Nakličování je jeden ze způsobů, jak zlepšit stravitelnost
luštěnin a zvýšit obsah vitamínů v nich. Naklíčené luštěniny se doporučuje
konzumovat hlavně v jarních měsících. Je to období kdy organismus může
trpět nedostatkem vitamínů a v obchodech se nedá zrovna sehnat dobrá
zelenina.
Nakličují se hlavně čočka, cizrna, mungo a azuki. Nakličovat
se nemají ledvinovité fazole. Nejsou pak dobré.
Luštěniny naklíčením získávají úplně jiné vlastnosti. Vyšší
biologickou hodnotu, lepší stravitelnost, čerstvou chuť. Např. naklíčené mungo
chutí připomíná mladý zelený hrášek. Naklíčené luštěniny také nejsou tolik
nadýmavé. Klíčením se z nich odstraní škodlivé látky.
Klíčky se hodí do salátů, na chleba s máslem, do
polévky…Dá se z nich vařit úplně stejně jako z nenaklíčených luštěnin.
Postupů klíčení je mnoho. Může se klíčit na sítku, v propíchané
PET láhvi, na misce, na vlhké gáze…Vždy je ale potřeba dodržet pár zásad. Luštěniny
by se měly nejdříve na pár hodin namočit. Potom se z nich voda vylije a
klíčí se někde v šeru, v suchu a při pokojové teplotě. Také je vhodné
luštěniny občas propláchnout čistou vodou, aby v nich nevznikla plíseň. Když
jsou klíčky cca 1 cm
dlouhé, je hotovo. Pak se musí spotřebovat nebo uskladnit v uzavřené krabičce
v lednici.
Ovocný salát s naklíčenými luštěninami
Suroviny:
1 lžíce mungo fazolí (zelená sója)
1 lžíce čočky
1 lžíce olivového oleje
1 jablko nebo 1 pomeranč
Půlka citronu
Chcete – li sladit, tak můžete použít med nebo tmavý cukr,
ale není to nutné.
1 porce, doba přípravy cca 2 dny
Postup klíčení:
Pro tento salát jsem zvolila kombinaci mungo fazolí a čočky,
protože obojí klíčí podobnou rychlostí a dobře se chuťově doplňuje. Pokud ale
nemáte doma obojí, můžete použít jen jednu z těchto luštěnin nebo klidně
třeba cizrnu, která podle mých zkušeností klíčí trochu déle.
Mungo fazole se dají sehnat v běžném obchodě. Pokud
na ně nikde jinde nenarazíte, tak budou tutově v obchodě se zdravou
výživou a bio potravinami.
Čočka nesmí být loupaná. Naprosto stačí obyčejná čočka, která je běžně k dostání snad na každém rohu, ale pozor, nesmí být z většiny rozpadlá na půlku. Naklíčí
jen neloupané celistvé čočky.
Luštěniny namočte na cca 12 hodin.
Potom vodu vylijte a luštěniny propláchněte na sítku.
Dejte je okapat na sítku někam do šera. Já je přikrývám
utěrkou.
Luštěniny cca 3 krát denně propláchněte. Už za pár hodin
uvidíte, jak vám krásně klíčí před očima.
Za cca 2 dny je naklíčeno. Ještě pak můžete klíčky dát na
pár hodin za okno na sluníčko, aby zezelenaly, ale není to nutné.
Postup přípravy salátu:
Pokrájejte pomeranč a pomačkejte vidličkou, aby trochu
pustil šťávu. Nemáte-li pomeranč, můžete použít strouhané jablko. Já jsem tam
dnes dala obojí.
Přidejte naklíčené luštěniny, lžíci olivového oleje a
pokapejte citronem.
Zamíchejte.
A je to hotovo.
Velmi dobré a lehké jídlo, které celkem i zasytí. Mně je po
něm vždycky tak nějak dobře. Asi mi dodá něco, co mi ve stravě chybělo.
Post scríptum
A ještě jeden typ na lehký ovocný dezert: Uvařte dortové želé podle návodu a zalijte jím nakrájené ovoce.
Dobrý způsob, jak dostat ovoce do někoho, kdo má spíš chuť na sladkost.
Miluji naklíčené mungo. :-) Ostatní lušťeniny mi až zas tak moc nechutnají.
OdpovědětVymazatSaláty jsou skvělé - i když si je dělám málokdy. Raději ingredience konzumuji zvlášť. ;-) Semtam si udělám jen ze salátové okurky, nebo jablko s mrkví.
Želé s ovocem se mi strašně líbí. Je to úžasně barevné. Už se těším na jahody ze zahrádky.
Ono se to mungo taky občas nedočká salátu. Chodím ho během klíčení ujídat:)
Vymazat