Tradiční hrášková polévka se dělávala se sušeného hrachu. Bylo to sice levnější, ale zjistila jsem, že mnohem chutnější je použít hrášek čerstvý nebo alespoň mražený. Tato varianta tolik nenadýmá a polévka má i pěknější barvu.
Co budete potřebovat:
1-2 menší cibule
5-7 dkg anglické slaniny
10-15g másla
450 g mraženého nebo čerstvého hrášku
1,25-1,5 l vody
Sůl, pepř, podravka nebo jiné polévkové koření
4 stroužky česneku
4 rohlíky
100g sladké 12% smetany
Lžíce hladké mouky nebo instantní jíška
4 porce. Doba přípravy cca 30 minut.
Postup:
Krok 0: Ukliďte v kuchyni. (Pokud nemáte nepořádné spolubydlící, tento krok odpadá.)
Krok 1: Vytáhněte smetanu z ledničky. Musí trochu zteplat. Později ji budete lít do horké polévky a mohla by se srazit.
Krok 2: Nakrájejte nadrobno cibuli a anglickou slaninu. Nachystejte si do sítka hrášek. Dejte vařit vodu do varné konvice.
Krok 3: V hrnci roztopte cca 5 g másla a osmažte na něm cibuli dosklovata. Potom přidejte nakrájenou slaninu a ještě chvíli míchejte. Nakonec přilijte něco přes litr vroucí vody.
Krok 4: Hrášek propláchněte teplou vodou, aby v něm nezůstal led, který by kazil chuť. Trochu hrášku si můžete odložit na ozdobu, zbytek nasypte do polévky.
Krok 5: Polévku osolte a opepřete. Můžete přidat další koření podle chuti. Vařte v polozakrytém hrnci cca 20 minut.
Intermezzo: Zapněte troubu a nechte ji rozehřát na 100°C
Krájejte tři dny staré rohlíky. (Já krájela den a už mám plnou vanu).
Nakrájené rohlíky dejte na 10 minut do trouby. Mezitím nakrájejte na plátky česnek.
Na pánvi nechte rozpustit cca 5 g másla a osmažte na něm česnek. Pak přidejte rohlíky a rychle je osmahněte.
To, co jste vytvořili, se jmenuje krutony.
Krok 6: Polévku sundejte z plotny a pořádně rozmixujte.
Krok 7: Přidejte smetanu a ještě chvíli mixujte. Nedoporučuji nalít tam více než půl kelímku!
Krok 8: Polévku dejte ještě chvíli povařit. Ze zbylých 5g másla a hladké mouky připravte jíšku a přidejte ji do polévky. Nebo použijte jíšku instantní, což je mnohem jednodušší. Rozmixujte vzniklé hrudky v polévce a je to.
Krok 9: Podávejte s krutony a hrášky, co jste si odložili.
Krok 10: Zavčasu umyjte nádobí a ukliďte kuchyň. Jak si po jídle sednete, už se vám nebude chtít nic dělat.
Můj oběd měl samozřejmě i druhý chod. Ten tady moc popisovat nebudu. Uvařit kopec brambor a usmažit dva malé řízky zvládne asi každý. Jen bych dodala, že řízek vepředu sem pokapala citronem a řízek vzadu namazala medem od včelaře. Bylo to moc dobré a všem doporučuji podobný oběd zapít trochou piva. Bude se vám mnohem lépe trávit.
Pokud se rozhodnete některé z těchto jídel vyzkoušet, tak mi pak určitě dejte vědět, jak vám chutnalo. Těším se.
Zdroj: http://www.bizy-bee.com/holky/2-recepty/143-hrachova-polevka-zeleny-hrasek
Žádné komentáře:
Okomentovat