Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

neděle 27. května 2012

Závislost na korzetech

 

11) Způsobují korzety závislost?




O korzetech se často říká, že je jejich nošení příjemné a stažení může vyvolávat až jakýsi pocit spokojenosti. Těžko říct, proč tomu tak je. Existuje o tom spousta spekulací a každý má na to svůj specifický názor. Je pravda, že první obléknutí korzetu může být zajímavým a silným zážitkem. U někoho příjemným a u někoho i nepříjemným. Pokud se ale člověk prokouše začátečnickými nesnázemi, přestane mít při nošení korzetu obtíže a zvykne si na něj, může se na jeho nošení stát tak trochu závislým.


Jedním z důvodů je to, že tělo se na korzet adaptuje natolik, že už je obtížné se stahováním přestat. V dobách, kdy lékaři bojovali proti korzetům a snažili se je nahradit reformním spodním prádlem, spousta žen už nemohla od stahování upustit kvůli ochablému zádovému svalstvu a nemožnosti vzpřímeně stát bez bolestí zad. Vymýcení korzetů proto trvalo celou jednu generaci.

Protože teď je stahování něčím neobvyklým a ženy na něj nejsou zvyklé od dětství, mohou v dnešní době při nošení korzetu zažívat různé zajímavé pocity od mírného pohodlí až po skutečnou euforii, což je definováno jako subjektivní pocit velké (obvykle přehnané) radosti, štěstí a tělesné či psychické pohody.

Už jen pohled na korzetem vylepšenou postavu v zrcadle může být velmi uspokojující. Korzet přebírá funkci některých svalů, což může pro někoho být pohodlné a uvolňující. Při chůzi v korzetu dochází k houpání boky. Čím je větší rozdíl mezi obvody pasu a boků, tím je tento efekt větší. Někdo se při tom může cítit velmi sexy.

Pocit stažení bývá sám o sobě velmi příjemný. Na kůži pod korzetem je spousta erotogenních zón, které se při pohybu v korzetu stimulují.

Pak je tu skupinka lidí, kteří jsou trochu masochisticky založení a je jim příjemné omezení pohybu korzetem nebo dokonce i bolest žeber při korzetovém tréninku.

Dalším zajímavým fenoménem je, že se člověk může v korzetu cítit více bdělý. Ve starší literatuře to bývalo vysvětlováno tím, že je zvýšený průtok krve mozkem. To ale neodpovídá pravdě, (naopak může být snížen). Důvodem bude spíš to, že korzet člověka nutí setrvávat ve vzpřímené pozici, která nemusí být pro každého zrovna přirozená. Každý z nás má tendenci se občas trochu hrbit, a to nám korzet neumožní. Na každý pokus o shrbení upozorní, čímž zvyšuje naši pozornost.

Mezi nositeli stahovací módy jsou i tací, kteří si myslí, že korzety nejsou návykové. Tvoří ale menšinu.

Pořízení prvního korzetu často není za účelem aktivního formování postavy, ale spousta lidí svůj úmysl změní, když svůj první korzet dotáhnou. Další korzet potom dávají šít na větší stažení. Samozřejmě je také spousta lidí, kteří zůstávají stále u malého stažení a také velká skupina těch, kteří sice dosáhli extrémního stažení, ale pak se vrátili ke stažení menšímu, například z důvodu, že neměli možnost korzet pravidelně nosit.

Použité prameny:
Townsend, G., Levy, F., Crandall, G.: The Relation of Food to Health and Premature Death, Witt Publishing Copany, 1897
Springer, J.: Domácí lékařka, Drážďanské nakladatelství M. O. Groha, 1923
Beaumont, A.: Corseting the Human Body and Medical Advice, Staylace, 2001

Publikováno také na: http://ettelea-heri-morna.blog.cz 

Žádné komentáře:

Okomentovat