Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

úterý 14. března 2017

Kult porcelánově bílé pleti - bělící kosmetika

9. článek - Volně prodejná kosmetika k zesvětlení pokožky a pigmentových skvrn

Volně dostupná bělící a rozjasňující kosmetika je takovým nejjednodušším prostředkem k domácímu zesvětlení pleti. Je dermatologicky testována a její složení by tedy mělo být relativně bezpečné. Mnohé bělící krémy jsou vhodné i pro každodenní a dlouhodobější používání. Na trhu je podobných produktů nepřeberné množství, a to jak v kosmetice klasické (“drogerkové”), tak v produktech “přírodních” (fair trade, home made, bio apod.). Světlá pokožka bez pigmentových skvrn je trend, takže téměř každá značka uvádí na trh nějaký ten krém proti pihám nebo třeba rovnou celou bělící řadu několika v účincích se navzájem doplňujících produktů.

Budu se zde zabývat pouze antipigmentačními a depigmentačními krémy a séry, poněvadž výčet by byl asi nekonečný, kdybych do něj měla zařadit i exfoliační, peelingové a tónovací výrobky. Nutno však připomenout, že i některé BB a CC krémy obsahují složky, které tlumí tvorbu kožního pigmentu melaninu.
V následujícím textu si můžete přečíst to nejzajímavější, co mi nabídnul internetový vyhledávač. Snažila jsem se najít i ledacos o původu jednotlivých značek a o složení kosmetiky. Zjistit na internetu přesné informace o účinných látkách v kosmetice není zrovna jednoduché. Spousta firem si chrání své knowhow a směs ingrediencí nazývá nějakým atraktivně znějícím názvem začínajím často slovem komplex, formule, patent, systém, apod. Zákazník je odkázán na četbu malých písmenek na obalu výrobku a znalost latinských názvů.
V článku používám formulace z oficiálních textů od distributorů dané kosmetiky. Proto neuvádím použité prameny na jeho konci. Zdrojem jsou oficiální stránky výrobce konkrétní značky nebo texty na e-shopech. Nejedná se tedy o žádnou recenzi či nějaké seriózní odborné vyjádření. Validnější informace o produktu, který vás zaujal, si budete muset dohledat sami. Dobrým zdrojem názorů a hodnocení uživatelů bělící kosmetiky jsou internetové diskuze.    

*************

Dermacol - česká kosmetika, která vznikla na začátku 60.let ve Filmstudiu Barrandov v Praze. Při jejím vytváření spolupracovali dermatologové z Ústavu lékařské kosmetiky v Praze a experti na filmový make-up. Licence na krycí make-up Dermacol byla v r. 1969 prodána až do Hollywoodu.
V Ústavu kosmetiky pracovala v 50.létech i paní Olga Knoblochová, která stála u zrodu této značky. Traduje se příběh, že přišla lékařka s malou dcerou, která měla na obličeji a v dekoltu velký névus (mateřské znamení). Tehdy se tyto vady chirurgicky neodstraňovaly, proto paní Knoblochová oslovila pana ing. Boublíka, vedoucího laboratoře pro filmová líčidla na Barrandově a vytvořili společně krycí make-up, díky kterému malá holčička poprvé zjistila, co je to být krásná.
Whitening/bělící řada má zatím dva produkty - whitening gommage wash gel a whitening face cream. Obsahuje beta-arbutin, dipalmitát kyseliny kojové, vitamín B3, vitamín E, extrakt z granátového jablka, alantoim, glycerin, panthenol, olivový a makadamový olej.

Barekol - česká značka, která je na trhu už přes 25 let. Jako první u nás používá technologii tzv. řízené extrakce bylin za studena. (Obvyklý technologický postup je vhánění horké páry do bylin). Při teplotě pouhých 35 °C se ve vakuu uvolňuje maximální množství účinných látek i barviv, které se jinak při vyšších teplotách a běžném zpracování bylin nenávratně ničí.
Antipigment krém obsahuje výtažek z japonského citrusu Ushiu, dále retinol, panthenol, vitamín E, jojobový a olivový olej a squalane z olivového oleje.
UF filtr - titanová běloba

Bioderma vznikla v r. 1977 a zakladatelem byl francouzský lékárník Jean-Noël Thorel.
Řada White Objective působí na všechny fáze syntézy melaninu. Obsahuje patent W.O., vitamín C a UV filtry.

Carita - luxusní značka, kterou založily sestry Marie a Rosie Carita. První salón otevřely v r. 1945 v Paříži.
Carita Progressif Anti-Tachces  krém a sérum

Estéé Lauder - značka, která vznikla v r. 1946 v New Yorku a je pojmenována podle své zakladatelky.
Krém Crescent White obsahuje rostlinné výtažky - pracují s vlastním denním cyklem pleti, redukují viditelnost pigmentových skvrn a předcházejí jejich vzniku.

Etani - přírodní kosmetika z Taiwanu. Využívá i poznatky z tradiční čínské medicíny. V některých produktech je také vzácný rybí kolagen a perlový prášek. Na našem trhu se dá sehnat od r. 2007. Je certifikovaná SZÚ a testovaná v Analab Praha člen skupiny Bureau Veritas.
Nano bělící krém na pigmentové skvrny
Golden Time kyselina askorbová na pigmentové skvrny

Eucerin - německá dermokosmetika, která vznikla v roce 1900 v Hamburku. Na jejím počátku byla spolupráce mezi lékárníkem Oskarem Troplowitzem a uznávaným dermatologem Paulem Gersonem Unnou (o kterém již byla řeč v některých předešlých článcích z tohoto seriálu).
Řada EVEN BRIGHTER obsahuje denní a noční krém a sérum.  Účinnými látkami jsou B-resorcinol a kyselina glycyrrhetinová. Denní krém má SPF 30.

Gernétic - francouzská ošetřující kosmetika určená pro profesionální práci kosmetiček v salonu a následně pro každodenní domácí péči o pleť.
Melano 15 - Rostlinné výtažky (bříza, lékořice, Medvědice lékařská, morušovník, Šišák bajkalský) a přírodní molekuly - zjemňující a zvláčňující účinky na pleť, citrusové flavonoidní lipozomy, výtažky z řasy Ascophyllum nodosum, kyselina kojicová - bělící účinky, včelí a kamaubový vosk, B-Laktoglobulin protein s nejvyšším obsahem laktoséra, bohatý na esenciální aminokyseliny usazující se v rohové vrstvě.

Havlíkova přírodní apotéka - značka české biokosmetiky, která vznikla v r. 2014. Čerpá z tradičních receptur věhlasného a vášnivého českého lékárníka minulého století PhMr. Karla Havlíka.
Andělská tvář je zesvětlující krém s obsahem mateří kašičky, extraktů z hlíz brambory a meduňky lékařské, levandule, bambuckého másla a kyseliny hyaluronové.

Iklen sérum vyrábí firma Merck. Účinnou bělící látkou je rucinol. Přípravek obsahuje extrakty ze semen kdouloně.

Isis Pharma - francouzská společnost se zázemím vývojových a výzkumných laboratoří ve Švýcarsku. Má více než 40 letou tradici v péči o pleť s pigmentovými skvrnami, akné a rosaceou.
Nástup na český trh se datuje od r. 1995, kdy se zde objevily 4 produkty:Glyco A, Ruboril, Unitone 4 a Unitone. Nyní je v české nabídce přes 35 produktů pro různé typy pleti.

Neotone Radiance SPF 50+
1% Vitamin C (MAP) - jemná exfoliace
4% LUMISKIN (Diacetyl Boldine) - inhibitor buněčných receptorů, které aktivují enzym tyrozinázy
5% B-WHITE (Biomimetický peptid, který díky použité kapsličkové technologii proniká velmi rychle a hluboko do kůže) - Inhibitor buněčných receptorů, které aktivují enzym tyrozinázy, výrazně omezuje tvorbu pigmentu
0,1% KYSELINA SALICYLOVÁ - Exfoliační účinek
2% ALFA ARBUTIN - Inhibitor tyrozinázy

Neotone
6% KYSELINA GLYKOLOVÁ - Exfoliační účinek, redukce vytvořeného pigmentu
2% KYSELINA ASKORBOVÁ - Inhibitor tyrozinázy, Působí proti volným radikálům
0,1% KYSELINA SALICYLOVÁ - Exfoliační účinek
2% ALFA ARBUTIN - Inhibitor tyrozinázy
4% LUMISKIN (Diacetyl Boldine) - Inhibitor buněčných receptorů, které aktivují tyrozinázu
0,1% LÉKOŘICOVÝ EXTRAKT (vysoká koncentrace) - Inhibitor tyrozinázy, Brání nadprodukci melaninu

Unitone 4 white plus
Alfa-arbutin (nová forma arbutinu)  - brání tvorbě pigmentu
Lékořicový extrakt (extrakt z lékořice) - má bělicí účinky a brání tvorbě pigmentu
6% kyselina citrónová - má výrazné bělicí a exfoliační účinky
vitamin C - působí proti stárnutí pleti

UNITONE 4 SPF 20
Minerální sluneční clona SPF 20
2% Nová forma Arbutinu (Alfa-arbutin) - efektivně brání tvorbě pigmentu melaninu v melanocytech blokováním účinku enzymu  tyrozinázy v hyperaktivních melanocytech
Vitamin C

UNITONE 4 ALFA-ARBUTIN
2% Nová forma Arbutinu (Alfa-arbutin) - efektivně brání tvorbě pigmentu melaninu v melanocytech blokováním účinku enzymu tyrozinázy v hyperaktivních melanocytech
Vitamin C

UNITONE 4 WHITE PLUS GEL
0,1% LÉKOŘICOVÝ EXTRAKT (vysoká koncentrace) - Inhibitor tyrozinázy, Brání nadprodukci melaninu
0,6% KYSELINA GLYKOLOVÁ ‡‡- Exfoliační účinek, redukce vytvořeného pigmentu
2% KYSELINA CITRÓNOVÁ - Exfoliační účinek na již vytvořený pigment
0,35% KYSELINA SALICYLOVÁ ‡‡- Exfoliační účinek
0,2% Vitamin C  ‡‡- Jemná exfoliace, anti-aging efekt

Glyco A
Krém s 12% kyseliny glykolové snižuje soudržnost rohových buněk, ztenčuje rohovou vrstvu a zlepšuje vzhled pokožky.



Kawar - kosmetika se solí a bahnem z Mrtvého moře z pobřeží Jordánska.
Bělící krém navíc obsahuje bělící látky na bázi ovocných extraktů. Dále přírodní extrakt z medvědice lékařské, který má v kombinaci s hořčíkem způsobovat intenzivní a déletrvající zesvětlení pokožky a současně fungovat jako antioxidant a stimulátor kolagenu. Přípravek má i slabý UV filtr.

La Roche Posay - francouzská kosmetika obsahující minerální vodu ze stejnojmenných pramenů. Tato voda je bohatá na selen.
Pigmentclar - kyselina [LHA] – vyhlazuje pleť a drobné jizvičky, odstraňuje pigmentové skvrny, kyselina kojová – redukuje tmavé pleťové skvrny a barevné nedostatky, ginkgo biloba – potlačuje kožní onemocnění a urychluje hojení, termální voda z La Roche-Posay – zklidňuje, odbourává volné radikály, vyživuje, má hojivé účinky, osvěžuje, hydratuje.

L'Occitane en provence - francouzská značka založena r. 1976 Olivierem Baussanem, který začal ve svých 23 letech destilovat esenciální olej rozmarýnu a prodávat ho na trzích v rodné Provenci. Oživil tradici výroby mýdla v Marseille a začal pěstovat levanduli. Tato kosmetika je víceméně přírodní a obsahuje hojně vyživující bambucké máslo.
Rozjasňující hydratační krém (esenciální olej z organické slaměnky, výtažek ze sedmikrásky chudobky, výtažek z lichořeřišnice, derivát vitamínu C)

MARIA GALLAND D-720 Rozjasňující krém proti pigmentovým skvrnám Soin Dermatologique obsahuje komplex Anti-Pollution (APC), který chrání proti nežádoucím vlivům ze znečištěného životního prostředí. Dále výtažek ze semene křenu, který chrání pleť proti negativním faktorům z životního prostředí a zvyšuje zásobu kyslíku v buňkách. Výtažek z hrášku redukuje pigmentaci, bělí stařecké skvrny a projasňuje pleť. Skvalen stabilizuje lipidovou bariéru pleti a udržuje úroveň hydratace. Kosmetika pochází z Paříže.

Naobay je španělská značka přírodní kosmetiky, která  pro své obaly využívá recyklované či snadno zrecyklovatelné materiály. Není testována na zvířatech ani neobsahuje žádné složky živočišného původu. Používá hojně oleje, jako je arganový, olivový či šípkový olej, rostlinné emulgátory získávané z cukrové třtiny a také resveratrol, silný antioxidant, pocházející z bobulí hroznového vína. Ve složení lze najít až 60 různých rostlinných olejů, extraktů a přírodních másel v nejvyšší kvalitě.
Bělící pleťový krém obsahuje jako účinnou látku výtažky z manga, dále šťávu z aloe vera, vitamíny E a C, betakaroten.

Orlane je kosmetika z Paříže.
Přípravky z řady Orlane Whitening Program obsahují rostlinný komplex B21 Bio-Energic, který regeneruje, zpevňuje a hydratuje pleť; arbutin a jerlín, které zastavují nadměrnou produkci melaninu, dále sóju, vitamín B5. Rozmarýn lékařský, který stimuluje krevní oběh. Šišák bajkalský, jakožto antioxidant chránící pleť před volnými radikály. Kdouloň podlouhlou, která zmírňuje podráždění, zvláčňuje a reguluje vlhkost v pleti

Pharmaceris je polská dermokosmetika zaměřená na problémovou pokožku.
W-Whitening Melacyd odbsahuje 4% niacinamid a má UV filtr s SPF 50

Ryor - česká kosmetika s přírodními extrakty. Firma byla založena v roce 1991 Ing. Evou Štěpánkovou. Od roku 1997 má výrobní halu v Kyšicích u Prahy. Kosmetika není testovaná na zvířatech a nepoužívá extrakty z ohrožených druhů rostlin.
Depigmentační krém dle textu od výrobce obsahuje aktivní komplex tlumící aktivitu enzymu, který zajišťuje tvorbu kožního barviva. Dále panthenol, vitamin E,  jojobový a avokádový olej. Má se používat spolu s krémem s ovocnými kyselinami.

Sanct Bernhard - německá značka přírodní kosmetiky bez parafínů a parabenů.
Bleichcreme obsahuje výtažky z mědvědice lékařské, vitamíny E a C, niacinamid, olej z obilných klíčku, extrakt z řeřichy. Údajně má i vysoký ochranný faktor proti slunci.

Syncare - profesionální česká dermokosmetika na hranici lékařské a estetické péče. Značka vznikla v r. 1996
White Action Krém pro zesvětlování pigmentových skvrn a prevenci rosacei (kyselina azelaová 20%, kyselina mléčná 2%AHA)

Thalgo Brightening Exfoliating Lotion - Zesvětlující exfoliační lotion proti pigmentovým skvrnám obsahuje kyselinu salicylovou a komplex aktivních látek složený z extraktů červené řasy Palmaria palmata, lékořice a sedmikrásky se zesvětlujícím účinkem. Neobsahuje parabeny, minerální oleje, propylenglykol, ingredience živočišného původu ani geneticky modifikované organismy.
Thalgo Smoothing Brightening Fluid Zesvětlujicí vyhlazující fluidum proti pigmentovým skvrnám

Transparent clinic - španělská u nás málo známá značka kosmetiky. V nabídce má bělící krém z extrakty z rostlin a UV filtrem i několik exfoliačních produktů.

Vichy - francouzská značka kosmetiky pojmenovaná podle města s termálními prameny. Minerální voda z pramene Lucas obsahuje 17 mineráních a 13 stopových prvků a je přidávána do produktů této značky. V roce 1931 podnikatel Georges Guerin pobýval ve městě Vichy, kde podstupoval léčbu následků bolestivého pádu. Během pravidelných koupelí ve vodě z termálního pramene, které mu předepsal primář lázeňského centra doktor Heller, se přesvědčil o výjimečných zklidňujících vlastnostech Termální vody z Vichy. Od tohoto okamžiku začala spolupráce obou mužů, která dala světu zcela nový individualizovaný přístup ke kosmetice.
Mezi bělící kosmetiku patří např. řada Idéalia, která obsahuje výtažek z fermentu z černého čaje, adenosin a borůvkový extrakt. Adenosin působí proti stárnutí pleti a podporuje tvorbu prokolagenu 1.

*********

Anubis - WHITENING CREAM - denní krém s bělicím efektem (kyselina kojová, kyselina acetyl-salicylová, aloe vera a alantoin)

Auriga Melalight krém proti pigmentovým skvrnám Depigmenting Maintenance Cream

Delarom Brightening bělicí pleťové sérum (citron – odstraňuje z pleti nečistoty, omlazuje a rozjasňuje ji, glycerín – zvlhčuje pleť a zabraňuje jejímu vysušování, slída – rozjasní a prozáří pleť, hnědé řasy – zpomalují stárnutí pleti, kyselina citronová – má silné antioxidační účinky, alkohol – tonizuje a osvěžuje pleť, chmelový extrakt – vyživuje pleť a dodává jí vláčnost)

Dermalogica PowerBright TRx

Diet Esthetic Vit Vit C+E Ultra bělící krém

DUCRAY Melascreen depigmentant (kyselina azelaová a kyselina glykolová)

Garnier - Orchid Garnier Vital Serum pigment spots (výtažky z orchideje, bioproteiny ze sóji)

Gold24

Institut Esthederm - White System

Inveda esence Bělící & depigmentující krém s čistícím citronem & kurkumou

Kiehl’s - Dermatologist Solutions™ Clearly Corrective Brightening & Smoothing Moisture Treatment (vitamín C, výtažek z břízy bělokoré, kyselina glykolová)

Loreal Age Perfect - Noční hydratační péče proti ochabování + proti skvrnám (sójové proteiny, melanin block)

Meladerm (extrakty z moruše, medvědice a lékořice)

Missha Inovativní bělicí krém Time Revolution White Cure Dark Control Cream NW (technologie Neo-White LP, White-CureTM, fulereny, extrakt z bílých květin)

Mon Platin DSM - Zesvětlující krém proti skvrnám (A. Meshi Cosmetic Industries) - Obsahuje extrakty ze 7 alpských bylin, vitamíny A, E a C, minerály Mrtvého moře a unikátní houbovitý extrakt, které společně potlačují a zabraňují produkci melaninu na kůži, účinně a rychle skvrny zesvětlují a pleť zjemňují, hydratují a chrání ji před UV zářením. Doporučeno používat spolu s oplalovacími krémy min. SPF 15.

Nimbový bělící krém - Neem Oil and Botanical Fadding Cream: Obsahuje nimbový olejový a listový extrakt, dále byliny - Malva sylvestris (sléz), Mentha piperita (máta peprná), Primula veris (petrklíč), Alchemilla vulgaris (kontryhel obecný), Veronica officinalis (rozrazil lékařský), Melissa officinalis (meduňka lékařská), Alchillea millefolium (řebříček obecný).

Nivea - Vital Soja Day Care

Oriflame - Optimals Even Out SPF 20 (patentovaná antioxidační technologie Lingon 50:50™, výtažek ze šťovíku)

Revitol Skin Brightener Skin Brightening Cream

Skinception Illuminatural 6i Advanced Skin Lightener

UNT nemastné depigmentační sérum Ex White 2 pro smíšenou a mastnou pleť se sklonem k akné (15% kyseliny mandlové a 3% kyseliny m-tranexamové)

Kosmetika s hydrochinonem


Použití hydrochinonu pro kosmetické účely je v ČR od vstupu do EU zakázáno. V lékařských přípravcích (na předpis) je povolena koncentrace do 3%. Volně prodejná kosmetika s hydrochinonem se dá koupit zprostředkovaně z dovozu zejm. z USA a Kanady. Nutno však varovat před možnými toxickými a kancerogenními účinky hydrochinonu. Lépe zvolit jako méně nebezpečnou variantu kosmetiku s arbutinem.
Porcelana (původ: USA) - 2% koncentrace hydrochinonu
Neostrata (Sanofi, Kanada) - 2-4% koncentrace hydrochinonu, AHA kyseliny
Ultraquin (Sanofi, Kanada) - 4% koncentrace hydrochinonu
Biosense Professional Hydroquinone 4% + AHA Cream  (USA)
Nadinola (USA) - 3% koncentrace hydrochinonu

*********

Osobní zkušenost


Bělící kosmetice příliš neholduji. Spíše se snažím zbytečně se nevystavovat prudkému slunci, čemuž se často při pěší turistice nevyhnu. V životě jsem se mnohokrát nespálila. Opaluji se dohněda. Bohužel i přes používání sunscreenů se z dovolené často vracím výrazně pihatá a to je důvod, proč si občas nějaký antipigment zakoupím. Dosud jsem vyzkoušela pouze Barekol, Kawar a Naobay. Všechny při pravidelném několikatýdenním používání měly efekt redukce pih a celkově zmírnění pigmentace kůže. Nejvýrazněji jsem to pozorovala u Kawaru. Bohužel nevyhovoval mému typu pleti. Barekol rovněž ne - pokožku mi vysušoval. Nyní už ¾ roku používám prakticky denně Naobay, který mi na můj smíšený typ pleti sedí. Už se mi nedělají šupiny na tvářích, ani se mi příliš nemastí T- zóna. Není nějak výrazně zesvětlující, ale přijde mi, že zlepšuje vzhled pleti. Mám pořád první lahvičku a zdá se mi bezedná. Díky praktické pumpičce si mohu dávkovat množství velikosti čočky, které na obličej bohatě stačí. Mám vyzkoušený i hydratační krém od stejné značky a je také velmi příjemný.
Rozhodně doporučuji používat denně make-up, který sjednotí barvu pleti a závoveň chrání před nečistotami z vnějšího prostředí. Nemusí být příliš krycí. Mně se osvědčil minerální make-up (momentálně Lily Lolo) a místo podkladové báze používám CC krém od Logony nebo čistý arganový olej.

********

 

Slovo závěrem 

 

Zesvětlování pokožky je náročný a zdlouhavý proces, který vyžaduje notnou trpělivost a úpravu životního stylu. Bohužel žijeme v době, kdy každý hledá nějaký zázračný lék či potravinu, za pomocí které dosáhne vytouženého cíle pokud možno hned a bez větší námahy. Nic takového však neexistuje.
I při bělení kůže je potřeba dodržovat určitý životní styl, včetně racionální zdravé stravy, dostatečného příjmu neslazených a nealkoholických tekutin, přiměřené pohybové aktivity, nekuřáctví a ochrany před sluncem. Životospráva člověka snažícího se zesvětlit si pokožku vlastně odpovídá všem doporučením pro běžnou populaci, jen se navíc úzkostlivěji chrání před sluncem, používá trochu jinou kosmetiku a měl by občas suplementovat vitamín D.
Na prvním místě je vždycky rozhodnutí (zodpovězení si otázky, proč to chci dělat a co od toho čekám), a také znalost (hledání seriózních informací k tématu, zhodnocení rizik, pro a proti). Věřím, že jste v mých článcích našli základní informace k tématu a že ti zodpovědní četli i přes značný rozsah textu všech 9+2 článků pozorně a přemýšleli nad obsahem sděleného.
Přestože jsem se snažila čerpat z věrohodných zdrojů a pokusila se o co největší správnost informací, nemohu ručit za to, že články neobsahují chyby a zastaralá tvrzení. Proto  vše berte s jistou rezervou.
Myslím si, že každý z nás si nese zodpovědnost za své zdraví sám a je jen jeho rozhodnutí, jakým způsobem bude měnit a upravovat svůj vzhled. Pokud o použité metodě něco ví a je si vědom i možných rizik, tak je vše v naprostém pořádku. Také je potřeba mít reálná očekávání. V zahraničních článcích se sice píše, že dosažení mrtvolné běloby trvá až dva roky, ale záleží samozřejmě na typu kůže a výchozím opálení. Někteří z nás i přes veškeré snažení vytouženého odstínu pokožky nedosáhnou nikdy. Mohou to však vyřešit kamufláží.


Na konec jako bonus přidávám odkaz na stránky o výrobě domácí kosmetiky: 
http://domaci-kosmetika.eu/cs/blog/pletove-kremy/hydratacni-krem-na-suchou-plet-s-pigmentovymi-skvrnami




Žádné komentáře:

Okomentovat