Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

pátek 2. března 2012

O koření


Historie koření

Američtí archeologové se domnívají, že už ve střední době kamenné, asi před 50 000 lety zjistili lidé, že chuť divočiny, tehdy ještě za syrova požívané, lze zlepšit listy a plody některých rostlin, které vydávají osobitou vůni a mají výraznou chuť. První skutečné nálezy prokazující používaní koření jsou ovšem z doby mnohem pozdější. Teprve z mladší doby kamenné pochází řada nálezů rostlinného koření: angelika, kmín a mák. V této době se sice člověk ještě živil a sbíráním rostlinné potravy, ale tu však již upravoval na jednoduché pokrmy.
Ve starých dobách vedla cesta domácího i cizokrajného koření dříve do „lékárny“ než do kuchyně, neboť zejména cizokrajnému koření byly připisovány léčivé, ba i kouzelné účinky. V té době nebylo ještě velkého rozdílu mezi rostlinami sloužícími k obživě, ke kořenění, k léčení nebo k obětování. Co dobře vonělo a chutnalo, využívali lidé nejen pro sebe, ale též k získávání přízně bohů.
První písemné zprávy o koření pocházejí z Mezopotámie, z oblasti mezi Eufratem a Tigridem, kde se již tehdy pěstovala celá řada koření. Na hliněných destičkách nalezených při vykopávkách v Babylónu je zmínka o sezamu, koriandru, kmínu, kopru, fenyklu, tymiánu a šafránu. Tyto písemné údaje pochází z posledního tisíciletí př.n.l. Asyrský král Merodach-Baladan (721-710 př.n.l.) zanechal první knihu o užitkovém zahradnictví. Babylóňané byli nejen pilnými pěstiteli domácího koření, ale snad ještě lepšími obchodníky, neboť ve velkém množství dováželi cizokrajné kořenné speciality.
Peršané znali ve starověku mnoho druhů cibulí a česneku, dovedli připravovat voňavé oleje z růží, lilií, narcisů a šafránu.Pěstovali také koriandr.
Ve staré Indii bylo dnes známé koření pěstováno před tisíciletími. Písemné památky z 9.stol. př.n.l. se zmiňují o bylinách a koření a uvádí přes 600 drog rostlinného původu.
Prastará je čínská tradice koření.
První zmínky o předpisech léků a koření pocházejí z doby téměř 2700 let př.n.l. za vlády císaře Hwang-ti, který dal sestavit přehled tehdy známého koření. Císař Chen-nung napsal knihu o bylinách. S buddhismem přichází do Číny indické koření a ze souostroví Moluk pak muškátový oříšek, hřebíček a některé druhy skořice.
Dávno před Kolumbem znali v Americe vanilku, nové koření a papriku, do Evropy se však dostaly až po r.1492. První zprávy o koření ve starém Egyptě jsou na svitku papyru z r.1500 př.n.l., který poskytuje přehled o lékařském umění starých Egypťanů. Zásluhou Arabů byl Egypt dostatečně zásobován vzácným cizokrajným kořením.
V klasickém Řecku znali již dávno většinu našeho dnešního koření. Římané si velmi cenili pepř skořice a kasie. Pepř poprvé dovezli z Indie vojáci Alexandra Velikého ve 3.stol.př.n.l. a stal se důležitým obchodním artiklem. Skořice a kasie byla známá již ve starém Egyptě.
Obchod s dováženým kořením, který byl tak výnosný za časů slávy a moci římského impéria, postupně upadl. Pro zmenšenou poptávku zanikla a ztratila svůj význam mnohá střediska, zejména egyptská. Nové oživení nastalo, když se karavany začaly orientovat na Konstantinopol (Istanbul). Tato nová metropole východní římské říše se stala nejen střediskem pokladů z východu, ale i střediskem obchodu s kořením, které se hromadilo v jejích skladištích.
Počátkem 5.stol. dobyl Řím Alarich a začal se postupně oživovat obchod s kořením první cestou ze Středomoří do dalekých zemí koření. Obchodník a pozdější mnich Kosmas Indiopleustes napsal r.530 popis Země pod názvem „Topographia Christiana“, kde napsal neuvěřitelné zprávy z Etiopie, Indie a Cejlonu. Zajímavý byl jeho názor, že Země je čtyřhranná. Ve spisu se též zmiňuje o obchodu s kořením.
V příštích staletích přicházely do Evropy zprávy o Dálném východě a exotických zemích jen zřídka. Zlepšení nastalo po dobytí Jeruzaléma v r.1099 první křižáckou výpravou. Křižáci se seznámili se životem v Sýrii a Palestině. Poznali tam datle, fíky, mandle, citróny, cukr, pepř, hřebíček, muškát a další pochutiny.
Velký vzruch v Evropě způsobily zprávy cestovatele Marca Pola a benátského kupce Nicola Pola. V r.1271 se vydali na obchodní cestu přes západní a střední Asii do Číny. Marco Polo strávil 17 let ve službách chána Kublaje a podnikal cesty po Číně a jiných krajích. Své poznatky o životě v těchto málo známých zemích sepsal v r.1298 ve svém cestopise „Milión“. V knize se píše, že Jáva a Sumatra jsou velké ostrovy bohaté na pepř, muškátové ořechy, hřebíček a jiné drahocenné zboží. Marco na Cejlonu a v Etiopii poznal sezamový olej, v Bengálsku zázvor a na Nikobarském souostroví skořici. Cestopisu uvěřilo jen málo lidí. Cestopis Marca Pola byl zajímavý pro muže, který hledal námořní cestu za kořením do Indie, pro Kryštofa Kolumba. Mezinárodní obchod s kořením před Kolumbovou cestou ovládali muslimští obchodníci. Zásobovali je javánští, indičtí a čínští obchodníci. Koření bylo po moři dopravováno do Rudého moře a odtud karavanou do Alexandrie nebo do Cařihradu. V Alexandrii přejímali zboží Benátčané a rozváželi je po celém Středomoří. V pol. 15.stol. benátský monopol s kořením narušili Turci. Přerušili arabské karavany, dobyli Cařihrad a Egypt. V r. 1460 Portugalci přistáli v Sierra Leone a přivezli do Evropy tak velký náklad pepře, že jeho cena v Lisabonu přes noc natolik klesla, že četní obchodníci ohlásili úpadek. Po 10 letech portugalský král Jan II. poslal Pedro de Covilha, aby zjistil, odkud koření pochází. Pedro se přestrojen za arabského kupce dostal do Adenu. V jihozápadní Indii nasbíral důležité informace o obchodu s kořením a o využití monzunu v mořeplavbě.
Kryštof Kolumbus podstoupil r.1492 cestu přes Atlantický oceán. Objevil nový kontinent, ale byl až do své smrti přesvědčen, že se dostal do Západní Indie. Byl velmi zklamán, protože nejžádanější zboží, koření, nenašel. Člen jeho výpravy, dr. Chanca, ale píše nalezl na objevených ostrovech (Malé Antily) strom s listy podobnými vavřínu. Později tyto listy přivezli španělští mořeplavci do Evropy. Známe ho pod názvem „nové koření“.
V r. 1498 se vypravila portugalská expedice pod vedením Vasco da Gama, aby prozkoumala námořní cestu do Indie. Vasco da Gama se dostal se svou lodí San Rafael na Malabarské pobřeží, kde vládl Samorin. Samorin mořeplavce přijal přátelsky a byl ochoten uzavřít s portugalským králem obchodní smlouvu. Muslimští obchodníci se báli o svůj monopol a namluvili Samorinovi, že Vasco da Gama je pirát, který usiluje o jeho trůn. Vasco da Gama se jen stěží zachránil i s nákladem koření na lodích. Na zpáteční cestě zemřelo hodně námořníků na kurděje a Vasco da Gama se musel vzdát jedné lodi. Přesto byl v Lisabonu r.1499 přivítán s nadšením a byl povýšen na admirála Indického oceánu. Pepř v Lisabonu byl po návratu Vasca da Gamy levnější než v Benátkách. Byl tím  zlomen benátský i muslimský monopol obchodu s kořením. Portugalci začali nakupovat koření v Indii a prodávat je v Evropě. Benátčané hledali pomoc u sultána v Káhiře, ale neuspěli. Benátčané nakonec museli koření začít nakupovat v Lisabonu, v Antverpách a v Amsterodamu.
Z příkazu anglického krále Jindřicha VII. podnikl Ital Giovanni Gabotto dvě cesty. Na první objevil pobřeží Nového Foundlandu a ústí řeky Sv. Vavřince, na druhé pobřeží Grónska a pobřeží Labradoru v Kanadě. Koření sice nenašel, ale jeho objevy rozšířily sféru vlivu anglické koruny.
Na počátku 16.stol. Portugalci začali postupně upevňovat svou nadvládu v Indii. V r.1510 obsadili ostrov Goa a Vasco da Gama se stal indickým vicekrálem. Jiní kolonizátoři rozšířili portugalský vliv na Madagaskar, Cejlon, Sumatru,Jávu, na přístav Malakka. Střediskem obchodu s kořením se v době portugalské nadvlády v Molukách stal také ostrov Ternate. Zde docházelo ke krvavým srážkám s domorodým obyvatelstvem.
Španělé v hledání nových cest neustali. Cesta kolem Afriky se jim zdála dlouhá a nebezpečná. Portugalec Fernando de Magalhaes tvrdil španělskému králi Karlu V., že zná cestu k ostrovům koření západním směrem. Jeho loďstvo vyplulo r.1519. Po třech měsících doplulo na souostroví Mariany. V r.1921 objevilo Filipíny, kde byl Magalhaes domorodci zabit. Dvě lodi pokračovaly k Moluckému ostrovu Tidor. Do Španělska se r.1522 vrátila jen vlajková loď Viktoria. Z cesty kolem světa se vrátilo jen 18 mužů z původních 265 námořníků. Množství dovezeného hřebíčku na lodi Viktoria přineslo pozoruhodný zisk. Nový velitel vlajkové lodi Juan Sebastian del Cano byl odměněn a směl mít ve svém erbu dva skořicové pruty, 3 muškátové oříšky a 12 hřebíčků. Výsledek této plavby posílil španělské nároky na ostrovy koření. Tento spor byl vyřešen sňatky mezi panovnickou rodinou španělskou a portugalskou a dohodou.
V r.1595 vypravili Holanďané svou první expedici za kořením do Východní Indie pod vedením kapitána Cornelia van Houtmana. Byli přátelsky přijati domorodým obyvatelstvem, ale nepřátelského přijetí se jim dostalo od Portugalců. Holanďané měli problémy s naložením hřebíčku a muškátového oříšku. Mezi námořníky vypukly různé nemoci, zejména kurděje. Do Evropy se jich vrátilo jen málo. To holandské kupce neodradilo a v r.1598 vyslali do Indie dokonce pět výprav. Portugalcům se nepodařilo poštvat muslimské sultány proti Holanďanům a hned první výprava se vrátila do Amsterodamu s plným lodním nákladem a téměř bez ztrát na mužstvu.
Úspěchy Holanďanů přiměly londýnské obchodníky s kořením, aby se obrátili na královnu Alžbětu I. s prosbou o výsadní právo na obchod s kořením z Východní Indie v Anglii. Byla ustanovena anglická Východoindická společnost. První expedice pod vedením Jamese Lancastera se vrátila s plnými loďmi koření. Protože muslimští sultáni neměli dost zboží ve svých skladech, uloupil Lancaster část koření Portugalcům.
Po vzoru Anglie se holandští obchodníci v r.1602 spojili a založili holandskou Východoindickou společnost, která převzala pod svou správu holandskými obchodníky založené osady na ostrovech koření. Byl vypracován plán, jak zlomit dosavadní nadvládu Portugalců. Holanďané obsadili Tchajsko, ostrov Amboina, ostrov Tidor i Jávu. Museli se potýkat i s Angličany. Holanďané zahájili nepopsatelně surovou dobyvačnou politiku. Koření, které rostlo mimo plantáže, bylo ničeno. Domorodci nesměli koření vlastnit nebo prodávat pod trestem smrti. Přebytky koření byli páleny. Stejně tak bylo ničeno koření v Evropě, pokud mu hrozilo zlevnění.V r. 1760 bylo v Amsterodamu spáleno tolik skořice a muškátových ořechů, že se přijíždějící brodili v rozpuštěném muškátovém másle.
V 17.stol. byli Holanďané jedinými pány Východoindických ostrovů koření. Angličanům zbyl jen nepatrný vliv a Portugalci vliv v této části světa ztratili úplně. Monopolní postavení v obchodu s kořením si Holanďané udrželi plných sto let. Potom nastal rychlý úpadek. Zisky klesaly a náklady na udržování a správu rozsáhlých majetků stoupaly. Rozhodující byla válka s Anglií, která začala r. 1780. Anglické lodě blokovaly východoindické přístavy a rozmáhalo se námořní pirátství. Holanďany obsazené přístavy vešly do rukou Angličanů.  Smlouvou s Amienskou z r.1802 získalo sice Holandsko bývalé kolonie zpět, ale ne na dlouho. Již v r.1810 Angličané znovu dobyli většinu území. Vídeňským kongresem v letech 1814, 1815 a 1824 dostali Holanďané většinu svých držav zpět, Angličané však získali přístav Malakka. Po návratu Holanďanů na Východoindické ostrovy nastala doba velkých, i když z počátku neúspěšných bojů Indonésanů o osvobození z koloniálního područí. V té době již Východoindická společnost neexistovala. V r.1795 ji převzala holandská vláda silně zadluženou a na pokraji zhroucení.

Dnes se většina exotických koření nepěstuje jen v původních krajích, ale i v zemích klimaticky podobných. Obchod s kořením už dávno přestal být monopolem vlád nebo společností. Koření se dnes prodává ve velkém jako každé jiné spotřební zboží. Doby, kdy lidé pro koření museli ztrácet životy, kdy objevitelé na svých cestách za kořením objevovali nové země a kdy kolonizátoři vládli železnou rukou v porobených zemích jsou už dávno pryč. Skoro všechna bývalá koloniální území získala nezávislost a nové státy se snaží začlenit do celosvětového ekonomického systému.

 

Složení a účinky koření  na lidský organismus


Koření jsou rostliny nebo jejich části, které zvláštními látkami, jež obsahují, především silicemi, dodávají pokrmům příjemnou, dráždivou chuť a mnohdy i vůni. Mají povzbudivé účinky buď přímo na trávící ústrojí, anebo nepřímo na nervovou soustavu. Za kuchyňské koření se považují čerstvé, sušené nebo i jinak upravené různé části subtropických, tropických nebo evropských rostlin, které se vyznačují svéráznou chutí a charakteristickou vůní. Ostatní látky používané ke kořenění pokrmů se považují za kořenící přípravky (ocet, sůl, hořčice, kečup, bujóny, masox, jíška, worcesterová omáčka, kvasnice, ad.)


Koření rozdělujeme podle používané části rostliny do pěti skupin:
Podzemní části rostliny: zázvor, kurkuma, křen, puškvorec, kalkán, libeček,ad.
Kůra stromů: skořice a kasie
Listy a celé rostliny: bobkový list, majoránka, tymián, kopr, pažitka, petržel, celer, bazalka, dobromysl, estragon, libeček, rozmarýna, saturejka, šalvěj, yzop, meduňka, máta peprná, pelyněk, routa, andělika, bedrník, levandule, mařinka
Květy a květní součásti: hřebíček, kapary, šafrán, skořicový květ, chmel
Plody a semena: anýz, badyán, fenykl, kmín, jalovec, kardamom, pepř, paprika, nové koření, koriandr, kopr, vanilka, hořčice, celer, pískavice, muškátový ořech a muškátový květ.

Někdy v kuchyni používáme směsi koření. Dříve byly tyto směsi připravovány především jako léčiva. Dnes slouží zejména k ochucování pokrmů. Dává se do nich podle účelu použití buď celé koření, nebo mleté. Mezi nejběžnější směsi koření patří karí koření, perníkové koření, drůbeží, rybí, k nakládání okurek, hub, masa, ovoce, apod.


Karí koření
10,0%  kurkuma
  7,5%  paprika ostrá
  7,5%  zázvor
15,0%  skořice
  7,5%  kardamom
12,5%  pepř černý
30,0%  koriandr
10,0%  nové koření


Perníkové koření
65,0%  skořice
10,0%  nové koření
10,0%  hřebíček
10,0%  anýz
  5,0%  koriandr          

Obsah silice v koření, její hlavní součásti

Druh koření
Obsah silice %
Hlavní součásti izolované silice
Andělika (kořen)
0,3 – 1
α – felandren, kyselina metyletyloctová, diacetyl, furfurol
Anýz
1,5 – 6,5
Anetol 80 – 90%, anýzketon, anýzaldehyd, acetaldehyd, metylchavikol
Badyán
4 - 10
Anetol 85 – 90%, limonen, α – pinen, safrol, anýzaldehyd
Bazalka
0,2 – 0,7
Metylchavikol 21 – 55%, linalool
48 – 50%, cineol 2,5%, eugenol 2%, kafr,
α – pinen 
Bobkový list
1 - 3
Pinen, α – felandren, geraniol 
Celer
2 – 3
Limonen, kyselina palmitová, quajakol, sedanolid
Dobromysl
0,8
Tymol, p – cymen, karvakrol
Estragon
0,1 – 0,8
Metylchavikol či estragon, anetol,
α – felandren, ocimen,
p – metoxyskořicový aldehyd
Fenykl
3 – 6
Anetol 50 – 60%, fenchon 10 – 12%,
α – pinen, kamfen, dipenpen
Hořčice
0,5 – 1
Allylizothiokyanát 92 – 97%, allylkianid
Hřebíček
15 – 20
Eugenol 78 – 95%, aceteugenol
7 – 11%, karyofylen, furfurol
Chmel
0,5 – 1
Myrcen 30 – 50%, humulen, karyofylen 20 – 40%
Jalovec
1 – 1,5
Pinen, kamfen, terpineol, geraniol, borneol
Kardamom
4 – 8
Limonen, 1,8 cineol, α – terpineol, terpinylacetát
Kmín
3 – 7
Karvon 50 – 60%, limonen 40 - 70%, dehydrokarvon, furfurol
Koriandr
0,5 – 1
Linalool tzv.koriandrol 60 – 70%,
α – pinen, p – cymen, geraniol
Kurkuma
1,3 – 5,5
α – felandren, zingiberen 25%, borneol, sabinen, β – kurkumen
Majoránka
0,5 – 2
Terpény 40%, linalool, cineol
Muškátový květ
4 – 15
α – pinen, geraniol, eugenol, dipenten, kamfen, linalool
Muškátový ořech
6 – 15
Nové koření
3 – 5
Eugenol, karyofylen, cineol, felandren
Pepř černý
1 – 2,6
α – felandren, dipenten, karyofylen, limonen, kamfen
Pepř bílý
0,8 – 1,5
Puškvorec
1 – 3,5
Eugenol, asaron, kafr, α – pinen, kamfen
Skořice Ceylon
0,5 – 1
Eugenol 4 - 10%, skořic. aldehyd
65 –76%, α –  pinen, fural,
α – felandren, karyofylen
Rozmarýna
1,4 – 1,8
α – pinen, kamfen, dipenten, borneol
Šalvěj
1,3 – 2,5
α – pinen, borneol, thujon, kafr
Tymián
0,5 – 3
Tymol, karvakrol, borneol, karyofylem, kamfen
Zázvor
2 - 3
Zingiberen 70%, zingiberol,
α - felandren, kafr, korneol, kamfen, cineol

Chemické složení koření (údaje v %)
Druh
Vlhkost
Dusíkaté látky
Silice
Tuk
Škrob
Vláknina
Popel
Extrakt látky
Poznámka
Anýz
12,3
17,5
2,23
9,6
5,1
14,3
8,4
26,2
4,3% cukr
Badyán
Pravý
13,2
5,2
4,8
5,9

30,9
2,6
37,5

Japonský
11,9
6,4
0,7
2,4

27,9
2,8
48,0

Bobkový list
9,7
9,4
3,1
5,3

29,9
4,3


Fenykl
12,3
16,3
2,9
8,8
14,3
13,7
4,0
19,0
4,7% cukr
Hořčice
Bílá
7,2
27,6
0,87
28,8

8,6
4,5
22,6
Mirosin 26,3
Černá
7,6
29,1
0,93
27,3

10,2
5,0
19,3
Mirosin 27,0
Hřebíček
Plod
7,9
6,1
17,7
7,1
2,7
8,4
6,2
25,9

stopky
9,2
5,8
4,8
3,9
2,1
17,0
7,6
30,7

Kalkán
13,6
2,9
0,27
4,7
33,3
16,9
4,3
21,9
2% cukr
Kapary
87,4
3,2

0,5

1,3
2,1


Kardamom
Semena
14,3
12,9
3,5
1,6
31,1
14,0
8,9
12,9
0,58% cukr
Slupka
9,0
7,7
0,3
2,6
19,7
16,6
13,1
29,9
0,98% cukr,
25 – 40% slupka,
60 – 75% semena
Kmín
13,1
19,9
2,23
16,5
4,5
20,1
6,2
14,4
3,1% cukr
Koriandr
11,4
11,5
0,83
19,2
10,5
28,4
4,9
11,3
1,9% cukr
Majoránka
7,6
14,3
1,7
5,6

22,1



Muškátový ořech
10,6
6,2
3,59
34,3

5,6
3,1
13,0

Dlouhý či Papua
9,9
6,9
4,7
35,5

2,1
2,6
8,1

Muškátový květ
Pravý
10,6
6,2
3,59
34,3
23,7
5,6
3,0
12,9

Stříbrný
9,9
6,9
4,70
35,5
29,2
2,1
2,7
8,9

Papua
9,2
6,7
5,89
54,3
8,8
4,6
2,1
14,4

Lesní
 – divoký
7,0
5,0
Stopy
60,1
14,5
8,2
1,4
3,8

Nové koření
9,6
5,2
4,07
6,4
3,0
20,9
3,5
46,8

Paprika
8,7
14,6
1,12
7,7
3,8
22,6
6,5
34,9

Pepř
Černý
12,7
12,2
1,27
7,8
37,6
12,4
4,5
11,6

Bílý
13,4
11,7
0,81
6,6
54,4
4,2
1,7
7,2

Dlouhý
10,7
12,9
1,56
7,2
42,9
11,2
8,2
5,5

Kayenský
8,0
14,0
1,12
19,1
1,1
22,0
5,6
29,1

Skořice
Cejlonská
8,6
3,7
1,39
1,4
19,3
36,2
4,6
24,5

Čínská
10,9
3,6
1,5
1,9
27,1
21,8
4,8
28,6

Šafrán
15,6
12,4
0,60
5,6

4,5
4,3
43,6

Vanilka
28,4
3,7
0,62
8,19

17,4
4,8
29,8

Zázvor
11,8
7,1
1,3
3,7

4,2
4,5
13,1
7,7% cukr

















Druhy koření


Rostlina
Původ
Výskyt
Droga
Využití
Léčitelství
Andělika
Grónsko, Skandinávie, Island
střední a severní Evropa a Asie
kořen, listy, plody, oddenky
polévky, omáčky, saláty, hořké likéry, voňavky (silice), žluté barvivo (list)
choroby zažívacího ústrojí
Anýz
Egypt, Sýrie, Řecko, Kypr
Středomoří, Mexiko, Indie, Střední Evropa, Španělsko, Turecko, (italský a moravský se nejvíce cení)
plod
pečivo,nakládání červené řepy a okurek, likérnictví, cukrářství, silice
mnohé nemoci
Badyán
Jižní Čína
Čína, Japonsko, Severní Vietnam, Indie, jihozápadní Asie, Filipíny, Jamajka
plodenství
pečivo, bonbony, voňavky, likéry

Bazalka
Indie
u nás jako okrasná bylina
nať
saláty, maso, omáčky, polévky, voňavky, aromatické vykuřování bytu
choroby trávícího traktu a horních cest dýchacích, migréna, rány na kůži
Bedrník Středozemí
Celá Evropa, Přední Asie
kořen, listy
salát, polévky, omáčky, pivovarnictví
choroby dýchacích cest, omrzliny, lupénka

Bobkový list (vavřín)
Středozemní moře
Německo, Quatemala, u nás ve sklenících
list, plod
omáčky, maso, ocet, rosol, silice

Brutnák
jižní Evropa
Evropa

list, květ
saláty, máslo, sýry
Celer
Egypt, Řecko, Řím
Evropa, Severní Amerika
bulvy, nať
polévky, omáčky
posílení nervů, pročištění krve
Černobýl
jižní Evropa, Asie, severní Afrika
jižní Evropa, Asie, severní Afrika
květ, nať
masitá jídla, likérnictví, prostředek proti mouchám
odstraňuje přebytek žaludečních šťáv
Dobromysl
mírné a subtropické pásmo Evropy a Asie
Řecko, Itálie, Mexiko
nať
polévky, maso, čaj
mnohé nemoci
Estragon (kozalec)
Střední Asie
Evropa
mladé výhonky
omáčky, polévky, saláty, ocet, hořčice, voňavkářství
léčiva na povzbuzení vylučování trávících šťáv
Fenykl
Egypt, Indie, Čína, Řecko, Řím
Francie, Španělsko, Bulharsko
semena
parfémování mýdla, saláty, polévky, likéry, voňavky
žaludeční léky, zvěrolékařství
Hořice
Středomoří, Afrika
Evropa
semena
maso, mýdlo, olej, mouka
revmatické bolesti
Hřebíček
Indonésie
Tropické oblasti, Asie, Amerika
nerozvitá poupata
aromatizování, pečivo, likéry, cigarety

Chmel
Evropa
Evropa
neoplozené jehnědy, mladé výhonky (pazoušky)
pivo, salát
sedativa
Jalovec
Evropa
Evropa
Dvouletá černá bobule (jalovčinka)
Zvěřina, čaje, likéry
čaje
Kalkán (galgán)
Čína
Asie, Čína, Tchajsko
oddenek
Směsi, likéry
Silné léky, žaludeční likéry
Kapary
Středozemí
Francie, Šapnělsko, Itálie, Alžírsko
Poupata, pupeny
Pikantní omáčky

Kardamom
Indie
Indie, Cejlon
semena
Pekařství, cukrářství, likérniství

Kerblík
Evropa
Evropa, Severní Amerika
listy
Polévky, omáčky

Kmín
Etiopie
Evropa, Asie, Amerika
semena
Polévky, omáčky, brambory
Likéry
Kmín římský
Kmín vodní
Kopr
Východní Evropa
Střední Evropa
nať
Omáčky, nakládání zeleniny, parfémování mýdel a mastí, likéry
Nevolnosti, nadýmání
Koriandr
Středomoří
I u nás
plod
Omáčky, likéry
Žaludeční potíže


Použité prameny


-         Hygiena výživy, učebnice pro lékařské fakulty, Prof. MUDr. Augustin Wolf, DrSc., 1.vydání, Avicenum, Praha 1985
-         Hygiena výživy v denní praxi, Prof. MUDr. RNDr. Karel Halačka a kol., 1.vydání, Avicenum, Praha 1988
-         Víte, co máte na talíři? Pavel Suchánek, Víkend 2003
-         Čokoláda, Historie sladkého tajemství, Sophie D. Coe a Michael D. Coe, Pragma 2000
-         Čokoláda, Chantal Coadyová, Fortuna Print 2000
-         Vůně koření, Zdeněk Žáček, 1.vydání, Merkur 1973
-         Vůně čaje, Jana Arcimovičová, Pavel Valíček, Start, Benešov 1998
-          Internet

Žádné komentáře:

Okomentovat