyrozinázy,  tyrosinhydroxylázy, DOPA (3,4-dihydroxyphenylalanin) oxidázy
beta-arbutin
medvědice lékařská, brusnice brusinka, brusnice borůvka, jírovec kalifornský, různé druhy hrušek, moruše
inhibice tyrozinázy, inhibice oxidace L-DOPA
alfa- bisabolol (levomenol)
heřmánek, brazilský strom Candeia
inhibice MSH
vitamín C
brambory, citrusy, šípky, prvosenka
antioxidant
snížení oxidovaného dopachinonu
centaureidin
řebříček obecný
blokuje přenos melaninu z melanocytů do keratinocytů
Vitamín E 
(alfa tokoferol)
obilniny, zelenina, rostlinné oleje, oříšky, santalové dřevo, okurka
antioxidant, zvyšuje nitrobuněčný gluthation, zasahuje do lipidové membrány melanocytů, inhibuje tyrozinázu
epicatechin
kakao, čaj, hrozny
antioxidant
inhibitor endotelinu
Kyselina ferulová
kukuřičné nebo rýžové otruby, řepná nať, brutnákový nebo kokosový olej
silný antioxidant, inhibitor tyrozinázy
kyselina gallová
zelený čaj, bukvice, dubová kůra,  škumpa, vilín, světlice barvířská, moruše
inhibice tyrozinázy
glabridin
lékořice
inhibice tyrozinázy
gingerol
zázvor
inhibice tyrozinázy
hesperidin
slupka citrusových plodů
inhibice tyrozinázy
kyselina chlorogenová
káva
antioxidant
kaempferol
gingko
inhibice tyrozinázy
kyselina linolová
len, moruše
inhibice tyrozinázy
exfoliace
kyselina alfa-lipoová (thioktová) - vitamín B13
pivovarské kvasnice
antioxidant
liquiritin
lékořice
rozptýlení a odstranění melaninu
antioxidant
lycopen
rajče
antioxidant
kurkumin
kurkuma
antioxidant
zvyšuje hladinu glutathionu
kyselina p-kumarová
ženšen, med, světlice barvířská
inhibuje oxidaci L-tyrozinu
kyselina mléčná
mléko, kvašená zelenina (zelí)
exfoliace
niacinamid
rýže, pivovarské kvasnice, pšenice, kukuřice, žito, brambory
antioxidant
blokuje přenos melaninu z melanocytů do keratinocytů
quercetin
gingko, jablka, meruňky, borůvky, rajčata, cibule, rybíz, švestky, třešně, hroznové víno, jahody, zelený čaj, moruše
inhibuje tyrozinázu chelací mědi
inhibice endotelinu
resveratrol
slupky vinné révy, rybízu, borůvky, moruše, arašídy, kakao, kořen křídladky kopinaté, slupky grapefruitu
antioxidant
inhibice tyrozinázy
kyselina salicylová
březová a vrbová kůra, máta, prvosenka, aloe vera
exfoliace
kyselina skořicová
skořice
inhibice tyrozinázy
N-acetylglukosamin
složka celé řady glykoproteinů a dalších biomolekul v tělech bakterií, rostlin i živočichů
prekurzor hyaluronové kyseliny
inhibice tyrozinázové glykosylace

Byliny


Někde jsem četla, že existuje okolo stovky bylin, které mají depigmentační účinky na pokožku. Zde zmiňuji jen ty, které jsou u nás nejznámější. Nebudu se zabývat východní medicínou a ajurvédou.
Nutno však podotknout, že bylinky dovážené z Asie mnohdy bývají znehodnocené špatným skladováním a přepravou. Také mohou být už při pěstování znečištěny pesticidy, těžkými kovy a plísněmi. Měli bychom je tedy nakupovat ze seriózních zdrojů. Ne načerno přes internet nebo z tržnic, kde se dá původ byliny jen těžko dohledat.
V Evropě jsou tyto skutečnosti více hlídány, ale přesto by si člověk měl dávat při koupi bylin pozor a hledat ty od prověřených firem.
Zkušený bylinář si může některé z následujících rostlin nasbírat sám.

Heřmánek

Většina rostlin uvedených v tomto článku zesvětluje pleť za pomoci svých antioxidačních účinků nebo inhibicí enzymu tyrozinázy. Heřmánek je poněkud jiný. Inhibuje totiž endotelin. Tato látka je produkována keratinocyty a má vliv na růst, migraci a tvorbu výběžků melanocytů. Zřejmě ovlivňuje i aktivitu tyrozinázy. Produkce endotelinu se zvýší po ozáření kůže UV zářením.
Endolelinové inhibitory působí cca 4x rychleji než tyrozinové inhibitory, protože pracují vně melanocytu a nemusí překonávat jeho membránu. Nepůsobí tedy na melanocyty ničivě. Tudíž se jedná o docela bezpečnou metodu zesvětlení pigmentace.
Další bělící látkou, která je obsažena v heřmánku, je alfa-bisabolol, který blokuje melanocyty stimulující hormon.
Zesvětlování kůže heřmánkem je poměrně bezpečné. Roslina má řadu dalších prospěšných účinků - antioxidační, antiseptické, protizánětlivé, urychlující hojení ran. Na druhou stranu může pleť vysušovat a docela často alergizuje.

Chmel otáčivý

Obsahuje flavonoid xanthohumol, který snižuje aktivitu tyrozinázy, dále snižuje hladiny tyrozináze podobného proteinu (tyrozinase related protein TRP-1) a alfa- melanocyty stimulujících hormonů.

Aloe vera

Gel z listů aloe vera obsahuje látku zvanou aloesin, který je strukturou podobný flavonoidům. Tvorbu pigmentu melaninu tlumí zejména tím, že inhibuje aktivitu enzymu tyrozinázy, ale také tyrosinhydroxylázy a DOPA (3,4-dihydroxyphenylalanin) oxidázy.
Účinek aloesinu je závislý na dávce. Pronikání do kůže  je  však omezeno jeho hydrofilními vlastnostmi. V komerčně vyráběné kosmetice se většinou kombinuje s arbutinem, se kterým působí synergicky. Zatím nebyl prokázán žádný toxický účinek aloesinu.
Složení aloe vera je z kosmetického hlediska docela zajímavé. Obsahuje cca 75 látek s příznivými účinky. Z vitamínů jsou to antioxidační vitamín C, betakaroten, B12, kyselina listová, z minerálů mangan, zinek, chrom, draslík, měď. Dále mono a polysacharidy, aminokyseliny. Až 95% tvoří voda. Co se týče zesvětlování pleti, nutno zmínit i obsah kyseliny salicylové.
Aloe vera hydratuje pleť bez ucpávání pórů, redukuje tvorbu nadbytečného mazu, blokuje tvorbu kožního pigmentu. Díky antioxidantům kůži chrání před škodlivými vlivy.
Pro kosmetické účinky používala aloe vera už Kleopatra. Nejstarší záznamy o léčivých účincích této rostliny jsou více než 4000 let staré a pochází ze Sumeru. Do Evropy se dostala až v 10. stol. n.l
Aloe vera by se nedoporučuje aplikovat na křecové žíly, během těhotenství a kojení, při hemorhoidech a onemocnění ledvin.

Řebříček obecný

Kvetoucí nať řebříčku by mohla mít jistý bělící potenciál díky obsahu flavonového glukosidu centaureidinu, který snižuje přenos melaninu z melanocytů do keratinocytů.

Zelený čaj

Má antioxidační a protirakovinné účinky. Obsahuje kyselinu gallovou a od ní odvozené katechiny. Tyto látky působí jako inhibitory tyrozinázy.

Kyselina gallová se nachází také v bukvicích, dubové kůře,  škumpě, vilínu a řadě dalších rostlin.

Len setý

V kosmetice se používá lněný olej, který obsahuje kyselinu linolovou. Ta snižuje aktivitu tyrozinázy a zvyšuje epidermální obrat, tedy olupování povrchových pokožkových buněk obsahujících již vytvořený melanin.
Ukazuje se, že podobné účinky mají i jiné nenasycené mastné kyseliny, které najdeme kupříkladu v olivovém oleji, v avokádu, v některých oříšcích nebo v jádrech dýně.
U nás je poměrně novým kosmetickým hitem arganový olej dovážený z Maroka.

Světlice barvířská

Obsahuje N-feruloserotonin a N (p-kumaryl), které silně inhibují tyrozinázu.

Rostliny z čeledi vřesovcovitých

Většina těchto rostlin obsahuje v listech fenolový glykosid beta-arbutin. V těle se arbutin metabolizuje na hydrochinon. Ten inhibuje aktivitu enzymu tyrozinázy a také oxidaci L-DOPA, čímž snižuje tvorbu melaninu. Arbutin je mnohem méně toxický, než kdyby se použil rovnou hydrochinon. Je to zřejmě tím, že hydrochinon se z arbutinu uvolňuje postupně. V komerčně vyráběné kosmetice je většinou syntetický alfa-arbutin, který je 10x více účinný než ten přírodní.

Medvědice lékařská

V těch nejlepších sklizních obsahuje až 12% arbutinu, dále methylarbutin - ester arbutinu a kyseliny galové, který se metabolizuje na methylhydrochinon, značné množství třísloviny (10 - 35 %), flavonoidy a organické kyseliny. Medvědice lékařská má účinky dezinfekční a adstringenční. Vnitřně se používá především na infekce močových cest a může mít i nežádoucí účinky, a to vylučování cukru do moči nebo poškození jater. Zevní užití je poměrně bezpečné, ale záleží na dávce.

Brusnice brusinka

Mezi účinné látky obsažené v brusince patří flavonoidy, třísloviny, triterpeny, arbutin a solidrosid. Stejně jako medvědice lékařská patří do čeledi vřesovcovitých a má i podobné využití. Arbutinu se v ní vyskytuje cca 7%.

Brusnice borůvka

Brusnice borůvka obsahuje tuky, organické kyseliny, cukry, fenolové kyseliny, flavonoly, flavonoidy, antokyany, proanthocianidiny, chinolizidinové alkaloidy, katechin, arbutin a hydrochinon. Takže má taktéž jistý účinek na zesvětlení pigmentových skvrn.

Klikva

Rostlina původem z Ameriky. Obsahuje až 7% přírodního arbutinu.

Arbutin je obsažen i v plodech některých stromů, např. jírovce kalifornského, morušovníku nebo hrušně.

Rozdělení rostlin podle toho, na které úrovni tvorby pigmentu působí
Dozrávání melanosomu
antagonisté α-MSH, inhibice exprese MITF
řeřicha setá, heřmánek pravý, hrách setý
Produkce pigmentu
inhibice tyrozinázy, tyrozinase related proteinu (TRP-1) a dopachrom oxidázy
lékořice lysá, šťovík, medvědice lékařská, chmel, řeřicha setá
Větvení melanocytů
inhibice prostaglandinu E2
heřmánek pravý a jiné rosliny s protizánětlivým účinkem
Transport melanosomů
inhibice exprese MITF
inhibice fagocytózy melanosomu keratinocytem
pivovarské kvasnice, heřmánek
chlebovník různolistý (ovoce žakie)
Odstranění již vytvořeného melaninu
zvýšení olupování kůže, ovlivnění dozrávání keratinocytů
pupečník asijský (gotu kola), papaya, vrba, kosatec
Ochrana melanocytu před poškozením (a vylitím melaninu)
antioxidanty, protizánětlivé působky
Rozmarýn lékařský, artyčok, vrba

Koření


Bělící látky se nachází i v řadě rostlin, které běžně používáme v usušené a rozemleté podobě k dochucování pokrmů.

Například zázvor obsahuje látku gingerol, která působí jako inhibitor tyrozinázy. Gingerol dává zázvoru štiplavou chuť, může potlačovat nevolnost při kinetózách nebo v těhotenství a poskytuje úlevu při migrénách.
Kurkuma, někdy nepřesně označovaná jako žlutý zázvor, má účinky antioxidační díky obsahu kurkuminu.

Skořice

Kyselina skořicová a její deriváty jsou silnými inhibitory tyrozinázy. Mletá skořice se často používá do různých peelingů. Její nevýhodou je, že může kůži dráždit a alergizovat.

(Mezi hydroxyskořicové kyseliny patří také kyseliny p-kumarová, kávová, ferulová a sinapová. Káva se taktéž přidává do peelingů a krom mechanického účinku se u ní může uplatnit i účinek antioxidační díky kyselině chlorogenové - což je kombinace kyselin kávové a chinové.)

Lékořice

V minulém článku jsem psala o glabridinu, jakožto inhibitoru tyrozinázy izololovaném z lékořice lisé. Lékořice ale obsahuje více látek s bělícím účinkem na pleť. Zmíním ještě liquiritin, který působí jako antioxidant, rozptyluje melanin v kůži a postupně ho odstraňuje. K léčbě melasmatu se používají krémy s 20% koncentrací liquiritinu.

Ženšen

Tato podivuhodná rostlina z čeledi aralkovitých obsahuje ve svých listech kyselinu p-kumarovou, která inhibuje oxidaci L-tyrozinu. K bělení kůže se používá i kořen ženšenu, a to často v kombinaci s kořenem čínské rostliny trichosanthis. Tato kombinace docela účinně potlačuje aktivitu tyrozinázy, ale mírně zvyšuje novotvoření melanocytů.

Dřeviny


Jinan dvoulaločný (Gingko biloba)

Je unikátní strom - jediný zástupce čeledi. Po aplikaci na kůži působí jako silný vychytávač volných kyslíkových radikálů. Obsahuje flavonové glykosidy - quercetin a kaempferol - které mají schopnost chelátovat měď z enzymu tyrozinázy a tím ji inhibovat.
(Quercetin obsahují i jiné rostliny, např. jablka, meruňky, borůvky, rajčata, cibule, rybíz, švestky, třešně, hroznové víno, jahody nebo zelený čaj. Používá se v potravinových doplňcích, které mají zlepšit spalování tuků. Při vnitřním užití totiž quercetin podporuje aktivaci hormonu adiponektinu v tukové tkáni.)

Moruše

Extrakt z kořene moruše Broussonetia kazinoki a Siebold. nebo Broussonetia papyrifera, nebo křížencu obou těchto rodů Moraceae se chovají jako inhibitory enzymu tyrosinázy. Účinné látky přítomné v extraktu z moruše jsou prenylované, polyhydroxylované mono-a bis-fenylderiváty. Pouhá koncentrace 0,4% extraktu z moruše inhibuje tyrosinázu o 50% ve srovnání s 5,5% hydrochinonu a s 10,0% kojové kyseliny. U 1% extraktu z kořene moruše nejsou známé žádné významné dráždivé projevy.

Vilín virginský

Tato dřevina pocházející z Asie a Severní Ameriky má bohaté kosmetické využití i v našich krajích. Obsahuje hodně tříslovin. A má tedy svíravé a adstringenční účinky. Je vhodný pro mastnou a komedonní pleť. Bělící látkou je kyselina gallová.

Esenciální oleje ke zmírnění hyperpigmentace


Esenciální (neboli éterické oleje) jsou vlastně silice rostlin. Jedná se o olejovité, ve vodě nerozpustné látky, které mají často silnou vůni a palčivou chuť. Bývají těkavé i při nízkých teplotách. Rosliny je vytvářejí jako ochranu před býložravci.
V lékařství, kosmetice a přípravě pokrmů se uplatňují už od starověku. Také bývaly hojně využívány při náboženských obřadech (např. kadidlo). V historii bývaly hodnotným obchodním artiklem dováženým z orientu. Na přelomu 19. a 20. století začaly být zkoumány jejich léčivé účinky i na vědeckém podkladě. Za otce současné aromaterapie je považován francouzský chemik René-Maurice Gattefossé (1881-1950). Zkoumal i možnosti užití silic na kůži. Například léčil popálenou ruku levandulovým olejem.
Dnes se esenciální oleje přidávají do mnohé kosmetiky nejen kvůli vůni, ale i pro své blahodárné účinky. Dají se koupit i v čisté formě. Málokdy se však užívají v koncentrované podobě. Před aplikací by se měly naředit, aby kůži nepodráždily a nepoškodily. Mnohé z nich také mají fotosenzibilizující účinky, a proto by se před sluněním měly z pokožky smýt.

Citrónový esenciální olej, pomerančový esenciální olej, bergamotový esenciální olej

O zesvětlujících účincích citrusů jsem se už opakovaně zmiňovala. V jejich kůře se nachází minimálně tři účinné látky  - kyselina citrónová, hesperidin a limonen.
Hesperidin dokáže potlačovat tvorbu melaninu, a přitom není toxický. Inhibice tyrozinázy je závislá na jeho dávce. Také se ukazuje, že hesperidin dokáže napravit poškození vazivových buněk a kolagenu v kůži vyvolané UVA zářením. Tato látka se jeví jako dobrý prostředek ke zlepšení celkového tónu pleti a k odstranění zažloutnutí.
Citrusové silice také obsahují fotosenzibilizující látku furanokumarin, která zvyšuje citlivost kůže k UV záření. Proto by se neměly moc používat přes den. Lidové recepty doporučují přidat pár kapek citrusového oleje do krému, který používáte na noc.
V našich končinách se nejčastěji k zesvětlení kůže používá citrón, který zřejmě bude nejúčinnější, neméně zajímavý je však bergamot, který zřejmě dokáže ovlivnit i rozložení melaninu v pokožce a je znám tím, že podporuje hojení kůže. Je prevencí tvorby nových jizev a podporuje vyblednutí jizev starých. Dále má antiseptické a adstringentní účinky.
Citrusové oleje mohou alergizovat. Nemají se používat v těhotenství a u malých dětí.

Mrkvový esenciální olej

Silice získávaná z mrkvových semen je údajně jedním z nejlepších esenciálních olejů pro zmírnění hyperpigmentace. Taky je pěkně drahý. Ze cca 3000 mrkvových semen se získá jen čajová lžička oleje. Obsahuje hojně betakarotenu, což je nejen dobrý antioxidant, ale také inhibitor tyrozinázy.
Nedočetla jsem se o žádných zásadních kontraindikacích tohoto oleje. Snad jen, že může podráždit citlivější pokožku a snášenlivost by se proto měla nejdříve vyzkoušet na menší ploše předloktí.
Používá se většinou do kosmetiky, která se z kůže oplachuje (mýdla, sprchové gely, kondicionéry). Pokud se přidává do krémů, tak v koncentraci ne vyšší než 5%, jinak hrozí natónování kůže dooranžova.

Tea tree oil (Malaleuca)

Používá se k zesvětlení jizev, které jsou tmavší než okolní pokožka. Na kůži se dává vždy zředěný. Může fotosenzibilizovat a nemá se používat v těhotenství.

Santalový olej

Tato exotická silice pomáhá hojit jizvy a změkčuje pleť. Zmírňuje vyrážky a podráždění. Má i jisté depigmentační účinky. Často se používá v kombinaci s kokosovým olejem.
Doporučená koncentrace k použití na pokožku je do 2%.

Kadidlo

Olej získaný z pryskyřice kadidlovníku je odnepaměti používán k hojení jizev a rozjasnění pokožky. Má také antiseptické účinky. Tradičně se používá spolu s bambuckým máslem.
Nemá se užívat v těhotenství.

Růžový olej

Tento olej je v kosmetice velmi oblíben. Krom toho, že rozjasňuje pleť a vyrovnává pigmentaci, má řadu dalších příznivých účinků. Jedná se o jeden z nejluxusnějších olejů. Na výrobu jednoho kilogramu oleje je potřeba cca čtyři tuny okvětních lístků růží. Nejčastěji pochází z Bulharska nebo z Francie. Nemá se používat v prvním trimestru těhotenství.

Eukalyptový olej

V naší zemi se používá zejména při nemocech z nachlazení a ke zmírnění bolestí hlavy. Působí ale také zmírnění pigmentace kůže, zklidňuje zánět a podráždění pokožky i spáleniny od sluníčka. K rozjasnění pokožky se používá v kombinaci s jojobovým olejem. (½ lžičky eucalyptového oleje + 4 lžičky jojobového oleje).

Geránium

Název tohoto oleje je trochu zavádějící. Latinským slovem geranium se totiž označuje rostlinka českého názvu kakost. Gerániový olej se ale získává z pelargonie vonné. Krom toho, že má široké kosmetické použití, je to také nejen z nejlepších olejů ke zmírnění hyperpigmentace. Používá se často v kombinaci s aloe vera (5 kapek oleje na 2-3 lžíce aloe vera gelu).

Živočišné produkty s rozjasňujícím efektem na pleť


K živočišným bělícím produktům patří zejména mléko a mléčné výrobky, které obsahují kyselinu mléčnou a řadu vitamínů. Mléčná kyselina působí exfoliačně a také zlepšuje pronikání jiných látek do kůže. Často se používají např. koupele se syrovátkou a heřmánkem, apod.
Další častou bělící surovinou je med. Ten obsahuje přírodní peroxid vodíku, ale jen v nízké koncentraci (cca 1 mmol/l medu), dále řadu vitamínů a antioxidantů. Také účinné látky z rostlin, např.kyselinu p-kumarovou. Med se často používá jako vehikulum pro jiné bělící látky. Kombinuje se třeba s citrónovou šťávou. Nevýhodou je jistá lepkavost a riziko vzniku alergie.
Vaječný bílek k rozjasnění pleti tradičně používaly už japonské Geishy. Podle babských rad se má bílek nechat na kůži zaschnout a smýt se až za několik hodin. Bílek však kůži nepříjemně stahuje a zaschlý se špatně umývá. Často se při tom sedře kůže. Měl by se spíše přidávat do jiného vehikula a nechávat na kůži kratší dobu. Obsahuje spoustu bílkovin, enzymů a vitamínů. Jednou z látek, která blokuje tyrozinázovou aktivitu je L- cystein, který bývá také v mléce. Nutno ještě podotknout, že bílek často alergizuje. V syrovém vajíčku také může být přítomna bakterie salmonela způsobující průjmy. Riziko infekce při zevní aplikaci je ale nižší než při konzumaci tepelně neupravených vajíček.


Další látky s rozjasňujícím efektem na pleť

Peroxid vodíku

Peroxid vodíku se k lékařskému použití prodává v 3% koncentraci. Je to silné oxidační a antimikrobiální činidlo. Je považován za potenciálně nebezpečný. Přesto se někdy spolu s benzoylperoxidem používá k léčbě akné. Rizikem je podráždění pokožky, vnik alergie a vznik trvalých nežádoucích hypopigmentací. Pokožku zesvětluje oxidací vazeb již vytvořeného melaninu. Bělení kůže peroxidem je značně rizikové proto se nedoporučuje doma provádět.

Alkohol

Alkohol bývá běžnou složkou kosmetiky a to často i té přírodní. Přesto se nepovažuje za látku s příznivým účinkem na pleť. Je zde podobný problém jako u peroxidu vodíku. Poškozuje přirozenou ochrannou bariéru pokožky a ničí buněčné substance, které normálně působí proti volným radikálům a pomáhají zvládat zánět. Alkohol tedy usnadňuje pronikání jiných látek do pokožky, ale zároveň kožní buňky poškozuje. V kosmetice slouží spíše jako konzervant. Má i jistý potenciál chemicky měnit již vytvořený melanin a tím zesvětlovat kůži. Není vhodný pro pokožku suchou, podrážděnou, ekzematickou či dehydratovanou. Mohl by se částečně uplatnit při léčbě akné tím, že kůži odmastí a působí antibakteriálně. Ale většinou později problém sekundárně ještě zhoršuje.
Po aplikaci alkoholu by se kůže neměla slunit, ponevadž na ní mohou vznikat okrsky hyperpigmentací.

Jedlá soda

Soda působí jako exfoliant. Smícháním s vodou v poměru 1:2 ve prospěch vody se vytvoří peelingová pasta. Tou se tmavá místa masírují 30 sekund až 2 minuty, pak se opláchne. Neutralizuje pH pokožky, čímž narušuje ochrannou imunologickou bariéru. Některé prameny však uvádí, že je tento účinek prospěšný při léčbě akné. Soda v podstatě nemá větší dráždivé účinky, obsahuje však hodně sodíku, který se může přes kůži vstřebat do těla, takže není vhodná pro osoby, které jsou na dietě s omezením soli nebo se léčí s vysokým krevním tlakem.

Sůl a cukr

Krystalky soli nebo cukru se přidávají do peelingů a scrubů určených k odstranění povrchových zhohovatělých vrstev pokožky. Nerafinovaný cukr a sůl podle svého původu mohou obsahovat i řadu minerálů a prospěšných látek. Např. jód ze soli, který je potřebný pro funkci štítné žlázy se částečně vstřebává i pokožkou. Mořská sůl má příznivý vliv na lupénku a různé ekzémy.

Aktivní uhlí, šungit, jíly

Přírodní minerální látky jsou považovány za vhodné k přípravě pleti na domácí zesvětlování. Dokáží pokožku dobře vyčistit  včetně pórů, obnovují její rovnováhu, redukují tvorbu nadbytečného mazu a naopak hydratují vysušenou pokožku. Obsahují i řadu prospěšných látek. Sice ne každé pokožce úplně sednou, ale všeobecně jsou málo dráždivé a alergie na ně vzniká jen zřídkakdy.

V příštím článku z této série se rozloučíme s tématem kultu porcelánově bílé pokožky. Bude se jednat už jen o příklady hotové bělící kosmetiky, která se dá sehnat na českém trhu.

Použité prameny:
Hara, M., Yaar, M., Gilchrest,  BA.: Endothelin-1 of keratinocyte origin is a mediator of melanocyte dendricity, J Ivest Dermatol, 12/1995
Spiegel, M.: Alpha-Bisabolol – Naturalness vs. Sustainability?, SOFW Journal, 1-2/2012
Dupont, E., Léveillé, C., Gomez, J., Loing, E., Bilodea, D.: The quest for a whiter shade of pale in skin care, Personal Care, 1/2011
Jeung-Hyun, K., Hyoung Tae, K., Ha-Yong, Y., Kang-Beom, K., l-Whan, Ch., Sung Hoo, J.,  Han-Uk, K., Byung-Hyun, P., Jin-Woo, P: Effect of xanthohumol on melanogenesis in B16 melanoma cells, Experimental & Molecular Medicine, 2008
Simon, L.: Čím vybělit kůži. Zdraví.ČeskýPřehled.cz, 2015-02-27
Zímová, L.: Léčba pigmentových skvrn, Pharmanews, 2015
Malathi, M., Thappa, D.: Systemic skin whitening/lightening agents: What is the evidence? Jawaharlal Institute of Postgraduate Medical Education and Research, 2013
Wasserman, R.: Effects of Peroxide on the Skin, Livestrong, 2013  

Žádné komentáře:

Okomentovat