Perkelt je maďarské jídlo velmi podobné tomu, co se v české
kuchyni vaří pod názvem guláš. Málokdo ví, že původní maďarský guláš byl spíše hustou
hovězí polévkou a často obsahoval mrkev a malé bílé
knedlíčky zvané csipetke. Také se
nikdy nezahušťoval moukou a byl zásadně podáván s bílým chlebem.
Mimo Maďarsko bývá
gulášem myšleno jídlo z dušeného masa, které se podává s různými přílohami.
Guláš v české kuchyni se dělá především z červeného masa, jako je vepřová
plec nebo hovězí. Existují i různé modifikace tohoto jídla, jako je například
segedínský guláš se zelím, bramborový nebo houbový guláš, apod.
Perkelt se u nás vaří spíš
z bílého masa, králičího nebo kuřecího, může ale být i z masa hovězího
nebo třeba rybího.
Nevím, nakolik se
můj recept blíží původnímu maďarskému perkeltu, ale pod tímto názvem mi ho předala má maminka. Je docela jednoduchý a zvládnou
ho i kuchaři začátečníci a lenoši, jako jsem já. Opět je to jedno z těch jídel, která se hodí
zapít pivem.
Co budete
potřebovat:
500g masa (dnes
jsem zvolila kuřecí prsa)
Mletá červená
paprika sladká nebo pálivá
Lžíce oleje
1-2 cibule
cca 0,5l vody
Spařená oloupaná
rajčata nebo rajčatový protlak
Sůl
Nějaké koření na
dochucení
Zakysaná smetana
Příloha (knedlík,
těstoviny)
4 porce, doba přípravy 45 min.
4 porce, doba přípravy 45 min.
Postup:
Krok 1: Nakrájejte
maso a cibuli. Já jsem se rozhodla přidat ještě plátky česneku, které se do perkeltu vůbec nedávají, ale my je máme rádi. Zatímco u klasického guláše platí
pravidlo:“ Kolik masa, tolik cibule“, u perkeltu stačí jedna až dvě střední
cibule.
Krok 2: Rozehřejte
v hrnci trochu oleje.
Krok 3: Na oleji
smažte cibuli doměkka. (V mém případě spolu s česnekem).
Krok 4: Přidejte
maso a míchejte dokud nezíská barvu. (Většina receptů na perkelt říká, že
nejdřív se má cibule zaprášit červenou paprikou, a pak až se přidá voda nebo maso. Mně se
osvědčil opačný postup.)
Krok 5: Přidejte
mletou papriku a rychle zamíchejte, aby se jí maso obalilo. Nezdržujte se tím déle
než pár vteřin, aby paprika nezhořkla.
Krok 6: Zalijte cca
půl litrem vody.
Krok 7: Přidejte
loupaná rajčata nebo rajčatový protlak.
Krok 8: Osolte a
dochuťte. Já jsem použila z koření jen pepř. Někdy mě přítel nutí dát
tam ještě půl kostky masoxu a kečup, ale přijde mi to zbytečné a nezdravé. Perkelt
se na rozdíl od guláše nezahušťuje moukou.
Krok 9: Vařte,
dokud maso nezměkne. U kuřecího bohatě stačí půl hodiny.
Krok 10: Podávejte
s nějakou přílohou a se zakysanou smetanou.
Žádné komentáře:
Okomentovat