Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

úterý 26. června 2012

Hon na hradní bestii


Školní rok se pomalu chýlí ke konci a dětem školou povinným se blíží radostné období letních prázdnin. Hned na začátku července nás čeká několik státních svátků a má být i docela pěkné počasí. Pokud náhodou budete mít někdy v době od 5. do 8. července 2012 volno a ještě netušíte, jak s ním naložit, dám vám teď jeden zajímavý tip. Hodit by se mohl zejména těm, kteří mají děti.


Hrad, kde se akce koná

V malebné krajině Nízkého Jeseníku v okrese Bruntál ční na skalním výběžku impozantní hrad Sovinec. Najdete ho asi 14 km jižně od Rýmařova ve směru na Uničov. Hrad byl založen těsně před rokem 1332 rodem, který si říkal od roku 1348 „páni ze Sovince“. Byl to starý český rod z domácí moravské čeledi Hrutoviců.
Původní gotický hrad ze 14.stol. vypadal jinak než ten dnešní. Byl několikrát rozšiřován a upravován. V roce 1784 byl poničen požárem. Na přelomu 15. a 16. století se kolem něj začaly na nižších skalních stupních objevovat další menší stavby a opevnění. Za nejvyššího zemského sudího Ješka Pňovického ze Sovince (1492–1506) došlo na hradě k rozsáhlým přestavbám a přístavbám. V 16.století se zde počaly objevovat prvky zámku. Za Boskoviců se na hradě začala uplatňovat architektura renesanční.
Okolo roku 1632 byl hrad opevňován a přebudováván na pevnost. Raně barokní opevnění hradu Sovince z období třicetileté války je nejrozsáhlejší dochované opevnění v naší zemi. Byly rozšířeny i hradní sklepy.
V letech 1844–1845 byla část hradu zbourána a na jejím místě byl vystavěn empírový kostel sv. Augustina.

http://www.zamky-hrady.cz/2/sovinec.htm

Majitelé hradu a trocha historie

Hrad založili kolem roku 1332 bratři Pavel a Vok ze Sovince. Za moravských markraběcích válek na sklonku 14. století držel hrad Pavlík ze Sovince, který měl 11 potomků. Z těch Sovinec potom získali Petr, Pavel, Aleš a Vok ze Sovince. Po smrti Vokova syna Jaroslava hrad připadl Janu Heraltu z Kunštátu a v roce 1490 se panství vrátilo pňovické větvi pánů ze Sovince – Janu II. Pňovickému. Ješek Pňovický, syn Voka Pňovického ze Sovince, zdědil hrad značně zadlužený a prodal ho r. 1531 Kryštofovi z Boskovic a Třebové. Roku 1578 Kryštofův vnuk Jan prodal Sovinec Vavřinci Ederovi ze Štiavnice. Jeho dcera Anna – jediná dědička - si roku 1592 vzala za manžela Jana staršího Kobylku z Kobylího.
Od roku 1623 hrad patřil Řádu německých rytířů a byl velmi poznamenám třicetiletou válkou. Roku 1626 byl vypleněn dánskými vojsky a jeho řádový místodržitel Jiří Vilém z Elkershausenu padl do zajetí. Po návratu ze zajetí se snažil Sovinec přebudovat na dokonalou pevnost. Roku 1643 při obléhání hradu podepsal jeho řádový místodržitel Augustin Oswald z Liechtensteina kapitulaci a Sovinec padl do rukou Švédům, kteří ho úplně zpustošili. Řád ho musel po třicetileté válce opravit.
V 18.století už řád neměl na nákladných opravách hradu zájem. V roce 1784 zde vznikl po úderu blesku požár, který způsobil značné škody. Opravy byly ale provedeny jen v nejnutnějším rozsahu. Sovinec nechal opravit až v roce 1837 arcivévoda Maxmilián Josef a zřídil zde chlapecký seminář.
Od roku 1867 tady působila lesnická škola. R.1903 hrad nechal arcivévoda Evžen předělat na letní sídlo Řádu.
Za okupace se z hradu stalo vězení pod vedením jednotek SS. Roku 1945 pár dní po osvobození na Sovinci z neznámých příčin hořelo. Údajně ho zapálila ustupující Sovětská armáda. V roce 1960 o hrad začal pečovat Vlastivědný ústav v Bruntále, který započal s rekonstrukcí a restaurátorskými pracemi.

Hon na hradní bestii

K hradu Sovinci a jeho okolí se váže řada pověstí. Například poblíž kopce Výhledy u Sovince prý žily větrné žínky, které hubily náhodné kolemjdoucí. Jedinou obranou proti nim, bylo třikrát zadupat. Soví skála u Sovince zase ukrývala jeskyni, ve které žil soví král – přes den krásný mládenec a v noci zaklet ve výra, který žalostně kroužil okolím. Jednoho dne se do něj zamilovala mladá dívka a on do ní. Začali spolu žít. Soví král sice nikdy nebyl zbaven svého prokletí, ale příběh jeho lásky nebyl zapomenut.
Kdo má rád staré hrady a příběhy okolo nich, může se na hrad Sovinec přijet zúčastnit akce, která se jmenuje Hon na hradní bestii a koná se od 5. do 8. července 2012. 



Kdysi dávno prý byla na hradě chycena a uvězněna bestie. Nikdo neví, kde a kdy, protože se o tom nedochovaly žádné písemné zprávy. Bestie se ale na hradě každoročně zjevuje, a proto se na ni pořádá hon. 
Jedná se o velkolepou čtyřdenní hradní podívanou, určenou především dětem, pro které zde bude nachystána spousta aktivit a soutěží. Od 9 do 18 hodin bude umožněn volný pohyb po hradě včetně vyhlídkové věže nebo se budete moci zúčastnit netradiční prohlídky s průvodkyní.
Na místě bude i spousta dobově laděných ukázek. Šermíři, mušketýři, tanečnice, kejklíři, řemesla…
A budeme tam také my - tedy já a moji přátelé. Podílíme se na programu. Moje kamarádka a tvůrkyně neoviktoriánských oděvů a doplňků Victorian Catherine pro návštěvníky hradu připravila přehlídku módy 19. století, a to ne jen tak ledajakou. S vtipem a nadsázkou vám předvedeme, jak vypadaly dámské šaty ve viktoriánské éře i to, co se běžně nosilo pod nimi (a věřte, že toho nebylo zrovna málo.)

Těšíme se na vás!


Použité prameny:

Žádné komentáře:

Okomentovat