Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

sobota 23. června 2012

O účesu jménem cop


Pomalu se mi tu plní anketka a vidím, že máte zájem o účesy z dlouhých vlasů. Souhlasím s vámi, že je na čase zamořit můj blog zase něčím jiným, a proto jsem se rozhodla vašemu hladu po česání vyhovět. Jsem si vědoma, že ne každý byl postižen dlouhými vlasy odmalička a ne každý od pěti let chodil do baletu, kde si musel umět učesat sám i složitější účes, proto začínám od základů a rozhodla jsem se dnes potěšit vás krátkým seriálem o copech.

Cop ze čtyř pramenů zde přechází do rybího copu


Cop (vrkoč) je jakýsi smotanec z vlasů, který většinou volně visí z hlavy. Vlastně vcelku praktický účes, který mnohdy vypadá velmi elegantně a vlasy jsou v něm upraveny tak, že se během dne nezacuchají.
V naší kultuře se nejčastěji setkáváme s copem pleteným ze tří pramenů a s jeho různými variantami. Je u nás zvykem plést jeden cop vzadu nebo dva copy po stranách hlavy. Sem tam se ještě setkáme s jedním copem upleteným na straně. Na jiné počty a umístění copů si dnes troufá málokdo, protože už je to považováno za extravaganci.

Rybí cop

Existuje mnoho variant copů a já vás v následujících třech článcích seznámím s těmi nejčastějšími a nejjednoduššími. Pak přidám ještě jeden článek s příklady, co všechno se může za pomoci copů vykouzlit, když máte bujnou fantazii a šikovné ruce.
Návody vysvětluji celkem jednoduše a doplňuji vlastními fotkami, abyste viděli, že opravdu není těžké uplést cop sama sobě. Podrobnější návody najdete na Internetetu. Doporučuji například videa na youtube a pro snazší hledání v tomto článku uvádím i anglické názvy účesů. Dále mohu doporučit knihu Copánky a náramky, kterou napsaly Fiona Wattová a Lisa Milesová a u nás poprvé vyšla v roce 1996 v nakladatelství SVOJTKA. Najdete v ní polopatistické obrázkové návody, které už musí pochopit opravdu každý. Jinak v ní ale není více, než budu vysvětlovat tady na blogu.

Cop ze čtyř pramenů

Cop z pěti pramenů


Pro začátek si copy zkusme nějak rozdělit, abychom v nich udělali trochu pořádek.

Copy podle počtu pramenů:

Ze dvou pramenů:

Točený cop ze dvou pramenů – two strand Twist braid
Rybí cop - Fishtail braid


Ze tří pramenů

Klasický cop (tříramenný, švédský) – three string basic braid, three strand braid, english braid, simply braid
Točený cop ze tří pramenů (silný cop) -  three strand Twist braid
Kriskros (Criss Cross braid) - technika, kdy dva tenčí postranní prameny vzájemně překřižujeme střídavě před a za tlustším pramenem uprostřed

Z více pramenů

Ze čtyř pramenů
Plochý - four strand braid
Oválný, řetězový - four strand rope chain braid
Z pěti a více pramenů (five strand braid, five string braid)

Copy podle techniky pletení

Točené copy (Twist braids)
Křížené copy (cross braids, cris cross braids)
Francouzské copy (French braids)
Obrácené francouzské copy, technika zvnitřku ven (Dutch braid, Reverse braid, Inside out)
Polorozpuštěné francouzské copy - "s vodopádem" (Waterfall braids)



Obecně bych o copech řekla, že je výhodnější plést je z ne úplně čerstvě umytých vlasů. Nejlépe asi tak den po umytí. Většinou platí, že z čím více pramenů se cop plete, tím delší je potřeba mít vlasy, tím více vlasy zkracuje, tím tlustší vypadá a tím nápadnější má vzor. Na francouzské copy většinou stačí kratší vlasy, než když chceme stejný typ copu plést klasickým způsobem. Pleteme-li cop z tenčích pramenů, dá se vzor víckrát opakovat, než když pleteme cop z tlustších pramenů stejné délky.

Točený cop

Jednoduchost copu spočívá v tom, že pro něj nepotřebujete žádné složité náčiní. Stačí hřeben na rozčesání vlasů a obyčejná gumička. Je dobré naučit se aspoň klasický tříramenný cop, protože ten bývá stavebním prvkem spousty dalších složitějších účesů, jako jsou kupříkladu drdoly.

Žádné komentáře:

Okomentovat