Tato polévka patří mezi pokrmy, které nedělám 2x za sebou úplně stejně.
Recept se dá obměňovat. Zůstává vždy cibule, dýně a brambora. Dále
můžete postupovat trochu jako pejsek s kočičkou.
Vezměte nějakou dýni (hokaido, máslová, špagetová, chioggia, muškátová, goliáš), rozkrojte ji, vydlabejte jadérka (můžete si je potom usušit v troubě a konzumovat při sledování fotbalu), oloupejte (třeba škrabkou na brambory; Hokaido se jako jediná loupat nemusí) a nakrájejte na kostičky. Na oleji orestujte na kostičky nakrájenou cibuli. Mezitím vařte vodu v rychlovarné konvici. K cibuli přidejte dýni a na kostičky nakrájenou bramboru (bez brambory to nějak není ono), osolte, okořeňte dle chuti, chvíli pomíchejte, a pak přilejte horkou vodu a duste pod pokličkou cca 20 minut doměkka. Někdo ještě dává navíc i nějakou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel). Místo horké vody můžete použít zeleninový nebo masový vývar. Klidně přidejte i trochu vína. Ke konci vaření můžete přidat jablko. Chcete-li polévku pikantnější, dejte zázvor. Polévku rozmixujte dohladka. Pro zjemnění chuti se dá přidat ještě zakysaná smetana.
Variantu s kokosovým mlékem jsem nezkoušela.
Další možnosti
dochucení: česnek, citrónová šťáva, muškátový oříšek, bobkový list,
chilli.
Polévka je hodně hustá a vyloženě láká ke zdobení semínky, oříšky, krutony z pečiva a čerstvými bylinkami.
Polévka je hodně hustá a vyloženě láká ke zdobení semínky, oříšky, krutony z pečiva a čerstvými bylinkami.
1 Cibule
1 Brambora
1 Dýně
1 Jablko
Lžíce řepkového oleje
sůl
pepř
koření dle chuti
Lžička čerstvého strouhaného kořene zázvoru
½ litru vody
1 Brambora
1 Dýně
1 Jablko
Lžíce řepkového oleje
sůl
pepř
koření dle chuti
Lžička čerstvého strouhaného kořene zázvoru
½ litru vody
V jedné větší porci:
Energetická hodnota 614 kJ
Bílkoviny 3.5 g
Sacharidy 28.5 g
Tuky 3.5 g
Vápník 32.5 mg
Žádné komentáře:
Okomentovat