Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

pondělí 27. února 2012

Mayské proroctví


V posledních letech se na přednáškách různých lidových léčitelů a alternativních lidí velmi často zmiňuje datum 21. prosince 2012. Poprvé jsem o tom slyšela v roce 2007 od jedné své dobré známé, která se zajímá o východní medicínu. Mluvila o tom, že lidstvo vstoupí do nějaké nové etapy života a zlepší se mezilidské vztahy. Jako přirozený skeptik jsem to pustila z hlavy a zapomněla na to. O pár let později se začaly všude v médiích objevovat zprávy o tom, že bude v roce 2012 konec světa. Dokonce se na to téma začaly točit katastrofické filmy. Vzpomněla jsem si na slova té známé a zapátrala po bližších informacích.
Vypadá to, že před mnoha lety existovala na této planetě jedna velmi záhadná civilizace, která měla vlastní důmyslný kalendář. Tato civilizace věřila, že čas probíhá v cyklech a každých 5125 let začíná nový věk. K další takové události by mělo dojít právě v ono dnes stále dokola omílané datum.
Zmínky o mayské kultuře spadají do období od 2000 př. n. l do r. 1541 n. l.   Mayové se vyskytovali ve Střední Americe v oblasti dnešního Mexika a Guatemaly. Moc se toho o nich neví, ale byli to vynikající matematici a astronomové. Vedou se stále spekulace o tom, kde se tu vzali a kam se potom poděli. Je totiž až s podivem, že takto vyspělí lidé najednou beze stopy zmizeli a jsou na to různé teorie od přírodních katastrof, přes epidemie až po morální úpadek a intelektuální rozpad společnosti.
Ať už to bylo, jak chtělo, měli na svou dobu velmi nadčasové znalosti, zanechali po sobě velmi důmyslný systém kalendářů a předpověděli i pár událostí, které se už staly (zatmění slunce v Mexiku).
Kalendářů vymysleli asi třináct. Takový nejznámější je posvátný kalendář Tzolkin, který má 260 dní, což je průměrná délka lidského těhotenství. Pak měli ještě občanský kalendář Haab. Ten měl 18 měsíců po 20 dnech plus ještě jeden měsíc dlouhý jen 5 dní, takže dohromady 365 dní.
Mayská proroctví byla vytvořena právě na základě kalendářního systému. Mayové zřejmě věřili, že postavení planet ve vesmíru má nějaký vliv na lidskou společnost. Každý velký cyklus trvá 5125 let a toto období se dělí do třinácti fázi, z nichž každá je něčím charakteristická. Během cyklu prodělá sluneční systém změny nazývané Galaktická synchronizace. Rok 1992 je podle mayského kalendáře prvním rokem poslední fáze tohoto cyklu, která se nazývá Období očišťování Země. Během tohoto období má být očištěna nejen Země, ale i lidská srdce. Dobré bude ponecháno a zlé vymýceno. Podle této teorie lidstvo 21.12.2012 vstoupí do zcela nové lepší civilizace.
Často se mluví o různých přírodních katastrofách nebo o tom, že na Zemi sestoupí vládci nebes a udělají zde pořádek. Doufám spíše ve variantu, že lidstvo bude okolnostmi nuceno změnit způsob svého myšlení z materialistického a konzumního na více duchovní a ohleduplné. Dokonce jsem četla rady, že se na to už teď máme začít připravovat, učit se meditovat, praktikovat dechová cvičení a snažit se myslet jinak.
Možná že od toho magického data naopak očekáváme hodně a nestane se vůbec nic, což by na druhou stranu bylo docela smutné, protože často cítím ve společnosti morální úpadek a bezcitnost a byla bych ráda, kdyby tomu bylo jinak. Musím však zmínit, že mezi svými přáteli mám samé dobré lidi, o kterých mohu říct jen to nejlepší, takže pokud opravdu přijde nějaké očistné období, tak určitě nikdo z nich nebude mít žádný problém.
Nedávno jsem ale narazila na zajímavý dokument, který mne trochu znervóznil. Spojuje mayské proroctví s kruhy v obilí a mimozemskou civilizací. A docela to sedí. Podívejte se sami.




Použité prameny: 
http://zivotni-energie.cz/mayove-vyspela-civilizace-dumyslny-kalendar-proroctvi-na-rok-2012.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/Maysk%C3%BD_kalend%C3%A1%C5%99

Žádné komentáře:

Okomentovat