Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

pátek 2. března 2012

Stimulující látky ve výživě


Tento text je vlastně stručným shrnutím předchozích čtyř článků.  Je to konečná verze seminární práce, která byla odevzdána. Téma bylo velmi zajímavé a rozsáhlé,  proto jsem své předchozí psaní musela značně osekat. 
 
 
Úvod

Mnohé z nás jistě překvapí, že čokoláda, čaj a káva byly evropské veřejnosti k dispozici až od poloviny 17.století. Tyto poživatiny i přes počáteční nedůvěru evropského obyvatelstva rychle získaly oblibu pro své povzbudivé účinky a vynikající chuť. Spolu s kořením patří mezi pochutiny. Pochutiny mají zanedbatelnou energetickou hodnotu a řadíme mezi ně také houby a kvasnice, nápoje (alkoholické i nealkoholické), sůl a ocet. Zvláštní skupinou pochutin jsou povzbudivé pochutiny. Jsou to směsi pochutin, které se používají zpravidla v nápojích a povzbuzují nervovou soustavu komplexem purinových látek převážně kofeinového charakteru. Nejznámějšími povzbudivými pochutinami jsou právě čaj, káva a čokoláda. Ve všech povzbudivých pochutinách se vyskytují alkaloidy (odborněji methylxantiny). Jsou to rostlinné produkty, složité organické sloučeniny, které se vyskytují asi v 10% celosvětového rostlinstva. Není zcela jasné, jaký užitek z nich rostlina má. Slouží spíše jako ochrana před spásáním divokou zvěří. Pokud alkaloidy reagují s kyselinami, vnikají soli, které mají na živočichy, kteří je požili, fyziologické účinky. Pro spoustu savců jsou tyto látky jedovaté, například pro psa jsou v některých případech i smrtelné. Jeho organizmus tyto látky neumí metabolizovat. Již tabulka čokolády nebo 1 decilitr kávy je pro psa smrtelnou dávkou.
Nejvýznamnějšími alkaloidy, obsaženými v těchto pochutinách jsou theobromin a kofein. Theobromin se vyskytuje pouze u 19 druhů rostlin, převážně čeledí Sterculiaceae a Rubiaceae. Spolu s kofeinem je obsažen v africké rostlině kola, která poskytuje i název jednomu nealkoholickému nápoji. Dále je theobromin obsažen v osmi druzích rodu Theobroma: Camelia sinensis (zdroj čaje), v šesti druzích rodu Coffea (ze kterých získáváme kávu) a v rostlinách rodu Ilex paraguariensis, které jsou zdrojem yerba maté, což je jihoamerický čaj, který se pije ze stříbrné tykve stříbrným filtrovacím brčkem.
Theobromin, stejně jako všechny alkaloidy, stimuluje centrální nervový systém, i když jen mírně. Má schopnost rozšiřovat cévy a v minulosti byl k tomuto účelu používán v lékařské praxi. Působí také jako diuretikum, tedy ke stimulování tvorby moči. Celkově je však theobromin daleko méně farmakologicky aktivní než kofein a farmaceuti jej již dávno nepoužívají.
Kofein, další alkaloid, který se vyskytuje v čokoládě, v kávě i v čaji, je látka, na kterou si lze vypěstovat závislost, kdy se při odepření látky tělu dostavují negativní příznaky. Příznakem bývají silné bolesti hlavy. U theobrominu nebyla návykovost dosud prokázána. Studie toxických účinků kofeinu jsou vždy prováděny s čistou sloučeninou, tedy s látkou, se kterou se v životě většinou nesetkáme. Obecně platí, že pro člověka je smrtelnou dávkou 10 gramů kofeinu, což je 100 porcí silné kávy. Kofein zatěžuje srdce, protože zvyšuje hladinu tzv. "zlého" LDL cholesterolu , který zanáší a ucpává cévy a ohrožuje činnost srdce. Účinky kofeinu v jeho čisté formě jsou způsobeny stimulací centrální nervové soustavy a kardiovaskulárního systému a patří mezi ně nervozita, úzkost, nespavost a dokonce i horší stavy, pomatením počínaje a srdečním záchvatem konče. Na druhé straně se kofeinu připisuje k dobru schopnost odstranění únavy, zvýšení intelektuálních schopností, stimulace žaludečních šťáv (proto není doporučován pacientům trpícím žaludečními vředy) a podpora tvorby moči. Na žebříčku závislostí, sestaveném Americkým národním institutem pro zdraví, na kterém heroin zaujímá nejvyšší a marihuana nejnižší pozici, je kofein asi uprostřed.
Než nás pojme strach ze silného působení této látky, měli bychom si uvědomit, že průměrný šálek překapávané kávy obsahuje pouze 50 – 175 miligramů kofeinu, šálek čaje stejné velikosti 25 – 100 miligramů a hrníček kakaa něco kolem 25 miligramů kofeinu a méně. Musíme si také uvědomit, že balíček běžné kakaové směsi obsahuje především kvanta sušeného mléka a cukru a naprosté minimum kakaa. Kakaové nápoje, které dnes pijeme, mají už jen málo společného s nápoji starých Mayů a Aztéků.


Čokoláda
Kakaovník (Cacao, Theobroma cacao, Sterculiaeceae)

Kakaové boby jsou sušená nebo fermentovaná a sušená semena kakaovníku, tropického stromu, kvetoucího na pni i na větvích. Plodem je tobolka, která se vyloupne a semena tvaru a velikosti fazole se fermentují a suší.
Kakao se dále zpracovává v čokoládovnách. Kakaové boby se upraží při 100-120ºC, čímž získají aroma. Pak se rozemelou a přesijí, při čemž se oddělí méněcenné kakaové slupky. Pak se rozemelou v kakaové těsto. Pro výrobu prášku se těsto za horka lisováním zbaví tuku a preparuje alkáliemi (MgCO3), aby se buničina nakypřila, a pak se usuší.
Pro výrobu čokolády se kakaové těsto smíchá v melanžerech s cukrem a pak se konšuje, tj.nechá se zrát mícháním se vzduchem za teploty 50-60ºC po 2 dny. Roztírání s cukrem se provádí na válcovacích stolicích až 10X. Zkonšovaná čokoláda se zbaví bublinek vzduchu potřepáváním, zchladí se a formuje. Jednotlivé druhy čokolády obsahují různé podíly kakaové sušiny a kakaového másla. Většinou čokoláda obsahuje 35-50% kakaové hmoty. V méně kvalitních druzích čokolády bývá kakaové máslo nahrazeno rostlinným olejem nebo jiným potravinářským tukem.
Kakao obsahuje: 53% tuku, 2-3% organických kyselin, 5-6% tříslovin, 0,5% fosfatidů, 
7-10% sacharidů, 1-2% theobrominu a 0,2% kofeinu. Podstatnou složkou je glykosid kakaonin, který se štěpí na glukózu, theobromin a kakaovou červeň.
Více než jednu polovinu celkové váhy zpracované kakaové drti (odslupkované a zbavené mikrobů) tvoří tuk, jehož přesné množství kolísá podle odrůdy a růstových podmínek. Tuk je z bobů získáván mechanickým procesem a nazývá se „kakaové máslo“. Pevná část, která zbude, se nazývá „kakaová hmoha“. Kakaové máslo se rozpouští při teplotě jen o něco nižší, než je teplota lidského těla, a žlukne velmi pomalu, proto se z něj vyrábí i řada kosmetických a farmaceutických přípravků.
Kromě tuku obsahují kakaové boby něco méně než 10% bílkovin a škrobu. Zbytek bobu je tvořen stovkami dalších látek.
Z hlediska lékařů se pohledy na čokoládu velmi výrazně odlišují.Někteří zastávají názor, že čokoláda působí jako antidepresivum. Nejrozšířenější lékařskou studii o čokoládě napsal francouzský lékař Hervé Robert v r.1990. Vyvrací všechny možnosti, že by čokoláda mohla mít nějaké negativní příznaky jako je např.migréna nebo akné. Přišel na to, že kofein, theobromin, serotonin a fenylethylamin, které čokoláda obsahuje, tvoří dohromady posilující, antidepresivní a antistresový lék. Serotonin je hormon, který zlepšuje náladu a je přirozeně produkován mozkem,a fenylethylamin se svou strukturou také podobá ostatním chemickým látkám v mozku, které přispívají ke změně nálady. Zda čokoláda skutečně působí jako afrodiziakum, se zatím neprokázalo.

Druhy čokolády

Čistá čokoláda (pravá, tmavá, hořká) vzniká výhradně zpracováním bobů kakaovníku (kakaová hmota, kakaové máslo, kakaový prášek) s přísadou cukru (sacharózy) a lecitinu. Lesk, tvrdost a rozpouštění na jazyku jsou výsledkem použití čistého kakaového másla jako jediného tuku, bez použití jakýchkoliv jiných tuků.

Mléčná čokoláda vzniká přidáním sušeného mléka do čisté čokolády. Čokoláda má sladší chuť. Byla vždy specialitou Švýcarů.

Bílá čokoláda se vyrábí pouze z kakaového másla a v Americe je dokonce označována pouze jako „bílá cukrovinkářská poleva“, protože neobsahuje kakaovou hmotu a neodpovídá tedy zákonným požadavkům na „čokoládu“. Tato čokoláda má nevýhodu v relativně krátké trvanlivosti a tendenci přijímat cizí příchuti.



Káva
Kávovník (Semen Coffeae, Cofea arabica, Rubiaceae)

Káva se připravuje z pražených semen kávovníkových plodů. Ze 60 druhů kávovníků, pocházejících pravděpodobně z Etiopie, je nejvýznamnější kávovník Arabica a kávovník Robusta. Káva arabika je aromatičtější a obsahuje méně kofeinu než robusta. Pouze v západní Africe a Malajsii se pěstuje káva liberica.
Kávovníkový strom (seřezaný na keř o výšce 2-3m) má plody peckovice, červené, podobné třešním. Po odstranění cukernaté dužiny najdeme v plodu 2 žlutá pouzdra, uzavírající po 1 kávovém semeni. Příprava kávy se liší od čaje tím, že káva má málo tříslovin. Může se tedy vařit a déle extrahovat. Má se k tomu používat měkké vody, poněvadž vápník váže kofein, event. se doporučuje přidat rozpustný elektrolyt (sůl). Voda s kávou má přejít var, pak nechat vyluhovat 5 minut a sedlina se snadno srazí přilitím studené vody. U nás je běžných 12 způsobů přípravy kávy. Nejoblíbenější je turecká, kdy se do horké vody prostě sype mletá káva.
Káva obsahuje 1-2% kofeinu, 7% specifické kyseliny chlorogenové, 1% alkaloidu trigonelinu, 11-12% tuku, silici a tříslovinu. Obsahuje také mnoho stopových prvků jako vápník, fluor, hořčík, draslík a také vitamín niacin.
Účinek kávy je převážně kofeinový a je modifikován přítomností kyseliny chlorogenové, pro kterou je káva někdy těžko snášena. V dobách válečných byla vyrobena řada náhražek kávy nebo přísad ke kávě, tzv.kávoviny. Nejznámější kávoviny jsou cikorka z čekanky, extrakt z řepy, fíků, ječmene a žita. Blíží se svým aromatem kávě, ovšem kofeinový účinek nemají.
Kofein může být z kávy odstraněn procesem, který se nazývá dekofeinizace. Tvrzení, že nepříznivé účinky kávy, jsou touto úpravou eliminovány, je nepřesné, neboť káva obsahuje daleko více psychoaktivních látek než jen kofein. Při procesu odstraňovaní kofeinu z kávy dochází k odplavení i některých žádoucích látek, které se díky svojí těkavosti ničí jako první. Tyto látky, jako jsou například jemné oleje, se stávají výraznými při pražení, kdy dochází ke karamelizaci cukrů a sycení plynů, např. oxidu uhličitého, který je nositelem těch nejdůležitějších vonných plynů, tím nejdůležitějším co káva obsahuje a dělá kávu kávou.
Při použití chemického odstraňování kofeinu ze zelené kávy zůstává v kávových zrnech nepatrné množství chemikálií, které mohou zanášet tepny a způsobovat problémy v krevním oběhu. Nejvhodnější je proto použít kávu dekofeinovanou za použití vody nebo oxidu uhličitého.
Vědci z institutu pro výzkum kávy na americké Vanderbitově univerzitě zjistili, že lidé, kteří nepijí kávu, trpí častěji depresemi, rakovinou, či astmatem. Kávová zrna totiž obsahují řadu minerálních látek, které posilují srdce a dodají tělu 4x více antioxidantů než třeba při pití zeleného čaje. Káva zklidňuje, oddaluje únavu a navíc prý léčí rýmu a čistí kůži.

Druhy kávy


Pravá turecká káva se připravuje v džezvě (konvička kónického tvaru). Káva se nasype do studené vody a vaří se dokud nepřejde varem.

Mocca káva je oblíbená především ve Francii a Itálii. Ve Francii se připravuje v tzv. cafetiérii a v Itálii v mocca konvičkách. Jedná se o silnou kávu, která je trochu podobná espressu.

Espresso je rychlý způsob přípravy, přičemž se z kávy vyluhuje nejvíce chuťových a aromatických látek a minimum škodlivin, které v ní jsou. Výsledkem je jedinečný, silný a výrazný nápoj s nedefinovatelnou jemně nahořklou chutí. Připravuje se ve speciálním kávovaru s pákou.



Čaj
Čajovník ( Folia Theae, Thea sinensis Cammeliaceae)

Čaj jsou kožovité listy stromku připomínající naši kamélii. Po otrhání se mohou ihned spařit, čímž zachovají původní zelenou barvu (zelený čaj). Nebo se fermentují, čímž teprve získají aróma a barvu žlutozelenou až černou (fermentovaný čaj). Někdy se k čaji přidávají listy aromatických květin (jasmínu, pomerančovníku, narcisu).
Příprava čaje se má provádět tak, že z čaje v nálevu extrahujeme co nejvíce aromatických látek a málo tříslovin. Proto čaj nikdy nevaříme, nýbrž jen spařujeme. Nádoby nemají být z kovu a musí být bezvadně čisté. Voda nemá být ani tvrdá, ani úplně měkká. Způsobů přípravy je několik. Obvykle připravíme spařením extrakt, který pak ředíme vodou. Ruské a čínské čaje spařujeme 4 – 5 minut, indické 2 – 3 minuty.
Čaj obsahuje hlavně kofein (=thein) v množství 2,5 – 3,5%, theobromin (0,1%), theofylin (0,02%), tanin 5 – 11%. Povzbudivý účinek je účinkem kofeinu. Kofein je v čaji současně s katechiny, a proto je jeho působení mnohem jemnější než u kávy. Proti kávě má pití čaje tu výhodu, že rychle spařený čaj méně dráždí žaludeční sekreci a zpravidla tolik netlumí spánek jako káva. Čím déle se čaj extrahuje, tím více obsahuje tříslovin. Toho se využívá jako adstringentních kúr při průjmech, zvláště v kombinaci se želatinou. Počítáme –li na šálek čaje 0,2g s běžnou extrakcí 75%, obsahuje šálek běžného čaje 0,02 – 0,03g kofeinu. Theofylin má vliv na rozšíření průdušek a využívá se při léčbě astmatických obtíží.

Druhy čaje

Čaje se rozlišují podle několika kritérií. Podle země původu je to např. čaj čínský, indický, cejlonský nebo keňský, podle oblasti Darjeeling nebo Assam z Indie, Dimbula a Uva ze Srí Lanky nebo Čchi – men a Jün-nan z Číny. Dalším hlediskem je místo, kde se čajovník pěstuje (vysokohorský, nížinný), nebo kvalita. Podle způsobu zpracování dělíme čaje na černé, zelené, bílé a oolongy.
Černý čaj (fermentovaný, v Číně se nazývá červený) je oblíben především v Evropě a v bývalých anglických koloniích. Jeho výroba probíhá obvykle následujícím způsobem. Čerstvě utržené  čajové listy se nechávají 16 – 20 hodin ve stínu zavadnout. Při zavadání listů se odpaří asi polovina vody. Jakmile se listy přestanou lámat, svinují se a během této fáze se buňky v listech naruší a jejich oblast se promíchá a okysličí. V další fázi se produkt fermentuje. Fermentace je jednoduchá. Čaj leží asi hodinu až dvě rozložen v tenkých vrstvách při určené vlhkosti a teplotě kolem 28°C, kdy je nejúčinnější oxidace enzymů. V průběhu fermentace probíhají chemické reakce (především oxidace), které vlastnosti čaje mění. Fermentace se ukončí v sušicí peci vystavením listů horkému vzduchu, který inaktivuje oxidační enzymy. Tmavý čaj Pchu-er (Pu Er) je poněkud neobvyklý. Prochází totiž dvojí fermentací. Má velké listy a charakteristickou zemitou chuť. Tento čaj působí léčivě na trávící ústrojí a onemocnění dýchacích cest (podporuje vykašlávání).
Zelený čaj je tradičně oblíben v Číně, v Japonsku a na Tchaiwanu. Vyrábí se tak, že po zavadnutí se prudkým sušením (většinou v Číně) nebo napařením (v Japonsku) inaktivují enzymy, které způsobují fermentaci polyfenolů, k oxidaci proto vůbec nedojde. Pak teprve probíhá svinování. Zelený čaj má po vyluhování zelenou nebo žlutavou barvu, protože chlorofyl a třísloviny v listech, které jinak při fermentaci prochází chemickými reakcemi, se nemění.
Bílé čaje
se suší, ale nesvinují. Jejich chuť i vůně se nejvíce blíží čerstvému čaji.
Částečně fermentovaný čaj, tzv. Oolong, se vyrábí především na Tchaiwanu a v jižní Číně. Listy se na slunci nechají prudce zavadnout. Po ručním zpracování následuje krátká fermentace, která je zastavena tepelným ošetřením. Listy jsou nakonec dosušeny v koších.

Koření

Koření jsou rostliny nebo jejich části, které zvláštními látkami, jež obsahují, především silicemi, dodávají pokrmům příjemnou, dráždivou chuť a mnohdy i vůni. Mají povzbudivé účinky buď přímo na trávící ústrojí, anebo nepřímo na nervovou soustavu. Za kuchyňské koření se považují čerstvé, sušené nebo i jinak upravené různé části subtropických, tropických nebo evropských rostlin, které se vyznačují svéráznou chutí a charakteristickou vůní. Ostatní látky používané ke kořenění pokrmů se považují za kořenící přípravky (ocet, sůl, hořčice, kečup, bujóny, masox, jíška, worcesterová omáčka, kvasnice, ad.)

Druhy koření

Koření rozdělujeme podle používané části rostliny do pěti skupin:
Podzemní části rostliny: zázvor, kurkuma, křen, puškvorec, kalkán, libeček,ad.
Kůra stromů: skořice a kasie
Listy a celé rostliny: bobkový list, majoránka, tymián, kopr, pažitka, petržel, celer, bazalka, dobromysl, estragon, libeček, rozmarýna, saturejka, šalvěj, yzop, meduňka, máta peprná, pelyněk, routa, andělika, bedrník, levandule, mařinka
Květy a květní součásti: hřebíček, kapary, šafrán, skořicový květ, chmel
Plody a semena: anýz, badyán, fenykl, kmín, jalovec, kardamom, pepř, paprika, nové koření, koriandr, kopr, vanilka, hořčice, celer, pískavice, muškátový ořech a muškátový květ.

Někdy v kuchyni používáme směsi koření. Dříve byly tyto směsi připravovány především jako léčiva. Dnes slouží zejména k ochucování pokrmů. Dává se do nich podle účelu použití buď celé koření, nebo mleté. Mezi nejběžnější směsi koření patří karí koření, perníkové koření, drůbeží, rybí, k nakládání okurek, hub, masa, ovoce, apod.


Karí koření
10,0%  kurkuma
  7,5%  paprika ostrá
  7,5%  zázvor
15,0%  skořice
  7,5%  kardamom
12,5%  pepř černý
30,0%  koriandr
10,0%  nové koření


Perníkové koření
65,0%  skořice
10,0%  nové koření
10,0%  hřebíček
10,0%  anýz
  5,0%  koriandr          
           


Závěr

Jen málokdo si v dnešní době uvědomuje, jak dramatickou a mnohdy i krvavou cestou se čaj, káva, koření a čokoláda dostávaly před více než čtyřmi stoletími do Evropy. Čokoládu po dlouhá léta pili jen Aztékové při svých náboženských obřadech a používali ji jako platidlo.První, kdo dopravil čokoládu do Evropy, byl Kryštof Kolumbus. Hořký a kalný napěněný a pálivý nápoj však na španělském dvoře nezískal oblibu a pozornost. O dvacet let později Hernando Cortez konečně vyhověl představám krále a jeho dvořanů, když do nápoje přidal cukr a vanilku. V r.1521 Španělé říši Aztéků vyplenili a zničili navzdory tomu, že byli ohromeni civilizací, kterou zde o dva roky dříve nalezli.
Káva začala své tažení světem v 15.stol. a nebylo to vůbec jednoduché, jelikož Arabové své tajemství žárlivě střežili, stejně jako Číňané svůj čaj. Vývoz zelených zrn kávy byl pod těžkými tresty zakázán a Arabové záměrně znehodnocovali kávová semena varem, aby nemohlo dojít k vypěstování keřů kávovníku mimo Arábii. V roce 1615 popisuje italský cestovatel Pietro della Valle horký, věčný nápoj, osvěžující v létě a zahřívající v zimě, který Turci pomalu popíjejí se svými společníky. Zaznamenal, že se nazývá Cahve a je vyráběn z plodu či semen stromu, rostoucího v Arábii. V té době kávu do Evropy přivážejí Holanďané a s velkým nadšením ji představují západnímu světu. Rozhodli se pro pěstování této plodiny ve svých zámořských koloniích a v krátké době počali kultivovat první keře kávovníku na Ceylonu (1658) a v Indii. Posléze se pěstování kávy rozšířilo i na Jávu (1697). Holandská Východoevropská společnost na konci 18.století v produkci kávy vytlačila arabskou konkurenci na druhé místo.
Čaj byl v Číně znám už před začátkem našeho letopočtu. Již 200 – 300 let př.n.l. bylo zvykem pít tento nápoj v S´- čchuanu a počátkem letopočtu se stal součástí ceremoniálu u císařského dvora. Čaj se do kulturního povědomí v Číně dostal až ve 4.stol. Dříve se připravoval jen z čerstvých lístků čajovníku, později se lístky začaly sušit a upravovat. V 6.stol. byl čaj obvyklým nápojem aristokracie. Všelidovým nápojem se stal až v 10.stol. V 5.stol. už bylo možné platit čajem daně. Čína byla až do poloviny 19.stol. největším a téměř monopolním vývozcem čaje.
Velký vzruch v Evropě způsobily zprávy cestovatele Marca Pola a benátského kupce Nicola Pola. V r.1271 se vydali na obchodní cestu přes západní a střední Asii do Číny. Marco Polo strávil 17 let ve službách chána Kublaje a podnikal cesty po Číně a jiných krajích. Své poznatky o životě v těchto málo známých zemích sepsal v r.1298 ve svém cestopise „Milión“. V knize se píše, že Jáva a Sumatra jsou velké ostrovy bohaté na pepř, muškátové ořechy, hřebíček a jiné drahocenné zboží. Marco na Cejlonu a v Etiopii poznal sezamový olej, v Bengálsku zázvor a na Nikobarském souostroví skořici. Cestopisu uvěřilo jen málo lidí.
Mnoho mořeplavců se snažilo dostat k ostrovům koření a získat pro své krále drahocenné zboží. Některým se to podařilo, jiní se vraceli do Evropy s velkými ztrátami na životech, způsobenými kurdějemi a boji s obyvatelstvem ostrovů koření. Mnozí se snažili najít nové, výhodnější, cesty do Indie. Kryštof Kolumbus podstoupil r.1492 cestu přes Atlantický oceán. Objevil nový kontinent, ale byl až do své smrti přesvědčen, že se dostal do Západní Indie. Byl velmi zklamán, protože nejžádanější zboží, koření, nenašel. Člen jeho výpravy, dr. Chanca, ale píše, že nalezl na objevených ostrovech (Malé Antily) strom s listy podobnými vavřínu. Později tyto listy přivezli španělští mořeplavci do Evropy. Známe ho pod názvem „nové koření“.
Boje neprobíhaly jen mezi Evropany a panovníky exotických zemí koření, čaje a kávy, evropské velmoci mezi sebou sváděly nelítostný konkurenční boj. Každý chtěl vlastnit monopol v obchodu s těmito pochutinami.
Postupem let tyto plodiny na evropském stole zdomácněly a zevšedněly. Snad jen historici tuší, jak byly dříve vzácné a ceněné.
Použité prameny


-         Hygiena výživy, učebnice pro lékařské fakulty, Prof. MUDr. Augustin Wolf, DrSc., 1.vydání, Avicenum, Praha 1985
-         Hygiena výživy v denní praxi, Prof. MUDr. RNDr. Karel Halačka a kol., 1.vydání, Avicenum, Praha 1988
-         Víte, co máte na talíři? Pavel Suchánek, Víkend 2003
-         Čokoláda, Historie sladkého tajemství, Sophie D. Coe a Michael D. Coe, Pragma 2000
-         Čokoláda, Chantal Coadyová, Fortuna Print 2000
-         Vůně koření, Zdeněk Žáček, 1.vydání, Merkur 1973
-         Vůně čaje, Jana Arcimovičová, Pavel Valíček, Start, Benešov 1998
-          Internet


Žádné komentáře:

Okomentovat