Zapékaná jídla mám moc ráda. Nejsou složitá na přípravu a dá
se v nich zúročit, takříkajíc co dům dá. Zkrátka naházíte vše, co se k sobě
trochu hodí, do jenského skla a zapečete. Zní to trochu babicovitě, ale pro mne
je to vždy možnost jak využít zbytek masa či sýru nebo otevřenou smetanu, která
by se jinak zkazila.
Nicméně dnešní jídlo bylo v podstatě ze samých
čerstvých a poměrně zdravých potravin a pro inspiraci přidávám svůj recept,
který jsem pojmenovala stejně jako v nadpise Zapečené brambory s brokolicí
a krůtím masem.
Suroviny:
400g brokolice
300g krůtích prsou nebo kuřecích prsou
500g brambor
Smetana sladká 12% nebo bílý jogurt
Olivový olej
Sůl
Koření na dochucení
Vajíčko
Eidam 30%
6 porcí, doba přípravy 45 min.
Postup:
Nejdříve jsem nakrájela maso. Osolila jsem ho a okořenila. Nejlepší
je mít maso předem naložené v koření a uležené přes noc v ledničce.
Potom jsem nalámala a umyla brokolici a dala ji vařit do
osolené vody, aby změkla.
Nakrájela jsem brambory na tlustá kolečka.
Dno zapékací mísy jsem vymazala olivovým olejem.
Dala jsem rozehřát troubu na 200°C.
Ve většině zapékacích receptů s masem se píše, že byste
maso měli krátce osmahnout na pánvi. Zatím jsem to nikdy nezkoušela a maso jsem
s bramborami dávala vždy zapéct syrové. V tom případě je ale
potřeba péct déle a na nižší teplotu. Mně se osvědčilo péct 60 minut na 150°C. Pak jsou dobře
propečené brambory i maso.
Tentokrát jsem ale měla docela hlad a rozhodla se, že maso
přece jen před pečením osmahnu.
Většinou používám při zapékání jen smetanu. Variantu s bílým
jogurtem jsem nezkoušela, protože můj přítel by to nejedl. Tentokrát jsem měla
v ledničce jen půl kelímku smetany, což se mi zdálo málo, tak jsem ji
rozmíchala s vajíčkem.
Na dno zapékací mísy jsem naskládala brambory, na ně nasypala
maso a vařenou brokolici a přidala ještě jednu vrstvu brambor.
To vše jsem zalila smetanou s vajíčkem a dala péct zakryto poklopem.
Když už jsou brambory napovrchu měkké
tak, že do nich jde píchnout vidličkou, je jídlo hotovo. Někdy ještě brambory
posypu strouhaným eidamem a nechám dalších 5 minut péct odkryté, aby se sýr rozpustil.
Pečení trvalo 30 minut.
Těm, kteří se rozhodnou recept vyzkoušet, přeji dobrou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat