Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

neděle 27. května 2012

Nemoci trávicího ústrojí spojované s korzety

 

8) Nemoci a obtíže spojované s korzety - část první: Gastrointestinální trakt




Rizikové faktory




Než se pustím do výčtu chorob, které jsou nebo někdy byly s korzety spojovány, musím vysvětlit, jak se věci mají. Snad každý zdravotní problém má svou příčinu, a také rizikové faktory, jejichž přítomnost zvyšuje pravděpodobnost jeho vzniku. Rizikové faktory známe ovlivnitelné (životospráva, životní prostředí...) a neovlivnitelné (pohlaví, věk, genetická predispozice…). Platí, že čím více rizikových faktorů se u jedince sejde, tím je pravděpodobnější, že se u něj dané onemocnění objeví a tím horší může být jeho průběh. Rizikové faktory se nesčítají, nýbrž násobí.

Korzet většinou není přímou příčinou onemocnění, ale spíše rizikovým faktorem, proto se snažím v přehledu "klasických korzetových chorob" uvádět jak jejich příčinu, tak i různé časté rizikové faktory. Jak moc významným rizikovým faktorem je korzet u jednotlivých onemocnění, nevíme. Ví se jen to, zda může daný problém nějakým způsobem ovlivnit nebo ne.

Gastrointestinální trakt




Singultus (Škytavka)



Def..: Náhlé spontánní stahy bránice, kdy se do plic prudce nasává vzduch a při průchodu do plic hrtanem nastává rychlé uzavření hrtanové příklopky, čímž vzniká charakteristický zvuk.

Příčiny: podráždění bráničních nervů, onemocnění mozku, plicní onemocnění, onemocnění srdce, onemocnění žaludku

Rizikové faktory: mužské pohlaví, emocionální stav, přejedení, chirurgické zákroky, dehydratace, nedostatek vitamínů, kombinace studených a teplých potravin, pálení žáhy

Výskyt: Krátkodobá škytavka je nezávažný příznak, který jednou za čas zažije snad každý z nás. Pozornost zasluhují opakované a neodeznívající škytavky. Mohou být příznakem vážnějšího onemocnění. Za rok se vyskytne méně než deset případů obtížně řešitelné škytavky.

Možná souvislost s korzetem: Ke škytavce může dojít, když se v korzetu rychle najíte. Není to moc příjemné, ale nejedná se o nic vážného.



Pyróza (Pálení žáhy)



Def.: Nepříjemný pocit pálení až bolesti za hrudní kostí.

Příčiny: Zpětný návrat kyselého obsahu žaludku do jícnu - gastroezofageální reflux.

Rizikové faktory: těhotenství, hiátová kýla, nepravidelné stravování, velké porce jídla, konzumace jídla na noc, kořeněná, kyselá a tučná jídla, alkohol, kouření, nadváha, stres, zvyšování nitrobřišního tlaku, kofein, některé léky, zvedání těžkých břemen

Výskyt: Pyróza se vyskytuje denně u 10% populace. 35 - 45 % populace má pyrózu nejméně jednou za měsíc. Pokud se pálení žáhy objevuje dvakrát týdně a častěji, mělo by se léčit.

Možná souvislost s korzetem: K pálení žáhy v korzetu opravdu může docházet častěji než normálně. Obzvláště po jídle.



Refluxní choroba jícnu



Def.: Chronické onemocnění, kdy vlivem opakujícího se zpětného toku žaludečního obsahu do jícnu dochází k poškození jícnu, hltanu, hrtanu a dýchacího traktu. Nejčastějším projevem refluxní choroby je zánět jícnu (refluxní ezofagitida).

Příčiny: Patologický gastroezofageální reflux

Rizikové faktory: Stejné jako u pálení žáhy.

Výskyt: 5-10% populace

Možná souvislost s korzetem: Korzet toto onemocnění může velmi zhoršovat. Pokud jím trpíte, bylo by dobré zamyslet se, jestli korzet navždy neodložit. V případě, že chcete korzet dále nosit, nečiňte tak v době akutního vzplanutí onemocnění a nepodceňujte léčbu. Ke korzetu se vraťte, až obtíže zcela vymizí. Volte spíše korzet ve viktoriánském hourglass stylu. Vyhýbejte se kořeněným a tučným jídlům, kávě, čokoládě, mátě a alkoholu.



Barettův jícen



Def.: Jedná se o komplikaci dlouhotrvající refluxní choroby jícnu, kdy se vlivem kyselých žaludečních šťáv přemění epitel v dolní části jícnu na epitel metaplastický. Je to významné riziko pro pozdější vznik zhoubného nádoru jícnu.

Příčina: Patologický gastroezofageální reflux

Výskyt: 10 - 20 % dlouhodobě nemocných refluxní chorobou jícnu


Vředová choroba žaludku a duodena



Def.: Onemocnění žaludku nebo dvanáctníku spojené s výskytem vředů. Vředem je myšlen hluboký defekt ve sliznici hojící se jizvou.

Příčina: Převaha faktorů poškozujících sliznici trávícího traktu nad faktory, které ji chrání.

Rizikové faktory: nepravidelné stravování, kouření, kofein, alkohol, stres, některé léky, dědičná zátěž

Výskyt: 5% populace

Možná souvislost s korzetem: Korzet se může podílet na vzniku dvanáctníkových vředů. Může ovlivnit funkci svěrače, který je mezi žaludkem a dvanáctníkem. Kyselá žaludeční šťáva se potom dostane do dvanáctníku a natráví jeho stěny. Tím vznikají vředy.



Hiátová hernie



Def.: Přesun části struktur trávicího traktu z břišní dutiny do hrudníku přes otvor v bránici.

Příčiny: Rozšíření otvoru v bránici, vrozené nebo získané zkrácení jícnu

Rizikové faktory: ženské pohlaví, obezita, těhotenství, břišní nádory, zvedání těžkých věcí, přejídání se, zadržování stolice, upnuté a stáhnuté oblečení, obecně zvyšování nitrobřišního tlaku, vyšší věk

Výskyt: Skoro polovina lidí nad 40 let. Nemusí o tom ale vědět.

Možná souvislost s korzety: Díky tomu, že korzet zvyšuje nitrobřišní tlak, může mít vliv na toto onemocnění. Hiátová hernie se nemusí nijak projevovat nebo naopak může způsobovat pálení žáhy, zvracení, krvácení, ranní chrapot, kašel nebo problémy s polykáním.



Obstipace (Zácpa)



Def.: Obtížné, méně časté a málo vydatné vyprazdňování střev.

Přičiny: Porušení vyprazdňovacího reflexu, onemocnění střev i jiných orgánů

Rizikové faktory: nedostatek pohybu, nízký příjem vlákniny, potlačování nucení na stolici, nedostatečný příjem tekutin, některé léky, špatné stravovací návyky, vyšší věk

Výskyt: Chronickou zácpou trpí až čtvrtina obyvatel Evropy. Je častější ve vyšším věku. 26 % mužů a 34 % žen nad 65 let udává chronickou obstipaci.

Možná souvislost s korzety: Je prokázáno, že korzet může způsobovat zácpu, většinou je to ale z důvodu špatného vypracování střihu.



Hemoroidy (hemeroidy, zlatá žila)



Def.: Rozšířené žíly v oblasti konečníku.

Příčiny: Zvyšování žilního tlaku v oblasti hemoroidální žilní pleteně (tedy v oblasti konečníku)

Rizikové faktory: genetická predispozice, vyšší věk, těhotenství, obezita, chronická zácpa nebo průjem, nezdravá strava, nedostatek tekutin, nedostatek pohybu, sedavé zaměstnání, věk nad 30 let, zvyšování nitrobřišního tlaku, dlouhé sezení ve shrbené poloze, namáhavé tlačení na stolici

Výskyt: 37% obyvatelstva

Možná souvislost s korzety: Spojitost s korzety není vyloučena. Korzet zvyšuje nitrobřišní tlak. Ale stejně jako u jiných onemocnění, která souvisí se zvyšeným nitrobřišním tlakem, by zde musel korzet tímto způsobem působit dlouhodobě. Při občasném obléknutí korzetu se tohoto problému rozhodně nemusíte bát, pokud jinak žijete zdravě.



Meteorismus (nadýmání, plynatost)


Def. Trávicí obtíže způsobené nahromaděním většího množství plynu v trávicí trubici. Projevy jsou pocit tlaku, napětí či bolestí v břiše. Objektivím příznakem může být zvětšení objemu břicha (distenze). Plyn je z trávicího traktu odstraňován vstřebáváním do krve, činností střevních bakterií, ústní dutinou - říháním (ructus) nebo konečníkem - flatulencí (větry). Pohybem tekutého obsahu v plynem naplněné střevní kličce nebo v žaludku může dojít ke kručení a škroukání v břiše (borborygmus).

Příčiny: zvýšená tvorba plynu, jejíž důvodem jsou např. intolerance potravy (např. laktózy), nekompletně absorbované karbohydráty v tenkém střevě, potravinová hypersenzitivita (přecitlivělost na některé potraviny), retence tekutin (zadržování tekutin v těle např. vlivem ženských hormonů), reakce bikarbonátů z pankreatického sekretu a kyseliny solné, změněná střevní mikroflóra (snížené množství koliformních bakterií, laktobacilů a bifidobakterií), porucha tonu břišních svalů, zánětlivé změny, motorická dysfunkce (porucha pohybu střeva)

Rizikové faktory: nevhodné složení stravy, poruchy vyprazdňování střeva - zácpa, ileus, onemocnění žlučníku, onemocnění jater (např.portální hypertenze), psychické poruchy (neuroticismus), intolerance některých potravin (např. laktózy), potravinové alergie, onemocnění žaludku a střev, nedostatek pohybu, kouření, nadužívání některých léků (aspirin), oslabení břišních svalů, menstruace, stres, nedostatečný příjem tekutin, vlákniny

Výskyt: 16-30% populace, z toho až 65% postižených vnímá nadýmání jako středně těžký až těžký problém. Ženy trpí nadýmáním 2x častěji než muži.

Možná souvislost s korzetem: V korzetu mají střeva pro svou činnost méně místa a tlačí se na sebe. Není ani tak zvýšena tvorba plynu, jako spíše zmenšen prostor, ve kterém se plyn tvoří. Zpomalen je také transport plynu střevem. Pokud se přebytek plynu nestačí vstřebávat do krve nebo odstranit činností střevních bakterií, dochází k nadměrnému říhání a flatulenci. Těmto problémům se vyhnete, pokud při nošení korzetu omezíte tzv. silně flatugenní potraviny (luštěniny, mléko a mléčné výrobky, banány, brambory, pečivo…). Jezte pomalu a potravu příliš nehltejte, jinak spolykáte hodně vzduchu.

Hernie (kýly)


Def.: Vakovité vychlípení pobřišnice, které obsahuje část nebo části orgánů z dutiny břišní.

Příčiny: Oslabení břišní stěny, zvýšený nitrobřišní tlak

Rizikové faktory: vyšší fyzická námaha, zvedání břemen, vyšší věk, chronický kašel, chronická zácpa, těhotenství, břišní nádory, nadváha, kouření, obtížné močení (např. při onemocnění prostaty), jizvy po operacích, genetická predispozice, mužské pohlaví

Výskyt: Břišní kýly - 30 tis. ročně, tříselná kýla- 20 tis. ročně, stehenní kýla - 16 lidí ze 100 000

Možná souvislost s korzety: Při častém nošení korzetu bez pravidelného posilování břišních svalů, může dojít k oslabení břišní stěny. V situacích, kdy jsou vyšší nároky na zapojení břišních svalů, může kýla vzniknout.



Glénardova nemoc (enteroptóza)



Def.: Povšechný pokles vnitřních břišních orgánů

Příčina: Ochabnutí břišní stěny

Velmi zřídkavý problém. S korzetem to souviset může, ale časté to není. Vyskytuje se to spíše u starých lidí.



Šněrovačková játra



Dnes se s nimi prakticky nesetkáme. Jsou důsledkem mnohaletého intenzivního stahování nebo stahování, které začalo už v dětství a zdeformovalo trvale žebra do tvaru kužele. Na játrech se vytvoří hluboká rýha, která je vlastně otiskem žebra. Na funkci jater to většinou nemá významný vliv.



Riedlův lalok



Jedná se o jazykovité protažení boční části pravého jaterního laloku směrem dolů. Je častější u žen, ale vyskytuje se i u mužů. Je to vlastně vrozená anatomická variace. S korzety nemá nic společného.



Bloudivá játra



Jenny Springerová píše: "Játra, tento velký ústroj, mohou se méně snadno vyhnouti tísnivému tlaku šněrovačky než žaludek. Ježto se nemohou, se řídkými výjimkami, úplně posunouti, tu jeví se u nich působení tlaku tím, že stísněná místa zakrní a vytvoří se změny, jež známy jsou pode jménem šněrovačkových jater. Vytvoří se na nich široké a hluboké rýhy, jež ve značných stupních vedou až k úplnému rozdělení pravé poloviny jater, jichž oddělená část může vklesnouti hluboko do dutiny břišní a může snadno předstírati nádor. V řídkých případech klesnou celá játra dolů - mluvíme pak o bloudivých játrech. Rýhy povstanou tím, že na místech tlaku tkáň jaterní zaniká a nahražuje se tkání jizevnatou."

Ottův náučný slovník říká toto: "Játra bloudivá (hepar migrans) shledáváme při neobvyklé délce a protažení závěsných vazů jaterních: jev ten není příliš častý a přísluší skorem výhradně ženám. J. sestoupí hluboko do dutiny břišní, tak že klenutá čásť jejich pod obloukem žeberním spočívá; jsou nápadně pohybliva v každém směru, snadno pošinuta býti mohou do přirozené polohy, aby opět klesala, kdy tlak přestává. Jev ten bývá sloučen s řadou nervosních příznaků, není nebezpečný, stává se jím ale při stočení vazů závěsných kolem osy; tehdy snadno se druží zánět pobřišnice. Častějším pathologickým jevem jsou j. šněrovací, vyskytující se téměř výhradně u žen. Těsné sevření dolní části hrudníku pasy a šněrovadly budí snížení jater, tehdy ale rýha šněrovací povstati nemusí. Jestli však j. již dříve snížena byla a účinkuje-li tlak sevřením na vystouplou čásť jejich dlouho, pak rýha šněrovací nezbytně vzniknouti musí. Trvalé dráždění povrchu jaterního způsobuje nad to zánět peritoneálního povlaku, který do jisté hloubky se šíře vznik šněrovací rýhy usnadňuje. Na j-rách šněrovacích můžeme příčný pruhovitý zářez vyhmatati i stanovíme velkou pohyblivost části jater, která pod šněrovací ryhou se nalézá."



Korzetové lalůčky téměř oddělené od jater dříve opravdu vznikaly. V minulosti byly dokonce chirurgicky odstraňovány. Dnes se s nimi nesetkáme. K jejich vzniku by bylo zapotřebí dlouhá léta praktikovat velmi extrémní stahování.

Použité prameny:

    • Townsend, G., Levy, F., Crandall, G.: The Relation of Food to Health and Premature Death, Witt Publishing Copany, 1897
    • Dickinson, R.: Toleration of the corset: Prescribing where one cannot proscribe, Episcopal Hospital, Brooklyn, New York., 1910
    • Čech, Z.: Svaly hlubokého stabilizačního systému bederní páteře, aneb "vypouklá břicha" u kulturistů, Bodybuilding, 10/2003
    • Kula, R., Chýlek, V., Liszková, K., Szturz, P.: Abdominal compartment syndrome, Postgraduální medicína 6/2010
    • Vobořil, J.: Viscerosomatické a somatoviscerální vztahy z pohledu oboru rehabilitace aneb blíží se soumrak farmakoterapie u funkčních poruch zažívacího traktu?, Lékařské listy, 4/2009
    • Vacek, Z.: Embryologie, Grada, 2006
    • Trojan, S.: Lékařská fyziologie, Grada, 1999
    • Klener, P.: Propedeutika ve vnitřním lékařství, Galen, 2006
    • Češka, R.: Interna, Triton, 2010
    • Springer, J.: Domácí lékařka, Drážďanské nakladatelství M. O. Groha, 1923
    • Beaumont, A.: Corseting the Human Body and Medical Advice, Staylace, 2001
    • Zwinger, A.: Porodnictví, Galen, 2004
    • Hrodek, O., Vavřinec, J.: Pediatrie, Galen, 2002
    • Otto, J.: Ottův slovník naučný, Otto, 1888-1909Volnohradský, R., Fűgner, D.: Syndrom břišního přetlaku, Abdominální kompartment syndrom, Urologie pro praxi, 1/2006
    • Lukáš, K.: Plyny v trávicím traktu, Čes a Slov Gastroent a Hepatol, 2009
Publikováno také na: http://ettelea-heri-morna.blog.cz 

Žádné komentáře:

Okomentovat