Náhodou se mi vlivem
informačního šumu mezi mnou a mým drahým doma sešlo více másla, než jsme byli
schopní do data spotřeby zkonzumovat. Přemýšlela jsem, co s tím. Másla je
škoda, přece jen je docela drahé a používat ho prošlé, se docela bojím. Naštěstí
jsem si vzpomněla, že jsem kdysi četla něco o přepuštěném másle, které se
vyrábí z klasického tuhého másla, ale má naprosto jiné vlastnosti a vydrží
mnohem déle. Zalistovala jsem v moudré knize, abych zjistila, jak na to a
pustila se do díla.
Tenhle způsob zpracování másla u nás není žádná novinka. Až do 17. stol.
se v našich končinách používalo výhradně přepuštěné máslo a máslo syrové
bylo zvláštností, která se občas objevila na trzích zabalená do listu křenu pod
názvem putra. Naši předci máslo přepouštěli hlavně kvůli zvýšení trvanlivosti.
Někdy se za tím účelem ještě mírně přisolovalo. Takto upravené máslo se dá skladovat
při pokojové teplotě a vydrží údajně i řadu let. Dnes ho používají někteří
kuchaři pod názvem klarifikované máslo.
V Ayurvédě se přepuštěnému máslu říká ghí a přičítá se mu
řada zázračných vlastností. Je to vlastně takový elixír života. Ghí má vyšší
kouřový bod, než obyčejné máslo, a proto se tolik nepřepaluje a je vhodné k přípravě
zeleniny, dušení a pečení. Zlepšuje stravitelnost pokrmů a dává jim výraznější
chuť. Pomáhá zachovat vitamíny v zelenině a mělo by být stravitelnější než
rostlinné oleje. Údajně pomáhá i regeneraci a detoxikaci organismu, protože na
sebe váže škodlivé látky rozpustné v tucích a odvádí je z těla ven. Posiluje
látkovou výměnu a obranyschopnost organismu. Ghí obsahuje vitamíny A, E, niacin
a minerály sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Může se používat i
do různých mastí, protože se dobře vstřebává kůží.
Jak se ghí připravuje:
Do nerezového hrnce nebo do hrnce z varného skla se
silným dnem se dá nakrájené máslo. Doporučuje se použít tak kilo másla, získáte tím cca jeden litr ghí. Já jsem měla jen něco přes čtvrt kila, takže mi vaření
netrvalo zas až tak dlouho. Máslo se zahřívá na středním plameni, dokud nezačne
vřít. Pak se na jeho hladině začne tvořit bílá pěna. Ta se sebere a plamen se
sníží na minimum. Vaří se dokud ghí nezíská zlatavou barvu. Sraženina se má z hladiny
průběžně odstraňovat. Hotové ghí má mít
zlatě žlutou barvu a být průzračně čisté. Usazenina se zbarví do zlatavohněda.
Po celou dobu vaření je vhodné máslo hlídat, aby se nepřipálilo. Hotové ghí se
přelije přes nerezové sítko nebo nějakou textilii do nádoby, ve které bude
skladováno. Dá se uchovávat za pokojové teploty. Nejlépe mu je ve spíži,
kde je chladno. Může se dát i do ledničky, ale potom bude moc tuhé. Pokud
ztuhne, může se potom znovu rozehřát a rozpustit nebo se dá mazat na chleba.
Rozdíl mezi ghí a rozpuštěným máslem, kterým se v české
kuchyni polévají třeba brambory nebo knedlíky, je hlavně v době přípravy.
Ta závisí také na množství použitého másla. Jeden kilogram se může vařit něco
přes půl hodiny, ale větší množství mnohem déle, i několik hodin. Já tu svoji
trošku vařila nějakých 20 minut.
Pěnu sebranou při vaření, sraženinu a přeceděné kousíčky
nevyhazujte. Mohou se použít na vaření. V české tradici se těmto zbytkům
říkalo cmerky nebo cmour. Mají nasládlou chuť a mazaly se dětem na chleba nebo
se používaly při vaření polévek, obilovin, lívanců, ad.
Tak a já mám přepuštěno a jsem zvědavá, jestli se mi používání
ghí v mé kuchyni bude líbit. Doufám, že ano. Je to aspoň takové příjemné
osvěžení našeho jednotvárného jídelníčku.
Použité prameny:
Zemanová, H.: BioAbecedář
Hanky Zemanové, Smart Press 2010
http://www.varime-detem.cz/clanky/detail/165
Tohle zní fakt dobře, zajímalo by mě, jak to tedy dopadlo s tím používáním, na co se ti to hodilo, jaké to bylo a tak?
OdpovědětVymazatMusím říct, že se to opravdu nepřepaluje, neprská to jako olej, ani se mi to ve spižírně nezkazilo. Dělám na tom hlavně zeleninu, ale už jsem to použila i na smažení řízků. Na tu zeleninu je to opravdu lepší než olej. Občas s tím i vymažu plech, když peču třeba nějakou buchtu. Strašně mi chutnaly ty cmerky, ale ghí samo o sobě si na chleba moc nemažu. Je to chuťově trochu jinde než běžné máslo. Njo, a u přítele se to setkalo s velkou nedůvěrou, jako ostatně všechno, co nezná od maminky:)
Vymazat