Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

pátek 17. listopadu 2017

Rozhovor o korzetech

Rozhovor, který jsem poskytla dámské krejčí a tvůrkyni korzetů působící pod pseudonynem
Ettelëa heri morna. Na jejím blogu byl zveřejněn 19.4.2011. 



Jak jsi přišla na existenci korzetů?

Asi tak jako každý. V knihách, v televizi, ve škole… Jako malá holka jsem listovala starou lékařskou knihou od Dr. Jenny Springer. Tam jsem se poprvé dočetla o neblahých účincích stahování korzetem na vnitřní orgány. Bylo to zajímavé čtení, i když ne se vším by se dalo dneska souhlasit. Před cca třemi lety jsem viděla v televizi reportáž o nošení korzetů v dnešní době. Byla ze zahraničí, tak mě ani nenapadlo, že by skutečný korzet šlo sehnat i u nás. Pak jsem náhodou zjistila na Internetu, že opak je pravdou a začala o podobném kusu oděvu uvažovat. Ne tedy s myšlenkou stahovat o mnoho centimetrů, ale spíše obepnout a zvýraznit svou postavu, která je i bez korzetu docela dost štíhlá.


Jak se díváš na korzet z pohledu zdravotníka v dnešní době a jak tomu bylo v minulosti?


Myslím, že zdravotní rizika nošení korzetů jsou stále stejná. Lidské tělo není a nikdy nebylo stavěno na stahování korzetem. Klad ale vidím v tom, že dnes je korzet dobrovolnou součástí šatníku a už nikdo není nucen nosit ho od útlého mládí. Pokud se někdo v dospělosti rozhodne formovat postavu korzetem, je to jeho svobodné rozhodnutí a rizika si většinou dobře uvědomuje.


Máš taky pracovní deformaci jako plno doktorů?


Nevím, co si pod tím pojmem představit. Doufám a pevně věřím, že většina lékařů striktně odděluje svůj osobní a pracovní život. Zdravotníci totiž patří k profesím ohroženým tzv. syndromem vyhoření a to není žádná legrace. Samozřejmě, že člověk se znalostmi z medicíny přemýšlí o některých věcech trochu jinak než lidé jiných profesí a všímá si jiných detailů. Ty, jako tvůrkyně oděvů, třeba zase jiným způsobem hodnotíš kvalitu oblečení v obchodech a zajímáš se víc o materiály, než my, kteří tomu moc nerozumíme.


Jak se díváš na otázku korzet a zdraví? Prospěšný-neprospěšný, kdy nošení korzetu začíná být podle tebe nebezpečné a proč tomu podle tebe tak je?


Nošení korzetu rozhodně prospěšné není. Jediná situace, kdy by podobná pomůcka měla své opodstatnění, jsou akutní bolestivé stavy. Ale ani bederní stahovací pásy a ortézy, které jsou k těmto účelům určené, se nemají nosit dlouhodobě. Stejně jako korzet vedou k oslabení až k atrofii svalů a ke zhoršení svalových dysbalancí v daném regionu.
Občasné nošení korzetu s malým stažením snad velkou škodu nenapáchá. Obavu mám o majitelky extrémního stažení. Mohly by si postupem času zadělat na nějaké zdravotní potíže ve vyšším věku.


Je nějaké riziko nebo nějaký důsledek stahování na který by si každý měl dát pozor nebo je hodně přehlížený a přitom hodně důležitý?


Pochybuji, že dneska někdo dělá nějaké studie na působení šněrovaček u dnešních nositelek této módy. Jistě by to bylo zajímavé. To, že při extrémním stahování většinou nemají žádné subjektivní obtíže, neznamená, že by na jejich těle nešly objektivně zjistit nějaké patologické změny. Ve starých lékařských knihách se popisuje, jakým způsobem se stlačují a přesouvají orgány v dutině břišní stažené korzetem a jaké problémy to působí. Dnes většina lidí stahuje o nějakých 3-8 cm, což určitě takto dramatické změny nepřináší. Myslím si, že je velmi individuální, zda korzet někomu způsobí nějaké zdravotní potíže nebo ne. Jistě to závisí na míře stažení, na tom, jestli je dotyčný hubený nebo otylý, na utváření jeho těla a na tom, jak často hodlá korzet nosit.
Zdravotní rizika rozhodně jsou. Týkají se především pohybového aparátu, gastrointestinálního a urogenitálního traktu. Velkým průšvihem by mohlo být, kdyby nositel korzetu měl nějakou patologii (např. cévní anomálii, nádor v dutině bříšní, aj.), o které by nevěděl. To by se mohlo při stahování korzetem projevit s fatálními důsledky.
Šněrovací rýhy na orgánech se uvádí jako příklad tlakové atrofie ve starších učebnicích patologie. Dá se s nimi ojediněle setkat ještě dnes, hlavně u starších lidí, třeba v souvislosti s pevným utahováním gumy od kalhot, problémy však většinou nepůsobí žádné a zjistí se až post mortem jako vedlejší nález.
Několikrát jsem se setkala v souvislosti s korzety s výrokem, že v těhotenství vám dítě také přeskládá orgány. Přes všechny sympatie, které k nositelkám a tvůrkyním korzetů chovám, se mi takové přirovnání nelíbí. Těhotenství je fyziologický stav, i když si to dnes spousta lidí nemyslí, protože má spoustu komplikací. Přirovnávat ho ale ke korzetu mi přijde jako plést dohromady dvě naprosto rozdílné věci.


A co třeba rizika co jsou málo známé?


Opakovaně všude možně čtu, že korzet prospívá zádům. To není tak úplně pravda. Každé, byť i malé stažení, omezuje pohyb žeber a hrudního koše. Tím se úplně mění stereotyp dýchání. Musí se zapojovat pomocné dýchací svaly, které se tím přetěžují a vznikají tak svalové dysbalance. Může to vést k funkčním poruchám páteře.
Tyto problémy si člověk samozřejmě může vyrobit i jiným způsobem. Dnes už se hledají jen velmi těžko osoby, které nikdy v životě záda nebolela. Jsme nucení přetěžovat si páteř setrváváním v nefyziologických pozicích, které zaujímáme většinu dne. Např. práce na počítači, práce za pásem, sezení nad školními knihami, apod. Funkční změny ještě nejsou trvalé, ale mají tendenci recidivovat, fixovat se a vést nakonec ke změnám organickým.
Dalším problémem, který bych zvažovala v souvislosti s korzetem, by mohla být třeba inkontinence moči. Už jen to, že orgány se při extrémním stahování tlačí do malé pánve, je na pováženou.


Jaký je tvůj názor jako člověka a jako zdravotníka na Cathie Jung s nejužším pasem na světě a celkově extrémně úzké pasy?


Přiznám se, že jsem už několikrát hledala na Internetu fotku Cathie Jung bez korzetu. (Že by projev profesionální deformace??) Docela by mě zajímalo, jak bez něj vypadá a jestli bez něj vůbec dokáže normálně fungovat a vzpřímeně stát. Podle toho, co jsem četla, v korzetu i spí. Její rekordní pas je obdivuhodný, ale jeho "krásu" ocenit nedokážu. Líbí se mi, když je zachován určitý poměr mezi obvodem pasu a obvodem boků. Dřív bylo považováno za ideál 7:10 u žen a 9:10 u mužů. Jednou byly v módě baculaté postavy, jindy zase štíhlejší, ale tyto poměry platily pořád. Bohužel v poslední době nám pasy z módy jaksi mizí. Ženské postavy jsou buď chlapecky rovné, vysportované bez většího náznaku odsazení pasu nebo naopak baculaté s velkým povoleným bříškem. (pozn.:větší množství tuku v oblasti břicha je zdravotním rizikem, na zadku zas tolik nevadí). A to je škoda.


Co bys chtěla vzkázat lidem co s korzety začínají?


Když korzet, tak opravdu korzet. Žádné napodobeniny korzetů z ebaye, ani deformující se princesové živůtky, na kterých se tvoří záhyby látky v oblasti břicha. Dejte důraz na estetickou stránku věci! Korzet by měl být ušit na míru a dokonale sedět, ať už je určen k formování postavy nebo jen na ozdobu. U formování postavy to ale platí dvojnásob. Hlavně všeho s rozumem. Osoba, která se rozhodne stahovat, by měla dodržovat určitý životní styl. Posilovat svalstvo břišní, zádové a svaly pánevního dna. Cvičit na záda (mě se osvědčila jóga). Dát vždy určitý čas oblékání a nedotahovat korzet hned na doraz přes nepříjemné pocity. V korzetu nevykonávat náročnější fyzickou aktivitu, nepřejídat se a nepít příliš alkoholu. Před jídlem bych dokonce doporučila korzet povolit a dotáhnout ho zase až za nějakou dobu po jídle. Každý ale časem zjistí, co mu dělá dobře a co ne, a tím by se měl řídit.

Žádné komentáře:

Okomentovat