Historie koření
Američtí archeologové se
domnívají, že už ve střední době kamenné, asi před 50 000 lety zjistili lidé,
že chuť divočiny, tehdy ještě za syrova požívané, lze zlepšit listy a plody
některých rostlin, které vydávají osobitou vůni a mají výraznou chuť. První
skutečné nálezy prokazující používaní koření jsou ovšem z doby mnohem
pozdější. Teprve z mladší doby kamenné pochází řada nálezů rostlinného
koření: angelika, kmín a mák. V této době se sice člověk ještě živil a
sbíráním rostlinné potravy, ale tu však již upravoval na jednoduché pokrmy.
Ve starých dobách vedla cesta
domácího i cizokrajného koření dříve do „lékárny“ než do kuchyně, neboť zejména
cizokrajnému koření byly připisovány léčivé, ba i kouzelné účinky. V té
době nebylo ještě velkého rozdílu mezi rostlinami sloužícími k obživě, ke
kořenění, k léčení nebo k obětování. Co dobře vonělo a chutnalo,
využívali lidé nejen pro sebe, ale též k získávání přízně bohů.
První písemné zprávy o koření
pocházejí z Mezopotámie, z oblasti mezi Eufratem a Tigridem, kde se
již tehdy pěstovala celá řada koření. Na hliněných destičkách nalezených při
vykopávkách v Babylónu je zmínka o sezamu, koriandru, kmínu, kopru,
fenyklu, tymiánu a šafránu. Tyto písemné údaje pochází z posledního
tisíciletí př.n.l. Asyrský král Merodach-Baladan (721-710 př.n.l.) zanechal
první knihu o užitkovém zahradnictví. Babylóňané byli nejen pilnými pěstiteli
domácího koření, ale snad ještě lepšími obchodníky, neboť ve velkém množství
dováželi cizokrajné kořenné speciality.
Peršané znali ve starověku mnoho
druhů cibulí a česneku, dovedli připravovat voňavé oleje z růží, lilií,
narcisů a šafránu.Pěstovali také koriandr.
Ve staré Indii bylo dnes známé
koření pěstováno před tisíciletími. Písemné památky z 9.stol. př.n.l. se
zmiňují o bylinách a koření a uvádí přes 600 drog rostlinného původu.
Prastará je čínská tradice
koření.
První zmínky o předpisech léků a
koření pocházejí z doby téměř 2700 let př.n.l. za vlády císaře Hwang-ti,
který dal sestavit přehled tehdy známého koření. Císař Chen-nung napsal knihu o
bylinách. S buddhismem přichází do Číny indické koření a ze souostroví
Moluk pak muškátový oříšek, hřebíček a některé druhy skořice.
Dávno před Kolumbem znali
v Americe vanilku, nové koření a papriku, do Evropy se však dostaly až po
r.1492. První zprávy o koření ve starém Egyptě jsou na svitku papyru
z r.1500 př.n.l., který poskytuje přehled o lékařském umění starých
Egypťanů. Zásluhou Arabů byl Egypt dostatečně zásobován vzácným cizokrajným
kořením.
V klasickém Řecku znali již
dávno většinu našeho dnešního koření. Římané si velmi cenili pepř skořice a
kasie. Pepř poprvé dovezli z Indie vojáci Alexandra Velikého ve
3.stol.př.n.l. a stal se důležitým obchodním artiklem. Skořice a kasie byla
známá již ve starém Egyptě.
Obchod s dováženým kořením,
který byl tak výnosný za časů slávy a moci římského impéria, postupně upadl.
Pro zmenšenou poptávku zanikla a ztratila svůj význam mnohá střediska, zejména
egyptská. Nové oživení nastalo, když se karavany začaly orientovat na
Konstantinopol (Istanbul). Tato nová metropole východní římské říše se stala
nejen střediskem pokladů z východu, ale i střediskem obchodu
s kořením, které se hromadilo v jejích skladištích.
Počátkem 5.stol. dobyl Řím Alarich a začal se postupně
oživovat obchod s kořením první cestou ze Středomoří do dalekých zemí
koření. Obchodník a pozdější mnich Kosmas Indiopleustes napsal r.530 popis Země
pod názvem „Topographia Christiana“, kde napsal neuvěřitelné zprávy
z Etiopie, Indie a Cejlonu. Zajímavý byl jeho názor, že Země je čtyřhranná.
Ve spisu se též zmiňuje o obchodu s kořením.
V příštích staletích
přicházely do Evropy zprávy o Dálném východě a exotických zemích jen zřídka. Zlepšení
nastalo po dobytí Jeruzaléma v r.1099 první křižáckou výpravou. Křižáci se
seznámili se životem v Sýrii a Palestině. Poznali tam datle, fíky, mandle,
citróny, cukr, pepř, hřebíček, muškát a další pochutiny.
Velký vzruch v Evropě
způsobily zprávy cestovatele Marca Pola a benátského kupce Nicola Pola.
V r.1271 se vydali na obchodní cestu přes západní a střední Asii do Číny.
Marco Polo strávil 17 let ve službách chána Kublaje a podnikal cesty po Číně a
jiných krajích. Své poznatky o životě v těchto málo známých zemích sepsal
v r.1298 ve svém cestopise „Milión“. V knize se píše, že Jáva a
Sumatra jsou velké ostrovy bohaté na pepř, muškátové ořechy, hřebíček a jiné
drahocenné zboží. Marco na Cejlonu a v Etiopii poznal sezamový olej,
v Bengálsku zázvor a na Nikobarském souostroví skořici. Cestopisu uvěřilo
jen málo lidí. Cestopis Marca Pola byl zajímavý pro muže, který hledal námořní
cestu za kořením do Indie, pro Kryštofa Kolumba. Mezinárodní obchod
s kořením před Kolumbovou cestou ovládali muslimští obchodníci. Zásobovali
je javánští, indičtí a čínští obchodníci. Koření bylo po moři dopravováno do
Rudého moře a odtud karavanou do Alexandrie nebo do Cařihradu.
V Alexandrii přejímali zboží Benátčané a rozváželi je po celém Středomoří.
V pol. 15.stol. benátský monopol s kořením narušili Turci. Přerušili
arabské karavany, dobyli Cařihrad a Egypt. V r. 1460 Portugalci přistáli
v Sierra Leone a přivezli do Evropy tak velký náklad pepře, že jeho cena
v Lisabonu přes noc natolik klesla, že četní obchodníci ohlásili úpadek.
Po 10 letech portugalský král Jan II. poslal Pedro de Covilha, aby zjistil,
odkud koření pochází. Pedro se přestrojen za arabského kupce dostal do Adenu.
V jihozápadní Indii nasbíral důležité informace o obchodu s kořením a
o využití monzunu v mořeplavbě.
Kryštof Kolumbus podstoupil
r.1492 cestu přes Atlantický oceán. Objevil nový kontinent, ale byl až do své
smrti přesvědčen, že se dostal do Západní Indie. Byl velmi zklamán, protože
nejžádanější zboží, koření, nenašel. Člen jeho výpravy, dr. Chanca, ale píše
nalezl na objevených ostrovech (Malé Antily) strom s listy podobnými
vavřínu. Později tyto listy přivezli španělští mořeplavci do Evropy. Známe ho
pod názvem „nové koření“.
V r. 1498 se vypravila
portugalská expedice pod vedením Vasco da Gama, aby prozkoumala námořní cestu
do Indie. Vasco da Gama se dostal se svou lodí San Rafael na Malabarské
pobřeží, kde vládl Samorin. Samorin mořeplavce přijal přátelsky a byl ochoten
uzavřít s portugalským králem obchodní smlouvu. Muslimští obchodníci se
báli o svůj monopol a namluvili Samorinovi, že Vasco da Gama je pirát, který
usiluje o jeho trůn. Vasco da Gama se jen stěží zachránil i s nákladem
koření na lodích. Na zpáteční cestě zemřelo hodně námořníků na kurděje a Vasco
da Gama se musel vzdát jedné lodi. Přesto byl v Lisabonu r.1499 přivítán
s nadšením a byl povýšen na admirála Indického oceánu. Pepř
v Lisabonu byl po návratu Vasca da Gamy levnější než v Benátkách. Byl
tím zlomen benátský i muslimský monopol
obchodu s kořením. Portugalci začali nakupovat koření v Indii a
prodávat je v Evropě. Benátčané hledali pomoc u sultána v Káhiře, ale
neuspěli. Benátčané nakonec museli koření začít nakupovat v Lisabonu,
v Antverpách a v Amsterodamu.
Z příkazu anglického krále
Jindřicha VII. podnikl Ital Giovanni Gabotto dvě cesty. Na první objevil
pobřeží Nového Foundlandu a ústí řeky Sv. Vavřince, na druhé pobřeží Grónska a
pobřeží Labradoru v Kanadě. Koření sice nenašel, ale jeho objevy rozšířily
sféru vlivu anglické koruny.
Na počátku 16.stol. Portugalci
začali postupně upevňovat svou nadvládu v Indii. V r.1510 obsadili
ostrov Goa a Vasco da Gama se stal indickým vicekrálem. Jiní kolonizátoři
rozšířili portugalský vliv na Madagaskar, Cejlon, Sumatru,Jávu, na přístav
Malakka. Střediskem obchodu s kořením se v době portugalské nadvlády
v Molukách stal také ostrov Ternate. Zde docházelo ke krvavým srážkám
s domorodým obyvatelstvem.
Španělé v hledání nových
cest neustali. Cesta kolem Afriky se jim zdála dlouhá a nebezpečná. Portugalec
Fernando de Magalhaes tvrdil španělskému králi Karlu V., že zná cestu
k ostrovům koření západním směrem. Jeho loďstvo vyplulo r.1519. Po třech
měsících doplulo na souostroví Mariany. V r.1921 objevilo Filipíny, kde
byl Magalhaes domorodci zabit. Dvě lodi pokračovaly k Moluckému ostrovu
Tidor. Do Španělska se r.1522 vrátila jen vlajková loď Viktoria. Z cesty
kolem světa se vrátilo jen 18 mužů z původních 265 námořníků. Množství
dovezeného hřebíčku na lodi Viktoria přineslo pozoruhodný zisk. Nový velitel
vlajkové lodi Juan Sebastian del Cano byl odměněn a směl mít ve svém erbu dva
skořicové pruty, 3 muškátové oříšky a 12 hřebíčků. Výsledek této plavby posílil
španělské nároky na ostrovy koření. Tento spor byl vyřešen sňatky mezi
panovnickou rodinou španělskou a portugalskou a dohodou.
V r.1595 vypravili Holanďané
svou první expedici za kořením do Východní Indie pod vedením kapitána Cornelia
van Houtmana. Byli přátelsky přijati domorodým obyvatelstvem, ale nepřátelského
přijetí se jim dostalo od Portugalců. Holanďané měli problémy s naložením
hřebíčku a muškátového oříšku. Mezi námořníky vypukly různé nemoci, zejména
kurděje. Do Evropy se jich vrátilo jen málo. To holandské kupce neodradilo a
v r.1598 vyslali do Indie dokonce pět výprav. Portugalcům se nepodařilo
poštvat muslimské sultány proti Holanďanům a hned první výprava se vrátila do
Amsterodamu s plným lodním nákladem a téměř bez ztrát na mužstvu.
Úspěchy Holanďanů přiměly
londýnské obchodníky s kořením, aby se obrátili na královnu Alžbětu I.
s prosbou o výsadní právo na obchod s kořením z Východní Indie
v Anglii. Byla ustanovena anglická Východoindická společnost. První
expedice pod vedením Jamese Lancastera se vrátila s plnými loďmi koření.
Protože muslimští sultáni neměli dost zboží ve svých skladech, uloupil
Lancaster část koření Portugalcům.
Po vzoru Anglie se holandští
obchodníci v r.1602 spojili a založili holandskou Východoindickou
společnost, která převzala pod svou správu holandskými obchodníky založené
osady na ostrovech koření. Byl vypracován plán, jak zlomit dosavadní nadvládu
Portugalců. Holanďané obsadili Tchajsko, ostrov Amboina, ostrov Tidor i Jávu.
Museli se potýkat i s Angličany. Holanďané zahájili nepopsatelně surovou
dobyvačnou politiku. Koření, které rostlo mimo plantáže, bylo ničeno. Domorodci
nesměli koření vlastnit nebo prodávat pod trestem smrti. Přebytky koření byli
páleny. Stejně tak bylo ničeno koření v Evropě, pokud mu hrozilo
zlevnění.V r. 1760 bylo v Amsterodamu spáleno tolik skořice a muškátových
ořechů, že se přijíždějící brodili v rozpuštěném muškátovém másle.
V 17.stol. byli Holanďané
jedinými pány Východoindických ostrovů koření. Angličanům zbyl jen nepatrný
vliv a Portugalci vliv v této části světa ztratili úplně. Monopolní
postavení v obchodu s kořením si Holanďané udrželi plných sto let.
Potom nastal rychlý úpadek. Zisky klesaly a náklady na udržování a správu
rozsáhlých majetků stoupaly. Rozhodující byla válka s Anglií, která začala
r. 1780. Anglické lodě blokovaly východoindické přístavy a rozmáhalo se námořní
pirátství. Holanďany obsazené přístavy vešly do rukou Angličanů. Smlouvou s Amienskou z r.1802
získalo sice Holandsko bývalé kolonie zpět, ale ne na dlouho. Již v r.1810
Angličané znovu dobyli většinu území. Vídeňským kongresem v letech 1814,
1815 a 1824 dostali Holanďané většinu svých držav zpět, Angličané však získali
přístav Malakka. Po návratu Holanďanů na Východoindické ostrovy nastala doba
velkých, i když z počátku neúspěšných bojů Indonésanů o osvobození
z koloniálního područí. V té době již Východoindická společnost
neexistovala. V r.1795 ji převzala holandská vláda silně zadluženou a na
pokraji zhroucení.
Dnes se většina exotických koření
nepěstuje jen v původních krajích, ale i v zemích klimaticky
podobných. Obchod s kořením už dávno přestal být monopolem vlád nebo
společností. Koření se dnes prodává ve velkém jako každé jiné spotřební zboží.
Doby, kdy lidé pro koření museli ztrácet životy, kdy objevitelé na svých
cestách za kořením objevovali nové země a kdy kolonizátoři vládli železnou
rukou v porobených zemích jsou už dávno pryč. Skoro všechna bývalá
koloniální území získala nezávislost a nové státy se snaží začlenit do
celosvětového ekonomického systému.
Složení a účinky koření na lidský organismus
Koření jsou rostliny nebo jejich části, které zvláštními
látkami, jež obsahují, především silicemi, dodávají pokrmům příjemnou,
dráždivou chuť a mnohdy i vůni. Mají povzbudivé účinky buď přímo na trávící ústrojí,
anebo nepřímo na nervovou soustavu. Za kuchyňské koření se považují čerstvé,
sušené nebo i jinak upravené různé části subtropických, tropických nebo
evropských rostlin, které se vyznačují svéráznou chutí a charakteristickou
vůní. Ostatní látky používané ke kořenění pokrmů se považují za kořenící
přípravky (ocet, sůl, hořčice, kečup, bujóny, masox, jíška, worcesterová
omáčka, kvasnice, ad.)
Koření rozdělujeme podle
používané části rostliny do pěti skupin:
Podzemní části rostliny: zázvor,
kurkuma, křen, puškvorec, kalkán, libeček,ad.
Kůra stromů: skořice a
kasie
Listy a celé rostliny: bobkový
list, majoránka, tymián, kopr, pažitka, petržel, celer, bazalka, dobromysl,
estragon, libeček, rozmarýna, saturejka, šalvěj, yzop, meduňka, máta peprná,
pelyněk, routa, andělika, bedrník, levandule, mařinka
Květy a květní součásti:
hřebíček, kapary, šafrán, skořicový květ, chmel
Plody a semena: anýz,
badyán, fenykl, kmín, jalovec, kardamom, pepř, paprika, nové koření, koriandr,
kopr, vanilka, hořčice, celer, pískavice, muškátový ořech a muškátový květ.
Někdy v kuchyni používáme směsi koření. Dříve byly
tyto směsi připravovány především jako léčiva. Dnes slouží zejména
k ochucování pokrmů. Dává se do nich podle účelu použití buď celé koření,
nebo mleté. Mezi nejběžnější směsi koření patří karí koření, perníkové koření,
drůbeží, rybí, k nakládání okurek, hub, masa, ovoce, apod.
Karí koření
10,0% kurkuma
7,5% paprika ostrá
7,5% zázvor
15,0% skořice
7,5% kardamom
12,5% pepř černý
30,0% koriandr
10,0% nové koření
Perníkové koření
65,0% skořice
10,0% nové koření
10,0% hřebíček
10,0% anýz
5,0% koriandr
Obsah silice v koření, její hlavní součásti |
||
Druh koření
|
Obsah silice %
|
Hlavní součásti izolované silice
|
Andělika (kořen)
|
0,3 – 1
|
α – felandren, kyselina metyletyloctová, diacetyl,
furfurol
|
Anýz
|
1,5 – 6,5
|
Anetol
80 – 90%, anýzketon, anýzaldehyd, acetaldehyd, metylchavikol
|
Badyán
|
4 - 10
|
Anetol
85 – 90%, limonen, α – pinen, safrol, anýzaldehyd
|
Bazalka
|
0,2 – 0,7
|
Metylchavikol
21 – 55%, linalool
48
– 50%, cineol 2,5%, eugenol 2%, kafr,
α
– pinen
|
Bobkový list
|
1 - 3
|
Pinen,
α – felandren, geraniol
|
Celer
|
2 – 3
|
Limonen,
kyselina palmitová, quajakol, sedanolid
|
Dobromysl
|
0,8
|
Tymol,
p – cymen, karvakrol
|
Estragon
|
0,1 – 0,8
|
Metylchavikol
či estragon, anetol,
α
– felandren, ocimen,
p
– metoxyskořicový aldehyd
|
Fenykl
|
3 – 6
|
Anetol
50 – 60%, fenchon 10 – 12%,
α
– pinen, kamfen, dipenpen
|
Hořčice
|
0,5 – 1
|
Allylizothiokyanát
92 – 97%, allylkianid
|
Hřebíček
|
15 – 20
|
Eugenol
78 – 95%, aceteugenol
7
– 11%, karyofylen, furfurol
|
Chmel
|
0,5 – 1
|
Myrcen
30 – 50%, humulen, karyofylen 20 – 40%
|
Jalovec
|
1 – 1,5
|
Pinen,
kamfen, terpineol, geraniol, borneol
|
Kardamom
|
4 – 8
|
Limonen,
1,8 cineol, α – terpineol, terpinylacetát
|
Kmín
|
3 – 7
|
Karvon
50 – 60%, limonen 40 - 70%, dehydrokarvon, furfurol
|
Koriandr
|
0,5 – 1
|
Linalool
tzv.koriandrol 60 – 70%,
α
– pinen, p – cymen, geraniol
|
Kurkuma
|
1,3 – 5,5
|
α
– felandren, zingiberen 25%, borneol, sabinen, β – kurkumen
|
Majoránka
|
0,5 – 2
|
Terpény
40%, linalool, cineol
|
Muškátový květ
|
4 – 15
|
α
– pinen, geraniol, eugenol, dipenten, kamfen, linalool
|
Muškátový ořech
|
6 – 15
|
|
Nové koření
|
3 – 5
|
Eugenol,
karyofylen, cineol, felandren
|
Pepř černý
|
1 – 2,6
|
α
– felandren, dipenten, karyofylen, limonen, kamfen
|
Pepř bílý
|
0,8 – 1,5
|
|
Puškvorec
|
1 – 3,5
|
Eugenol,
asaron, kafr, α – pinen, kamfen
|
Skořice Ceylon
|
0,5 – 1
|
Eugenol
4 - 10%, skořic. aldehyd
65
–76%, α – pinen, fural,
α
– felandren, karyofylen
|
Rozmarýna
|
1,4 – 1,8
|
α
– pinen, kamfen, dipenten, borneol
|
Šalvěj
|
1,3 – 2,5
|
α
– pinen, borneol, thujon, kafr
|
Tymián
|
0,5 – 3
|
Tymol,
karvakrol, borneol, karyofylem, kamfen
|
Zázvor
|
2 - 3
|
Zingiberen
70%, zingiberol,
α - felandren,
kafr, korneol, kamfen, cineol
|
Chemické složení koření (údaje v %)
|
||||||||||||||
Druh
|
Vlhkost
|
Dusíkaté látky
|
Silice
|
Tuk
|
Škrob
|
Vláknina
|
Popel
|
Extrakt látky
|
Poznámka
|
|||||
Anýz
|
12,3
|
17,5
|
2,23
|
9,6
|
5,1
|
14,3
|
8,4
|
26,2
|
4,3% cukr
|
|||||
Badyán
|
Pravý
|
13,2
|
5,2
|
4,8
|
5,9
|
30,9
|
2,6
|
37,5
|
||||||
Japonský
|
11,9
|
6,4
|
0,7
|
2,4
|
27,9
|
2,8
|
48,0
|
|||||||
Bobkový list
|
9,7
|
9,4
|
3,1
|
5,3
|
29,9
|
4,3
|
||||||||
Fenykl
|
12,3
|
16,3
|
2,9
|
8,8
|
14,3
|
13,7
|
4,0
|
19,0
|
4,7% cukr
|
|||||
Hořčice
|
Bílá
|
7,2
|
27,6
|
0,87
|
28,8
|
8,6
|
4,5
|
22,6
|
Mirosin 26,3
|
|||||
Černá
|
7,6
|
29,1
|
0,93
|
27,3
|
10,2
|
5,0
|
19,3
|
Mirosin 27,0
|
||||||
Hřebíček
|
Plod
|
7,9
|
6,1
|
17,7
|
7,1
|
2,7
|
8,4
|
6,2
|
25,9
|
|||||
stopky
|
9,2
|
5,8
|
4,8
|
3,9
|
2,1
|
17,0
|
7,6
|
30,7
|
||||||
Kalkán
|
13,6
|
2,9
|
0,27
|
4,7
|
33,3
|
16,9
|
4,3
|
21,9
|
2% cukr
|
|||||
Kapary
|
87,4
|
3,2
|
0,5
|
1,3
|
2,1
|
|||||||||
Kardamom
|
Semena
|
14,3
|
12,9
|
3,5
|
1,6
|
31,1
|
14,0
|
8,9
|
12,9
|
0,58% cukr
|
||||
Slupka
|
9,0
|
7,7
|
0,3
|
2,6
|
19,7
|
16,6
|
13,1
|
29,9
|
0,98% cukr,
25 – 40% slupka,
60 – 75% semena
|
|||||
Kmín
|
13,1
|
19,9
|
2,23
|
16,5
|
4,5
|
20,1
|
6,2
|
14,4
|
3,1% cukr
|
|||||
Koriandr
|
11,4
|
11,5
|
0,83
|
19,2
|
10,5
|
28,4
|
4,9
|
11,3
|
1,9% cukr
|
|||||
Majoránka
|
7,6
|
14,3
|
1,7
|
5,6
|
22,1
|
|||||||||
Muškátový ořech
|
10,6
|
6,2
|
3,59
|
34,3
|
5,6
|
3,1
|
13,0
|
|||||||
Dlouhý či Papua
|
9,9
|
6,9
|
4,7
|
35,5
|
2,1
|
2,6
|
8,1
|
|||||||
Muškátový květ
|
Pravý
|
10,6
|
6,2
|
3,59
|
34,3
|
23,7
|
5,6
|
3,0
|
12,9
|
|||||
Stříbrný
|
9,9
|
6,9
|
4,70
|
35,5
|
29,2
|
2,1
|
2,7
|
8,9
|
||||||
Papua
|
9,2
|
6,7
|
5,89
|
54,3
|
8,8
|
4,6
|
2,1
|
14,4
|
||||||
Lesní
– divoký
|
7,0
|
5,0
|
Stopy
|
60,1
|
14,5
|
8,2
|
1,4
|
3,8
|
||||||
Nové koření
|
9,6
|
5,2
|
4,07
|
6,4
|
3,0
|
20,9
|
3,5
|
46,8
|
||||||
Paprika
|
8,7
|
14,6
|
1,12
|
7,7
|
3,8
|
22,6
|
6,5
|
34,9
|
||||||
Pepř
|
Černý
|
12,7
|
12,2
|
1,27
|
7,8
|
37,6
|
12,4
|
4,5
|
11,6
|
|||||
Bílý
|
13,4
|
11,7
|
0,81
|
6,6
|
54,4
|
4,2
|
1,7
|
7,2
|
||||||
Dlouhý
|
10,7
|
12,9
|
1,56
|
7,2
|
42,9
|
11,2
|
8,2
|
5,5
|
||||||
Kayenský
|
8,0
|
14,0
|
1,12
|
19,1
|
1,1
|
22,0
|
5,6
|
29,1
|
||||||
Skořice
|
Cejlonská
|
8,6
|
3,7
|
1,39
|
1,4
|
19,3
|
36,2
|
4,6
|
24,5
|
|||||
Čínská
|
10,9
|
3,6
|
1,5
|
1,9
|
27,1
|
21,8
|
4,8
|
28,6
|
||||||
Šafrán
|
15,6
|
12,4
|
0,60
|
5,6
|
4,5
|
4,3
|
43,6
|
|||||||
Vanilka
|
28,4
|
3,7
|
0,62
|
8,19
|
17,4
|
4,8
|
29,8
|
|||||||
Zázvor
|
11,8
|
7,1
|
1,3
|
3,7
|
4,2
|
4,5
|
13,1
|
7,7% cukr
|
||||||
Druhy koření
Rostlina
|
Původ
|
Výskyt
|
Droga
|
Využití
|
Léčitelství
|
Andělika
|
Grónsko, Skandinávie, Island
|
střední a severní Evropa a Asie
|
kořen, listy, plody, oddenky
|
polévky, omáčky, saláty, hořké
likéry, voňavky (silice), žluté barvivo (list)
|
choroby zažívacího ústrojí
|
Anýz
|
Egypt, Sýrie, Řecko, Kypr
|
Středomoří, Mexiko, Indie, Střední Evropa, Španělsko,
Turecko, (italský a moravský se nejvíce cení)
|
plod
|
pečivo,nakládání červené řepy a okurek, likérnictví,
cukrářství, silice
|
mnohé nemoci
|
Badyán
|
Jižní Čína
|
Čína, Japonsko, Severní Vietnam, Indie, jihozápadní Asie,
Filipíny, Jamajka
|
plodenství
|
pečivo, bonbony, voňavky, likéry
|
|
Bazalka
|
Indie
|
u nás jako okrasná bylina
|
nať
|
saláty, maso, omáčky, polévky, voňavky, aromatické
vykuřování bytu
|
choroby trávícího traktu a horních cest dýchacích,
migréna, rány na kůži
|
Bedrník Středozemí
|
Celá Evropa, Přední Asie
|
kořen, listy
|
salát, polévky, omáčky, pivovarnictví
|
choroby dýchacích cest, omrzliny, lupénka
|
|
Bobkový list (vavřín)
|
Středozemní moře
|
Německo, Quatemala, u nás ve sklenících
|
list, plod
|
omáčky, maso, ocet, rosol, silice
|
|
Brutnák
|
jižní Evropa
|
Evropa
|
list, květ
|
saláty, máslo, sýry
|
|
Celer
|
Egypt, Řecko, Řím
|
Evropa, Severní Amerika
|
bulvy, nať
|
polévky, omáčky
|
posílení nervů, pročištění krve
|
Černobýl
|
jižní Evropa, Asie, severní Afrika
|
jižní Evropa, Asie, severní Afrika
|
květ, nať
|
masitá jídla, likérnictví, prostředek proti mouchám
|
odstraňuje přebytek žaludečních šťáv
|
Dobromysl
|
mírné a subtropické pásmo Evropy a Asie
|
Řecko, Itálie, Mexiko
|
nať
|
polévky, maso, čaj
|
mnohé nemoci
|
Estragon (kozalec)
|
Střední Asie
|
Evropa
|
mladé výhonky
|
omáčky, polévky, saláty, ocet, hořčice, voňavkářství
|
léčiva na povzbuzení vylučování trávících šťáv
|
Fenykl
|
Egypt, Indie, Čína, Řecko, Řím
|
Francie, Španělsko, Bulharsko
|
semena
|
parfémování mýdla, saláty, polévky, likéry, voňavky
|
žaludeční léky, zvěrolékařství
|
Hořice
|
Středomoří, Afrika
|
Evropa
|
semena
|
maso, mýdlo, olej, mouka
|
revmatické bolesti
|
Hřebíček
|
Indonésie
|
Tropické oblasti, Asie, Amerika
|
nerozvitá poupata
|
aromatizování, pečivo, likéry, cigarety
|
|
Chmel
|
Evropa
|
Evropa
|
neoplozené jehnědy, mladé výhonky (pazoušky)
|
pivo, salát
|
sedativa
|
Jalovec
|
Evropa
|
Evropa
|
Dvouletá černá bobule (jalovčinka)
|
Zvěřina, čaje, likéry
|
čaje
|
Kalkán (galgán)
|
Čína
|
Asie, Čína, Tchajsko
|
oddenek
|
Směsi, likéry
|
Silné léky, žaludeční likéry
|
Kapary
|
Středozemí
|
Francie, Šapnělsko, Itálie, Alžírsko
|
Poupata, pupeny
|
Pikantní omáčky
|
|
Kardamom
|
Indie
|
Indie, Cejlon
|
semena
|
Pekařství, cukrářství, likérniství
|
|
Kerblík
|
Evropa
|
Evropa, Severní Amerika
|
listy
|
Polévky, omáčky
|
|
Kmín
|
Etiopie
|
Evropa, Asie, Amerika
|
semena
|
Polévky, omáčky, brambory
|
Likéry
|
Kmín římský
|
|||||
Kmín vodní
|
|||||
Kopr
|
Východní Evropa
|
Střední Evropa
|
nať
|
Omáčky, nakládání zeleniny, parfémování mýdel a mastí,
likéry
|
Nevolnosti, nadýmání
|
Koriandr
|
Středomoří
|
I u nás
|
plod
|
Omáčky, likéry
|
Žaludeční potíže
|
Použité prameny
-
Hygiena výživy, učebnice pro lékařské fakulty, Prof. MUDr. Augustin
Wolf, DrSc., 1.vydání, Avicenum, Praha 1985
-
Hygiena výživy v denní praxi, Prof. MUDr. RNDr. Karel Halačka a
kol., 1.vydání, Avicenum, Praha 1988
-
Víte, co máte na talíři? Pavel Suchánek, Víkend 2003
-
Čokoláda, Historie sladkého tajemství, Sophie D. Coe a Michael D. Coe,
Pragma 2000
-
Čokoláda, Chantal Coadyová, Fortuna Print 2000
-
Vůně koření, Zdeněk Žáček, 1.vydání, Merkur 1973
-
Vůně čaje, Jana Arcimovičová, Pavel Valíček, Start, Benešov 1998
-
Internet
Žádné komentáře:
Okomentovat