Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

neděle 26. února 2012

Copyright, ochrana osobnosti, počítačová etika


Každý, kdo chce něco psát nebo dávat na internet, by se měl hned na začátku zamyslet nad právními aspekty této činnosti a osvojit si pár pravidel, kterými se řídit. Publikování různých textů a článků, ať už v uznávaných časopisech a knihách nebo jen na blogu, který čte pár přátel, je upravováno určitými zákony a paragrafy. Je to možná trochu otrava, ale určitě by vám nebylo příjemné, kdyby někdo vydával vaše dílo za své nebo bez vašeho svolení někde zveřejnil váš portrét. Takže jak se říká:“Nečiň druhým, co sám nerad.“
Autorské právo (anglicky copyright) je u nás upravováno autorským zákonem (zákon č. 121/2000 Sb.). Hned ve druhém paragrafu tohoto zákona je definováno, co to vlastně je autorské dílo. Jedná se o jedinečný výsledek tvůrčí činnosti autora. Dílo může být literární, hudební, dramatické, choreografické, fotografické, kinematografické, malířské, grafické, sochařské…dílem je dokonce i počítačový program. Za autorské dílo se nepovažuje námět díla sám o sobě, denní zpráva nebo jiný údaj sám o sobě, myšlenka, postup, princip, metoda, objev, vědecká teorie, matematický a obdobný vzorec, statistický graf a podobný předmět sám o sobě. Takže pokud vám někdo ukradne jen nápad a zpracuje ho jinak než vy, tak máte bohužel smůlu.





Psaní blogu se týká hlavně publikování textů, obrázků a fotografií. U všeho je potřeba uvádět autora nebo alespoň použitý zdroj. Pokud čerpáme informace z nějakého textu a přebereme z něj celou větu či odstavec, měli bychom použít citaci. Velmi přísnými kritérii se řídí citace v odborném textu. Tam je potřeba uvést nejen autora, ale i bibliografické údaje jako je název publikace, ze které jsme čerpali, rok vydání, informace o nakladateli. Pokud čerpáme z odborného časopisu, je potřeba uvést i rok a měsíc, ve kterém příslušný článek vyšel. V odborném textu nestačí uvést jen internetovou stránku. Naprosto nepřípustná je například Wikipedie nebo Britannica. Většinou se za částí textu, který jsme odněkud převzali, nebo v něm použili myšlenku jiného autora uvede jen číslo v závorce, a pod textem je potom číslovaný seznam s použitou literaturou. Někdy se dává jméno autora, studie či použitého pramenu přímo do textu. (Př. Autor ten a ten, píše v svém článku z roku toho a toho, že je to tak a tak.)
Psaní blogu má poněkud volnější pravidla, ale pořád platí, že nesmí docházet k plagiátorství. Za to se považuje například převzetí myšlenky či výsledku práce někoho jiného, aniž uvedeme skutečného autora, převzetí části textu či odstavců aniž uvedeme bibliografickou citaci, převzetí původního textu, který jen stylisticky upravíme nebo použití obrázků či fotografií bez uvedení autora či zdroje.
Dalším často opomíjeným problémem je zveřejňování fotografií nebo záznamů, na kterých jsou nějaké osoby. Tímto se zabývá Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník v §12. Říká se tam, že písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy smějí být pořízeny nebo použity jen s jejím svolením. Samozřejmě existují i nějaké výjimky jako jsou například vědecké a umělecké účely a tiskové, filmové, rozhlasové a televizní zpravodajství. Ani takové použití však nesmí být v rozporu s oprávněnými zájmy fyzické osoby. Takže pokud na svém blogu zveřejníte fotku, o které osoba, která na ní je důrazně řekla, že si ji máte nechat pro sebe, koledujete si o průšvih.
Poslední věc, o které bych se v tomto článku chtěla zmínit, je tzv. desatero počítačové etiky. Tady je jedna z jeho verzí. Na internetu jich najdete více, ale všechny jsou dost podobné.

Desatero přikázání počítačové etiky

  1. Nepoužiješ počítače ke škodě jiného
  2. Nebudeš ničivě zasahovat do práce druhých lidí
  3. Nebudeš slídit v souborech jiných lidí
  4. Nepoužiješ počítače ke krádeži
  5. Nepoužiješ počítače pro křivé svědectví
  6. Nepoužiješ nebo nepořídíš kopii softwaru, který jsi nezaplatil(a)
  7. Nepoužiješ neoprávněně počítačového zdroje jiných lidí
  8. Nepřivlastníš si intelektuální dílo jiného
  9. Budeš přemýšlet o společenských následcích programu, který jsi stvořil(a)
  10. Budeš používat počítače ohleduplně a s úctou
Volně převzato z The Computer Ethics Institute.

 Teď se asi většina z nás chytila za nos:) 

Rozhodla jsem se, že se budu na svém blogu snažit tato pravidla dodržovat a uvádět alespoň přibližně použité prameny. Bohužel se asi nevyhnu občasnému videu z youtube nebo uvedení Wikipedie jako zdroje, ale doufám, že mi to odpustíte. A kdybyste někdy chtěli použít fotografie z mé produkce nebo některé mé texty, tak mě určitě uveďte v použitých pramenech. Budu ráda.





2 komentáře:

  1. Pořád řeším ty fotky. Někdy potřebuju dát na blog fotky, které ale nevlastním... Jenže mi bylo řečeno, že se tam dát vůbec nesmí (a odkaz to nezachrání), pokud nejsou ve volné licenci, což teda není skoro nic.

    OdpovědětVymazat
  2. Co ale nesnáším, jsou zkopírované články mezi sebou a to teprv zkopírované články z wikipedie... To je opravdu trapně průhledné.

    OdpovědětVymazat