Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

sobota 23. června 2012

Copy z více než tří pramenů




Copů, které se pletou z více než tří pramenů, bude jistě mnoho. Dal by se mezi ně zařadit i rybí cop, který se plete vlastně z mnoha pramenů, ale já ho řadím spíše mezi copy ze dvou pramenů, protože se zde začíná se dvěma prameny hlavními, ze kterých se pak oddělují menší pramínky. S jistou nadsázkou sem můžeme počítat i copy francouzské, ale z obdobných důvodů jako u copu rybího, jim ponechávám samostatnou kapitolu.

Cop ze čtyř pramenů

V tomto článku vás seznámím s klasickým copem ze čtyř pramenů a s copem z pramenů pěti. Nepochybuji, že půjde podobným způsobem uplést i cop z více pramenů. Mám vyzkoušen cop ze šesti pramenů pleten analogicky k těmto dvěma variantám, ale to už je více méně záležitost pro fajnšmekry.
Postupuje se vlastně vždy stejně. Vždy nejkrajnější pramen z jedné strany (v našem případě zprava) křížíte střídavě přes a pod prameny zbylé, jakoby jste tkali a tento pramen by byl útek provlékaný osnovou, kterou představují prameny zbylé. Když se tento pramen stane krajním na opačné straně, uděláte to samé s pramenem, který je nyní na prvním místě na straně, na které jste začínali (Takže v našem případě pletete zprava doleva, a pak znovu zprava doleva. Nevracíte se, ale začínáte vždy s pramenem který je první zprava).

Cop ze čtyř pramenů

Uplést cop ze čtyř pramenů není tak složité, jak se na první pohled může zdát a výsledek vypadá docela zajímavě. Tento typ copu u nás není moc známý, přitom si myslím, že by si jej mohly oblíbit především ženy, které si myslí, že nemají moc husté vlasy, protože je to cop docela široký a vytváří tak dojem větší tloušťky. Vzor tohoto copu je neobvyklý, ale vynikne spíše až na poměrně dlouhých vlasech. Nutno ještě podotknout, že docela zkracuje, takže z vlasů po pás upletete cop dlouhý cca do půli zad, což ale záleží i na hustotě a kvalitě vašich vlasů.


V čem se nejčastěji chybuje:

  • Nepodaří se vám rozdělit vlasy na čtyři podobně tlusté prameny. Avšak rozdílná tloušťka pramenů někdy může být záměrem, zvláště pokud je pouze jeden pramen výrazně odlišně tlustý než zbylé tři. Může to vytvořit nápaditější vzor.

  • Cop příliš utahujete.

  • Neutahujete všechny prameny stejně.

  • Poslední pramen nepřekřížíte spodem přes první, nýbrž vrchem. Potom vám z toho vznikne klasický cop ze tří pramenů.

Naučím vás plést cop ze čtyř pramenů směrem zprava doleva. Dá se samozřejmě plést i zleva doprava. Postup je pak zrcadlově obrácen.

Postup:

  1. Rozčesané vlasy rozdělte na čtyři, pokud možno, stejně tlusté prameny.



  1. První pramen zprava překřižte přes druhý.



  1. Třetí pramen překřižte přes druhý (tedy přes ten, co byl na začátku první)



  1. Třetí pramen (tedy ten, který byl na začátku úplně vpravo) překřižte přes čtvrtý pramen.



  1. Celý postup se opakuje opět zprava doleva. Prvním pramenem se stal ten, který byl původně druhý.


Oválný cop ze čtyř pramenů, řetězový cop

Objevila jsem ještě jednu variantu copu ze čtyř pramenů, která není plochá, ale má spíš oválný průřez. Nepřijde mi tak atraktivní jako plochý cop ze čtyř pramenů a zdá se mi i trochu složitější na provedení, nicméně vás s ní také stručně seznámím.


Postup

  1. Vlasy rozdělte na čtyři stejně silné prameny.

  1. Druhý pramen zprava překřižte přes třetí pramen zprava.

  1. Pramen úplně vlevo veďte spodem pod sousedními dvěma prameny, potom ho překřižte horem přes druhý pramen zleva.

  1. Pramen úplně vpravo veďte spodem pod sousedními dvěma prameny, a potom ho překřižte zpátky přes druhý pramen zprava.

  1. Dále pokračujte analogicky.


Cop z pěti pramenů

Cop z pěti pramenů je u nás kupodivu známější než cop ze čtyř pramenů. Opět se jedná o cop, který vypadá velmi efektivně, a přitom není složitý na provedení. Oproti copu ze čtyř pramenů je o něco širší, více zkracuje a vynikne na ještě delších vlasech. Pokud nemáte vlasy zrovna po pás, můžete si pomoci tím, že si copy z pěti pramenů upletete dva. Když nepletete cop z celého objemu vlasů, ale třeba jen z poloviny, dá se vzor copu víckrát opakovat a lépe potom vynikne.


V čem se nejčastěji chybuje:

U toho to copu se chybuje v podobných věcech jako u copu ze čtyř pramenů. Je opravdu důležité, aby všech pět pramenů bylo přibližně stejně tlustých a aby cop nebyl příliš nebo nestejnoměrně utažen. Vlasy hlavně ze začátku splétejte volně, aby se cop u hlavy nedeformoval. Doporučuji za prameny příliš netahat, nechat je během splétání volně viset a jen je překřižovat v úrovni, kde zrovna pletete. Pokud se vám cop zdá příliš volný, můžete ho dotáhnout až ke konci pletení pramen po prameni směrem svisle dolů.

Opět vám ukážu variantu pletenou zprava doleva. A jde to i zleva doprava. Záleží, co je pro vás snadnější.

Postup:

  1. Vlasy rozdělte na pět stejně hustých pramenů.

  1. Pramen nejvíce vpravo překřižte přes pramen vedle něj.

  1. Třetí pramen zprava překřižte přes ten, který je nyní druhý.

  1. Pramen, který je teď uprostřed, dejte přes čtvrtý.

  1. Pátý pramen (tedy ten plně vlevo) překřižte přes čtvrtý.

  1. Začněte opět prvním pramenem zprava.
Jednoduše: první pramen zprava vedete přes druhý pramen, pod třetí pramen, přes čtvrtý pramen a pod pátý pramen. Pak vezmete znovu pramen, který je nyní nejvíce vpravo a křížíte ho se zbývajícími čtyřmi prameny naprosto stejně jako pramen předchozí.

Doufám, že můj návod nevyzněl moc složitě a nezůstal nepochopen. Copy z více pramenů už vyžadují trochu cviku a hlavně představivosti, ale pokud se je naučíte plést, příliš času vám nezaberou a vaše okolí většinou zaujmou.



Žádné komentáře:

Okomentovat